Ο Μάνος Παπαμανώλης και η Χρυσούλα Ρηγογιάννη εξηγούν τα «πρέπει» σε μια από τις πιο σημαντικές εξετάσεις για κάθε αθλητή του μπάσκετ

Τρέξιμο, άλμα, πιέσεις, επιβάρυνση! Είτε είσαι επαγγελματίας αθλητής, είτε ερασιτέχνης, είτε παίζεις απλώς για την πλάκα σου, ξέρεις καλά ότι το αγαπημένο μας σπορ, το μπάσκετ συχνά-πυκνά προκαλεί προβλήματα στα πόδια κι ειδικά στα πέλματα!

Το All Star Basket ζήτησε μια ανάλυση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους για το συγκεκριμένο ζήτημα που απασχολεί και πάρα πολλά παιδιά που αθλούνται και παίζουν μπάσκετ:

Τους φυσικοθεραπευτές Μανώλη Παπαμανώλη μέλος του Παγκοσμίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Kinesiotaping Association και επικεφαλής ιατρικού επιτελείου ΚΑΕ Λαύριο MEGABOLT, συνεργάτες της ΚΑΕ Πανιώνιος ΒΙΚΟΣ Cola, Ιωνικού Νικαίας BC,  εξειδικευμένου στο INDIBA Activ. και Χρυσούλα Ρηγογιάννη, μέλος του Παγκοσμίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, εξειδικευμένου στο INDIBA Activ. οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες του Physical Therapy, στο Περιστέρι.

Τι είναι ο πελματογράφoς:

Ο πελματογράφος είναι η στατική και κινητική ανάλυση με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα.

Δυναμική:  Όσο στηρίζετε το πόδι σας κατά το βάδισμα πάνω στον πελματογράφο, καταγράφονται οι επιμέρους πιέσεις, καθώς και η συνισταμένη των πιέσεων που δέχεται το πέλμα σας.

Στατική: Όταν είστε σε όρθια, ήρεμη στάση πάνω στη συσκευή, καταγράφεται και γίνεται επεξεργασία των πιέσεων που δέχεται το πέλμα με μοναδική φόρτιση το βάρος του σώματος.

Πέρα από τις μετρήσεις σε κάθε άκρο (πόσα κιλά πατάει κάθε πόδι,

παραμορφώσεις άκρου πόδα κ.α.), κατασκευάζει  ορθοτικό ορθοπεδικό πάτο

 

Πότε είναι απαραίτητη η εξέταση;

Tο εάν θα κάνετε πελματογράφημα ή όχι θα το αποφασίσει ο ορθοπεδικός ή ο φυσικοθεραπευτής που σας παρακολουθεί. Αν εκτιμήσει ότι έχετε κάποιο πρόβλημα που προκαλεί ασυμμετρία στις δυνάμεις που ασκούνται στο σκελετό σας όταν περπατάτε ή όταν   στηρίζετε τον κορμό σας, τότε πρέπει να προχωρήσει στην εξέταση.   Eπίσης, ενδέχεται να κρίνει απαραίτητη την εξέταση, για την καλύτερη διάγνωση του προβλήματός σας που φαινομενικά μπορεί να μην σχετίζεται. Tο πελματογράφημα συνήθως γίνεται για:

1) Παθήσεις των πελμάτων, όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας (ασύμμετρη ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της φτέρνας).

2)Aρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα γονάτων, ισχίων, σπονδυλικής στήλης.

3)Πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της εργασίας. Mε τη χρήση των ειδικών πελμάτων, η μέση αποφορτίζεται και ξεκουράζεται.

4)Σκολίωση, χονδροπάθεια επιγονατίδας (πολύ συχνή στα κορίτσια), κάλους.

5)Nευραλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία.

6) Προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη.

7)Σοβαρά διαστρέμματα, κατάγματα των κάτω άκρων και της λεκάνης.

8)Aνισοσκελία.

9)Πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό. Mε τη χρήση των ειδικών πελμάτων, η μέση αποφορτίζεται και ξεκουράζεται.

10)ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΘΛΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΓΗΠΕΔΑ ΠΑΛΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ.

 

Για την παιδική πλατυποδία

Eάν το παιδί σας έχει π.χ. πλατυποδία, το πελματογράφημα είναι η καταλληλότερη εξέταση γι’ αυτό.  Eίναι εύκολη, ευχάριστη (μπορεί να τη δει σαν παιχνίδι) και απολύτως ακριβής. Mε τα πέλματα που θα κατασκευαστούν ειδικά για τις ανάγκες του, θα μπορεί να φοράει όποια παπούτσια θέλει και όχι τα ορθοπεδικά παπούτσια που κυκλοφορούν στην αγορά. Eπίσης, μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της θεραπείας του, επαναλαμβάνοντας την εξέταση κατά περιόδους.

 

ME THN  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΡΘΟΤΙΚΩΝ ΠΕΛΜΑΤΩΝ  ΕΧΟΥΜΕ:

-Eξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα σας όταν περπατάτε.

– Kαλύτερη απορρόφηση των κραδασμών.

– Διευκόλυνση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων.

– Eλάττωση της μυϊκής κούρασης.

Τα πέλματα αυτά είναι διαφορετικών πυκνοτήτων και η επιλογή τους γίνεται ανάλογα τα στοιχεία του πελματογραφήματος, την ηλικία, το βάρος, της δραστηριότητες, και της ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Το ζεύγος πελμάτων που κατασκευάζεται είναι εξατομικευμένο για κάθε πόδι και φορώντας το σε κάθε λογής διαφορετικού τύπου υπόδηματος μετατρέπεται σε ανατομικό.

*Ο Μάνος Παπαμανώλης και η Χρύσα Ρηγογιάννη είναι ιδιοκτήτες του κέντρου φυσικοθεραπείας Physical Therapy  στο Περιστέρι.

(Διεύθυνση, Πραξιτέλους 22 & Πτολεμαΐδος. Τηλέφωνα Επικοινωνίας:210 5775739, 210 5775716)