www.allstarbasket.gr

Ο Μάνος Παπαμανώλης και η Χρυσούλα Ρηγογιάννη αναλύουν την κλινική εικόνα και τη θεραπεία για το διάστρεμμα ποδοκνημικής. 

Γράφουν οι
ΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ
-μέλος του Παγκοσμίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Kinesiotaping Association και επικεφαλής ιατρικού επιτελείου ΚΑΕ Λαύριο MEGABOLT, συνεργάτες της ΚΑΕ Πανιώνιος ΒΙΚΟΣ Cola, Ιωνικού Νικαίας BC,  εξειδικευμένου στο INDIBA Activ.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΡΗΓΟΓΙΑΝΝΗ
-μέλος του Παγκοσμίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, εξειδικευμένου στο INDIBA Activ. 
-ιδιοκτήτες του Physical Therapy, στο Περιστέρι.
Διάστρεμμα της ποδοκνημικής αρθρώσεως ονομάζεται η τραυματική ρήξη  διαφόρων συνδέσμων της αρθρώσεως, αλλά χωρίς κάταγμα στα οστά. Ενίοτε όμως, ένα διάστρεμμα της ποδοκνημικής συνυπάρχει με κάταγμα οστού, οπότε πρόκειται για μικτή τραυματική βλάβη.

Η λέξη «διάστρεμμα» είναι αρχαία ελληνική, προερχόμενη από το ρήμα «διαστρέφω». 

Τα διαστρέμματα της ποδοκνημικής αρθρώσεως διακρίνονται κλινικώς σε τρεις βαθμούς ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Η στατιστική κατανομή ανάμεσα στις τρεις ομάδες είναι πρακτικά αδύνατη, γιατί συνήθως οι ασθενείς με διάστρεμμα πρώτου βαθμού δεν πάνε στο γιατρό και αυτοθεραπεύονται. Κατ’ εκτίμηση όμως, υπολογίζεται ότι το 75% είναι πρώτου βαθμού, το 20% είναι δευτέρου βαθμού και το 5% είναι τρίτου βαθμού.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συχνά κατάγματα της ποδοκνημικής συνοδεύονται πάντα και από ρήξεις συνδέσμων (διάστρεμμα).
Η ταξινόμηση των διαστρεμμάτων έχει ως εξής:

    * 1ου βαθμού διαστρέμματα: Ελαφρά ρήξη, διάταση των συνδέσμων.
    * 2ου βαθμού διαστρέμματα: Μερική ρήξη των συνδέσμων. 
    * 3ου βαθμού διαστρέμματα: Πλήρης ρήξη των συνδέσμων.


Κλινική εικόνα

 

www.allstarbasket.gr
Αποκατάσταση με κρυοθεραπεία, GAME READY

Η κλινική εικόνα των διαστρεμμάτων της ποδοκνημικής ποικίλει σε βαρύτητα ανάλογα με το στάδιο της βλάβης, αλλά και από το πόσο χρονικό διάστημα πέρασε από τον τραυματισμό. Η πιο απλή περίπτωση διαστρέμματος είναι να «γυρίσει» σε κάποιον το πόδι ελαφρά όταν περπατά και να συνεχίσει το βάδισμα ανενόχλητος, και η βαρύτερη περίπτωση είναι να γίνει ολική ρήξη ομάδας συνδέσμων με μεγάλο αιμάτωμα. Ο ασθενής είναι, είτε αθλητής που υφίσταται μια στροφική βλάβη στην ποδοκνημική άρθρωση, είτε εργαζόμενος, είτε ένας απλός βαδίζων.

Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο, οίδημα (πρήξιμο), αιμάτωμα, εκχυμώσεις, δυσκαμψία, και χωλότητα (ο ασθενής δεν μπορεί να βαδίσει εύκολα).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία ειναι ανάλογα με τον βαθμό του διαστρέμματος και ορίζεται απο τον ορθοπεδικό.

www.allstarbasket.gr
Ο Δημήτρης Λεγκίκας, του Λαυρίου, σε ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας

Σε διαστρέμματα 1ου βαθμού (με ξεκούραση, πάγο και την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή από τον γιατρό) σε 2-3 μερες οι ασθενείς επανέρχονται σε όλες τις δραστηριότητες (στους αθλήτες γίνεται και ειδική ενδύναμωση), ενώ στα 2ου και 3ου βαθμου πρέπει να γίνει και φυσικοθεραπεία. Σε πολύ βαριές περιπτώσεις μπαίνει μέχρι και γύψος, ή ειδικοί νάρθηκες.

Η φυσικοθεραπεία  (κυρίως στους αθλητές για πιο γρήγορη επανένταξη στις αθλητικές τους δραστηριότητες) με τα εξής μέσα:  υπέρηχα, laser, ελαφριές μαλάξεις, διασταυρούμενα ρεύματα, δινόλουτρα, κρυοθεραπεία (φωτογραφία GAME READY) και προς το τέλος και πριν επανέλθει ο ασθενής στις δραστηριότητές του, γίνονται ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας, τραμπολίνο και ασκήσεις ενδυνάμωσης.
Προληπτικά, καλό είναι όταν γίνει καλά ο ασθενής να γίνει εξέταση πελματογραφήματος.
Η πιο συγχρόνη θεραπεία είναι με εφαρμόγη INDIBA (κεντρική φωτογραφία με τον Μάνο Παπαμανώλη) σε συνδύασμο με κρυοθεραπεία (GAME READY) και ασκήσεις ιδιοδεκτικοτήτας σε συνδυασμό  ασκήσεις με BLACKROLL.
Τέλος, εάν το διάστρεμμα συνδυάζεται και με οστικό οίδημα (σε 2ου και 3ου βαθμού μπορεί να συμβεί) τότε στη σύγχρονη θεραπεία θα είναι σωστό να προσθέσουμε και την θεραπεία με το υπέρ επαγωγικό σύστημα (SIS) που έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στην οστική κάκωση.

 

*Ο Μάνος Παπαμανώλης και η Χρύσα Ρηγογιάννη είναι ιδιοκτήτες του κέντρου φυσικοθεραπείας Physical Therapy  στο Περιστέρι.

(Διεύθυνση, Πραξιτέλους 22 & Πτολεμαΐδος 72. Τηλέφωνα Επικοινωνίας:210 5775739, 210 5775716)