www.allstarbasket.gr

Όταν απολάμβανα το αγαπημένο μου μοχίτο χωρίς ζάχαρη, στην αιώρα μου στα Νησιά Γκαλαπάγκος, άστραψε κάτι στο ομιχλώδες του μυαλού μου. Αποφάσισα να κάνω μια έρευνα για τους παίκτες των μικρών Εθνικών Ομάδων που διακρίθηκαν σε μεγάλες διοργανώσεις και τι απέγιναν.

 

Για τους μη μυημένους, η εθνική εφήβων έχει παίκτες μέχρι και 18 ετών στο πανευρωπαϊκό και 19 ετών στο παγκόσμιο, ενώ η εθνική νέων ανδρών είναι η πάλαι πότε εθνική Ελπίδων και παίζουν οι αθλητές με ηλικία 20 και 21 ετών αντίστοιχα.

Οι λόγοι που συνήθως οι ταλαντούχοι έφηβοι δεν γίνονται επιτυχημένοι άνδρες είναι δυο.

Ο πρώτος αφορά την ατομική ευθύνη. Νομίζουν ότι έγιναν εφάμιλλοι του Ράσελ Γουέστμπρουκ και σταματάνε να δουλεύουν. Αν τύχει και κάνουν μια καλή μετεγγραφή, τρώνε τα λεφτά σε γλέντια και χλιδές και μετά είναι ήδη αργά.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με τον Έλληνα παράγοντα που θέλει να τα “κονομήσει” όλα και τώρα. Όταν πάει μια μεγάλη ομάδα να ζητήσει τον ταλαντούχο παίκτη, ο παραγοντίσκος θέλει να τον πουλήσει όσο τον Λεμπρόν Τζέιμς με αποτέλεσμα να βγαίνουν όλοι χαμένοι.

Ο πιτσιρικάς απογοητεύεται και τα παρατάει, η μεγάλη ομάδα παίρνει έναν αξιόπιστο ξένο με  το ένα τρίτο των χρημάτων και η μικρή ομάδα χάνει κέρδη και αιωνίως φυτοζωεί.

www.allstarbasket.gr

Δεν φταίνε οι ομάδες που έχουν γεμίσει ξένους αλλά όταν οι Έλληνες κοστίζουν τα διπλά και τα τριπλά, δεν μπορεί ο άλλος να πιάνεται κορόιδο! Εξαιρώ βέβαια τα παιδιά που τραυματίστηκαν σοβαρά και δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν.

Εκεί πρέπει να έχεις ένα σοβαρό κράτος, μια σοβαρή ομοσπονδία που σε κάθε περίπτωση ταλαντούχου παίκτη που ο προεδράκος του καρφώνει το δελτίο γιατί θέλει να αγοράσει δέκα καγιέν, να επεμβαίνει και να βάζει μια τάξη.

Πόσοι και πόσοι αθλητές χάθηκαν στο δρόμο όταν δεν κατάφεραν να πάνε σε μια καλύτερη ομάδα. Δεν θα ήμουν αντίθετος σε μια ηλικία πχ των 16 ετών αν το παιδί θέλει να φύγει από την ομάδα για να πάει σε κάποια μεγαλύτερης κατηγορίας, με την υπογραφή και του πατέρα του, να φύγει και να ορίζεται πχ ένα 15% ως bonus και αργότερα ένα 10% ως ποσοστό μεταπώλησης στην ομάδα που τον ανέδειξε.

Είμαστε που είμαστε μια χούφτα άνθρωποι, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ταλέντα. Δεν θα ήμουν αντίθετος σε κάποια διάταξη ώστε ο παίκτης μέχρι τα 20 του χρόνια να μπορεί στο τέλος της σεζόν να φύγει από την ομάδα που τον ανέδειξε και να δίνεται ως ποσοστό μετεγγραφής 15% του συμβολαίου του και 8% ως ποσοστό μεταπώλησης.

Αν φύγει ως ελεύθερος από τη δεύτερη ομάδα, τότε στο επόμενο συμβόλαιο να δίνεται ένα 8% ως μπόνους στην πρώτη ομάδα. Έτσι οι μικρές ομάδες θα κυνηγούσαν την ανάδειξη ταλέντων και κυρίως την αξιοποίηση τους.

www.allstarbasket.gr

Η περιέργεια με οδήγησε να ρίξω μια ματιά στις προηγούμενες επιτυχίες των αντιπροσωπευτικών μας συγκροτημάτων και να δω τι απέγιναν οι τότε ανατέλλοντες αστέρες.

