www.allstarbasket.gr

Η κατάκτηση του Basketball Champions League και του Κυπέλλου Ελλάδας, καθιστούν το 2018 την τρίτη φορά και χρονιά, που η ΑΕΚ κάνει double σε τίτλους. Είχε ξαναγίνει το 2000 και το 1968!

Για μια ομάδα που είχε να κατακτήσει κάποιον τίτλο 16 ολόκληρα χρόνια, οι δύο μαζεμένοι σε διάστημα ελάχιστων μηνών, μοιάζουν με… όνειρο!

Κι όμως η φετινή ΑΕΚ το κατάφερε, αφού έκανε την αρχή με το Κύπελλο Ελλάδας και συνέχισε με τον τίτλο της Κυριακή στο Final 4 του Basketball Champions League.

Δύο τίτλους σε μια σεζόν η ΑΕΚ έχει κατακτήσει άλλες δύο φορές! Το 2000 που πήρε το Κύπελλο Σαπόρτα και το Κύπελλο Ελλάδας και το 1968 που κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Πρωτάθλημα Ελλάδας! 

To double του 2000

Το 2000 η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο επικρατώντας στον τελικό του μετέπειτα Πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκού με 66-64 στην Πυλαία.

Αργότερα, πήρε και το Κύπελλο Σαπόρτα στη Λωζάνη με το 83-76 επί της Κίντερ Μπολόνια.

Το 2000 η ΑΕΚ είχε προπονητή τον Ντούσαν Ίβκοβιτς και οι παίκτες που έκαναν το νταμπλ ήταν: 

www.allstarbasket.gr
Η ομάδα της ΑΕΚ το 2000

Δημήτρης Μισιακός, Στιβ Χάνσελ (Αγγλία), Νίκος Χατζής, Άγγελος Κορωνιός, Δήμος Ντικούδης, Ιάκωβος Τσακαλίδης, Μάρτιν Μούουρσεπ (Εσθονία), Άντονι Μπούι (ΗΠΑ), Μιχάλης Κακιούζης, Νίκος Παπανικολόπουλος, Νταν Ο’Σάλιβαν (Ιρλανδία).

Στο ελληνικό πρωτάθλημα η ΑΕΚ αποκλείστηκε στον ημιτελικό των play offs από τον Παναθηναϊκό και τελικά τερμάτισε τέταρτη αφού ηττήθηκε και στη σειρά του μικρού τελικού από τον Ολυμπιακό με 3-1.

 

To double του 1968

Το 1968 η ΑΕΚ έκανε νταμπλ με το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Κυπελλούχων. Μάλιστα το Πρωτάθλημα το κατέκτησε αήττητη με 22 νίκες σε ισάριθμους αγώνες, αφήνοντας τον Παναθηναίκό δεύτερο με 19-3. Ήταν τα χρόνια της Α’ Εθνικής που δεν υπήρχαν play offs.

Λίγο νωρίτερα, η ΑΕΚ είχε κάνει τον άθλο στο Κύπελλο Κυπελλούχων το οποίο κέρδισε στο Καλλιμάρμαρο με 89-82 επί της Σλάβια Πράγας από την Τσεχοσλοβακία. Εκείνα τα χρόνια δεν είχε θεσπισεί ο θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδας, ώστε να διεκδικήσει η ΑΕΚ… triple crown!

www.allstarbasket.gr
Η πεντάδα της ΑΕΚ το 1968

Προπονητής της ΑΕΚ του 1968 ήταν ο Νίκος Μήλας και παίκτες οι Αντώνης Χρηστέας, Γιώργος Αμερικάνος, Στέλιος Βασιλειάδης, Αίας Λαρεντζάκης, Χρήστος Ζούπας, Γιώργος Τρόντζος, Λάκης Τσάβας, Νίκος Νεσιάδης, Ανδρέας Δημητριάδης, Πέτρος Πετράκης.

Το περίεργο, ή τουλάχιστον ασυνήθιστο σε περιπτώσεις νταμπλ, είναι πως η ΑΕΚ δεν το έκανε ποτέ εντός των συνόρων, δηλαδή με συνδυασμό Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Ελλάδας.

Τις άλλες δύο χρονιές που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, 1981, 2001, δεν κέρδισε το Πρωτάθλημα. Το 1981 το πήρε ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ ήταν τέταρτη πίσω επίσης από Ολυμπιακό και Άρη ενώ το 2001 αποκλείστηκε στην ημιτελική φάση των play offs από τον Παναθηναϊκό με 2-0.

Το 2002 που η ΑΕΚ κατέκτησε το τελευταίο της πρωτάθλημα, αποκλείστηκε πολύ νωρίς στο Κύπελλο, αφού ηττήθηκε από τον Πανιώνιο με 82-74 στη Νέα Σμύρνη σε αγώνα που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2001.