www.allstarbasket.gr

Μέσα σε ένα κλίμα έντασης, αμφισβήτησης και ανταγωνισμού… που “χτυπάει κόκκινο”, Ρεάλ Μαδρίτης-Παναθηναϊκός Superfoods αναμετρούνται το βράδυ της Παρασκευής (10μ.μ.) στο “κολασμένο” Game 4 των play offs της Euroleague.

Έπειτα από το 2-1 των Ισπανών στον αγώνα της Τετάρτης, η τέταρτη αναμέτρησή τους μοιάζει με πρόωρο τελικό για την πρόκριση στο Final 4, αφού με ήττα της ελληνικής ομάδας η σειρά τελειώνει απόψε.

Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ ψάχνει το 2-2 ώστε να φέρει τη σειρά για πέμπτο αγώνα στην Αθήνα, που εάν όντως γίνει, θα πραγματοποιηθεί την Πρωτομαγιά. 

Οι μικρές-μικρές λεπτομέρειες θα κρίνουν όπως φαίνεται και τον αγώνα της Παρασκευής, αφού όπως μπορούμε να δούμε και στην σύγκριση των δύο ομάδων, έχουν μικρές διαφορές στην πλειονότητα των επιμέρους κομματιών κάθε αγώνα, ενώ σε 12 βασικές στατιστικές κατηγορίες, η κάθε ομάδα υπερισχύει της άλλης σε έξι!

Ο Παναθηναϊκός Superfoods είναι καλύτερος στη σειρά έπειτα από τρεις αγώνες στους εξής τομείς:

Επίθεση, άμυνα, αμυντικά ριμπάουντ, μπλοκ κι ευστοχία σε σουτ δύο και τριών πόντων.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι καλύτερη σε σύνολο ριμπάουντ, επιθετικά ριμπάουντ, ασίστ, λάθη, ευστοχία στις ελεύθερες βολές και στην αξιολόγηση.

 

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ PLAY OFFS

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣΚΑΤΗΓΟΡΙΑΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
79ΕΠΙΘΕΣΗ83,66
83,66ΑΜΥΝΑ79
35ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ33,33
10,33 ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ   ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ8,33
24,66ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ25
18,66ΑΣΙΣΤ17,66
12,66ΛΑΘΗ13
1,33ΜΠΛΟΚ2,66
72,3%1π.%67,2%
46,1%2π.%57,1%
36,2%3π.%38,9%
91ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ83,66

 

Όπως διαπιστώνετε οι διαφορές σε κάθε επιμέρους κατηγορία είναι από μικρές, έως… πολύ μικρές έπειτα από τους τρεις πρώτους αγώνες.

Αλλά επειδή κάθε αγώνας είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο ή από τον επόμενο, οι επιδόσεις τους δεν είναι δεδομένο ότι θα επαναληφθούν με “καρμπόν”.

Τα στοιχεία που θα αποτελέσουν το κλειδί της νίκης

Με βάση την εικόνα των πρώτων αγώνων μπορούμε να σταθούμε σε ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι θα κρίνουν τον νικητή στον τέταρτο αγώνα:

Η άμυνα. Παραδοσιακά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι ο κυρίαρχος τομέας που κρίνει έναν αγώνα. Ειδικά στο WiZink Center, ο Παναθηναϊκός πρέπει να περιορίσει την δεύτερη καλύτερη επίθεση (85,58) της φετινής Euroleague και θα ποντάρει στο ότι διαθέτει την τρίτη καλύτερη άμυνα (77,64) της διοργάνωσης.

Το εύκολο καλάθι. Τόσο… δύσκολο και τόσο σπάνιο ειδικά στον δεύτερο και τρίτο αγώνα. Όσους πιο πολλούς “ξεκούραστους” πόντους πάρει κάθε ομάδα τόσο πιο πολλές πιθανότητες νίκης έχει.

Οι κατοχές. Σε αγώνες που κρίνονται στο σουτ, στο ριμπάουντ, στη λεπτομέρεια, μια παραπάνω κατοχή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Και τι σημαίνει κατοχή στο μπάσκετ: Ανανέωση επίθεσης (με επιθετικό ριμπάουντ) και λιγότερα λάθη. Εάν αυτοί οι δύο τομείς συνδυαστούν και με καλά ποσοστά ευστοχίας τότε η ομάδα που θα το πετύχει έχει μεγάλο πλεονέκτημα.

Το ποσοστό στο τρίποντο. Κατ’ εξοχήν ομάδες που σουτάρουν έξω από τα 6.75μ., η Ρεάλ και ο Παναθηναϊκός είναι φέτος η 2η και η 3η ομάδα αντίστοιχα με τα περισσότερα τρίποντα ανά αγώνα στη Euroleague.

Οι Ισπανοί σουτάρουν 25,48 τρίποντα ανά αγώνα τους φέτος, οι Έλληνες 25,18!!!

Μόνο η Χίμκι τους περνάει με 27,45 τρίποντα ανά αγώνα.

Όσο πιο ψηλό το ποσοστό, τόσο περισσότερες κι οι πιθανότητες νίκης, διότι υπάρχει και η αρχή της ισορροπίας στο μπάσκετ. Όσο καλύτερα σουτάρεις από έξω, τόσο περισσότερο ανοίγει η αντίπαλη άμυνα και δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις να σκοράρεις και μέσα στη ρακέτα.

BONUS: Σε τέτοιους αγώνες δεν παίζει ρόλο μόνο η αγωνιστική κατάσταση κάθε ομάδας, αλλά και η πνευματική! Οι παίκτες θα κληθούν να διαχειριστούν κρίσιμες καταστάσεις, εντάσεις, διαφωνίες. Όσο πιο καθαρό είναι το μυαλό κι απαλλαγμένο από… δεύτερες και τρίτες σκέψεις, όσο εστιάζει στην επόμενη φάση κι όχι…. στην προηγούμενη, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει να οδηγήσει στην επιτυχία.