Το 1970, η εθνική μας ομάδα των εφήβων πήρε τη δεύτερη θέση στο Ευρωμπάσκετ αλλά ήταν άλλο το μπάσκετ τότε και άλλες οι συνθήκες. Εντύπωση μου έκανε πως οι μισοί από εκείνη την εθνική έγιναν προπονητές στην Α1 και βοήθησαν στην ανάπτυξη του αθλήματος.

Πέρασαν χρόνια και χρόνια και φτάσαμε στο 1995 που η εθνική μας στο Μουντομπάσκετ βγήκε πρώτη και αήττητη παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ.

Από εκείνη την ομάδα, υπήρξαν παίκτες που πέρασαν και δεν ακούμπησαν όπως οι Σοφογιάννης, Χρυσίδης, Σπανός. Άλλοι έκαναν μια ψιλοϋποφερτή καριέρα όπως ο Παπαδάτος και ο Δέσπος. Ο Μπαρλάς εξαφανίστηκε γρήγορα, ο Καράγκουτης αδίκησε το ταλέντο του, ο Καλαϊτζής ως κομπάρσος στον Παναθηναϊκό πήρε τίτλους και γενικά στην καριέρα του κινήθηκε στην μετριότητα. Ο Γιαννούλης πήγαινε από ομάδα σε ομάδα, ο Ρεντζιάς έκανε καλά συμβόλαια αλλά δεν δούλεψε ποτέ και τα παράτησε νωρίς. Ο Χατζής σε 20 χρόνια καριέρας έμεινε ο ίδιος. Ο Παπανικολάου δεν είχε την εξέλιξη που αναμενόταν και ο μόνος που διακρίθηκε ουσιαστικά ήταν ο Κακιούζης κυρίως λόγω της εθνικής ομάδας.

www.allstarbasket.gr

Από τους παραπάνω ποιος δεν πήρε ευκαιρίες;

Το θέμα όμως είναι ποιος δούλεψε.

3 χρόνια αργότερα, το 1998, η εθνική μας ομάδα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Ο μόνος που πραγματικά έπαιξε σε υψηλό επίπεδο είναι ο Φώτσης.

Οι υπόλοιποι;

Ο Αγαδάκος μια ζωή ρολίστας όπως και ο Παπαμακάριος. Ο Δορκοφίκης ένας φιλότιμος γυρολόγος και τίποτα παραπάνω, μερικοί τύποι που δεν τους θυμάται κανείς όπως ο Κόγιας, ο Νάνης και ο Παππάς. Ο Πετρόπουλος μας τελείωσε νωρίς, όπως και οι ΠέτταςΜαντζανάς. Ο Παπαδόπουλος είναι ζήτημα αν έπαιξε καλό μπάσκετ για δυο χρόνια και δυστυχώς πολύ δυστυχώς, βρέθηκε πολύ ταλέντο σε λάθος άνθρωπο που ακούει στο όνομα  Γιώργος Διαμαντόπουλος. Τέλος, ο Γλυνιαδάκης παίρνει όσκαρ φιλότιμης προσπάθειας καθώς χωρίς μάνατζερ βρέθηκε ακόμα και στο ΝΒΑ και την αγωνιστική περίοδο που μόλις τελείωσε έπαιξε στην Κύμη. Μήπως και σε αυτή την ομάδα δεν δόθηκαν ευκαιρίες στους νέους παίκτες;

www.allstarbasket.gr

Το 2000 η εθνική μας ξαναπήρε την τρίτη θέση και αυτή τη φορά βλέπουμε τρεις όλους και όλους παίκτες που πέτυχαν. Ο Σπανούλης που είναι μια κατηγορία μόνος του  και ο Ζήσης με τον Περπέρογλου. Από τους υπόλοιπους, οι Κοντοστάνος, Γεωργίτσης, Γιαννακόπουλος, Ανδρίτσος, Μαρκόπουλος και Γεωργιάδης αγνοούνται, τον Μισιακό που έβλεπα στην ΑΕΚ, ήταν άψυχος και άμυαλος, ο Ταπούτος μια σκέτη απογοήτευση, ο Τσιάρας  δεν εξελίχθηκε και ο Κουμπούρας έχει ένα ελαφρυντικό λόγω δυο πολύ σοβαρών τραυματισμών που πέρασε.

Μετά από 2 χρόνια, το 2002, η εθνική μας ξαναπήρε χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ και σε εκείνη την ομάδα έπαιζαν δυο Αγγελόπουλοι που δεν πρέπει να είναι οι πρόεδροι του Ολυμπιακου για να πεις ότι δεν πειράζει τα παιδιά έκαναν κάτι άλλο, και κάποιοι Γιαννουλάκος, Θέος και Ζευκιλής.

Ο Λυμπάρης έπαιξε μια χρονιά στον Ηρακλή και μετά χάθηκε σε μια πολεμίστρα  του λευκού πύργου. Ο Αποστολίδης ένας συμπληρωματικός μέτριος, ο Σχορτσιανίτης που αναπολεί τις στιγμές του καλοκαιριού στη Σαϊτάμα, ο Βασιλόπουλος που είναι ο μόνος που έχει μια σοβαρή δικαιολογία και πάλι καλά που ξαναπάτησε στα παρκέ, ο Ξανθόπουλος που κάνει μια συνεπή καριέρα στην Α1 και τέλος ο Βασιλειάδης που ναι μεν έκανε μια καλή καριέρα στην Ελλάδα και στην Ισπανία αλλά πάντα η αίσθηση μου είναι πως θα μπορούσε και καλύτερα.

Τον επόμενο χρόνο πάλι πήραμε το χάλκινο για το Μουντομπάσκετ αυτή τη φορά και τον μετέπειτα ανύπαρκτο Θέο πλαισίωσαν ο Κουπίδης και ο Σουρλής ο οποίος ήρθε και στην ΑΕΚ και απορώ γιατί ήρθε.
Στους Σχορτσιανίτη, Περπέρογλου, Αποστολίδη, Ξανθόπουλο, Βασιλειάδη, και Βασιλόπουλο προστέθηκαν ο Σάκοτα που παρέμεινε αδύναμος όπως και τότε, με ακριβώς τα ίδια αθλητικά χαρακτηριστικά όπως και τότε, ο Μαυροκεφαλίδης έπαιξε σε υψηλό επίπεδο αλλά στα δύσκολα εξαφανίζεται και ο Βουγιούκας που και αυτός έμεινε στάσιμος.

Το 2007 που πήραμε το αργυρό μετάλλιο στο ευρωμπασκετ, πρόλαβαν και εξαφανίστηκαν οι Ιωακειμίδης, Μάταλον, Αράπης, Θεοδωράκος, και Πλιούκας, σχεδόν η μισή ομάδα!

Το 2008 πήραμε το χρυσό στον Πύργο.

Από εκείνη την ομάδα ο Αγγελόπουλος αγνοείται όπως και ο Γεωργάκης. Ο Καραθανάσης κάπου βολοδέρνει και ο Κατσίβελης δεν έδειξε κάτι φοβερό. Ο Παπαντωνίου επίσης δεν κατέγραψε κάτι αξιοσημείωτο. Ο Σαρικόπουλος αν στα επόμενα δύο χρόνια δεν κάνει κάτι θα καταγραφεί στις μεγάλες ελπίδες που διαψεύστηκαν και τον Κασελάκη ακόμα τον περιμένουμε.  

Αυτοί που κάνουν καριέρα από εκείνη την ομάδα είναι ο Μάντζαρης (αν και στάσιμος ) ο Γιάνκοβιτς (σε κάθετη πτώση),  ο Παππάς  με τις γνωστές παλινωδίες, ο Παπανικολάου και ο καλύτερος όλων, ο Σλούκας. Συγκριτικά είναι ίσως η καλύτερη φουρνιά καθώς πέντε παίκτες μέχρι στιγμής έχουν πάρει τίτλους και στελέχωσαν την Εθνική Ανδρών.

Πάμε και στην εθνική νέων ανδρών ή ελπίδων όπως τη λέγαμε τότε.

Το 1992 πήραμε τη δεύτερη θέση στο Ευρωμπάσκετ.

Ο Λημνιάτης δεν έμαθε ποτέ να σουτάρει, ο Γραικός έφτασε μέχρι το Περιστέρι και ο Λογοθέτης έκανε βόλτες στην Α1. Οι Ταμπάκης, Αβδάλας και Νούσης πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Ο χαρισματικός Μυριούνης δεν έγινε ποτέ ο νέος Φάνης που περιμέναμε, ο Οικονόμου σύμφωνα με τα χαρτιά έκανε καλή καριέρα αλλά σαφώς μπορούσε και καλύτερα, ο Αλβέρτης είχε την ευφυή στασιμότητα του Παναθηναϊκού, ο Μπουντούρης έκανε μια καλή καριέρα σε διάρκεια και ο Σιγάλας από ένα σημείο και έπειτα άλλαζε τις ομάδες όπως τις φόρμες στην προπόνηση χωρίς να κάνει το βήμα των Νικς.

Πέρασαν ακριβώς 10 χρόνια, το 2002, όταν βγήκαμε πρώτοι στο Ευρωμπάσκετ και από εκείνη την ομάδα ξεχωρίζουν ακόμα οι Σπανούλης, Ζήσης και Μπουρούσης. Ο Καϊμακόγλου κάνει καλή καριέρα, οι Γκιζογιάννης και Τσιάκος πρέπει να το έριξαν στις μπύρες. Ο Χαριτόπουλος έπαιξε σε πολλές ομάδες χωρίς να διαπρέψει. Για τους Μισσιακό, Τσιάρα, Κουμπούρα τα είπαμε και ο Γεωργαλής που δεν έκανε και τίποτα σπουδαίο.

Το 2005 βγήκαμε δεύτεροι στο μουντομπάσκετ και από κείνη την ομάδα χάθηκαν σε κάποιο απάνεμο λιμάνι οι: Ζευκιλής, Μόρφης, Κουπίδης, Αλ. Αποστολίδης, Καραβανάς, Σουρλής και Αγγελόπουλος. Η μισή ομάδα δηλαδή.

Προσπαθεί ο Μαυροειδής και για τους υπόλοιπους, Βασιλειάδη, Βασιλόπουλο, Βουγιούκα, Ξανθόπουλο, Αποστολίδη και Μαυροκεφαλίδη τα είπαμε.

Σκέψου ότι συνολικά διακρίθηκαν 9 ομάδες μας και είναι ζήτημα αν πραγματικά προχώρησαν 15 παίκτες.

www.allstarbasket.gr

Το ελληνικό μπάσκετ αναλογικά με τον πληθυσμό μας είναι σε πολύ καλή μοίρα. Ολόκληρη Ιταλία με παράδοση στο άθλημα και εξαπλάσιο πληθυσμό ψάχνεται. Ολόκληρη υπερδύναμη η Γερμανία δεν έχει καταφέρει να εδραιωθεί,  κοτζάμ Ρωσία βάφτισε ως Ρώσο τον Χόλντεν και ειδικά σε εκείνο το Ευρωμπάσκετ γέλαγε ο κόσμος.

Αν και παίζεται σε κλειστό χώρο οπότε για τις δεδομένες καιρικές συνθήκες βολεύει τους Άγγλους, αλλά στο συγκεκριμένο άθλημα είναι ανύπαρκτοι.  Έχουμε ως ‘Ελληνες ένα χαρακτηριστικό.

Διαθέτουμε 10 το πολύ 15 πολύ καλούς παίκτες – εκ των οποίων οι περισσότεροι αρνούνται να προσφέρουν στην Εθνική μας – και μετά το χάος. Αντί λοιπόν να λέμε διάφορα κλισέ για τις κακές ομάδες που δεν αξιοποιούν τους καταπληκτικούς Έλληνες, ας αναρωτηθούμε και τι έκαναν οι ίδιοι οι παίκτες μετά την επιτυχία για να βοηθήσουν τους εαυτούς τους…..

Επίσης θα πρέπει να αναρωτηθούμε πως είναι δυνατόν παίκτες όπως οι Διαμαντίδης και Παπαλουκάς ότι δεν έπαιξαν ποτέ στις μικρές Εθνικές Ομάδες. Πως γίνονται οι επιλογές και αν υπάρχει πλάνο αξιοποίησης των ταλέντων στην ελληνική επικράτεια.

Εκτός και αν περιμένουμε μόνο από τον Αντετοκούμπο που είναι ένα θαύμα και να μας σώσουν τα ελληνόπουλα της διασποράς….

Υγ. Αν χρησιμοποιείς android ή google play store όπως το λένε πια, μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή μου. Δωρεάν φυσικά. Ψάξε με τίτλο ή suspect ή suspectblog, και μόλις δεις ένα ωραίο μπλε εικονίδιο με το S, μπράβο σου με βρήκες και κατέβασε με. Έχει μέσα όλα τα social δίκτυα μου, τις εκπομπές μου, τις συνεντεύξεις μου, φωτογραφίες, βιογραφικό, τα πάντα όλα !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.