Stoiximan Basket League

Μετρώντας αντίστροφα για την έναρξη των playoffs της 30ής Stoiximan Basket League και λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, το esake.gr εστιάζει στις επιδόσεις που ξεχώρισαν στη διαδρομή των 26 αγωνιστικών της.

Όπως αναφέρει ο ΕΣΑΚΕ στο σχετικό αφιέρωμα του Γιώργου Πετρίδη:

Μετά από εκείνες των 13 ομάδων της κατηγορίας, σειρά έχουν σήμερα αυτές των πρωταγωνιστών του παιχνιδιού. Μέσα από την παρουσία συνολικά 239 παικτών, ξεπήδησαν τα ρεκόρ όλων των κατηγοριών της στατιστικής. Κάποια από αυτά ξέφυγαν από τα όρια της φετινής σεζόν και καταγράφηκαν μεταξύ των μεγαλύτερων στην ιστορία του Πρωταθλήματος.

Στις κατηγορίες της επίθεσης αρκετοί ήταν οι παίκτες που πρωταγωνίστησαν και μοιράστηκαν τα ρεκόρ της μιας βραδιάς. Ο Νεμάνια Νέντοβιτς «έγραψε» εκείνα των περισσότερων πόντων και περισσότερων εύστοχων τριπόντων –το μοιράστηκε με τον Στέφαν Μούντι– με επιδόσεις που καταγράφηκαν μεταξύ των κορυφαίων στην ιστορία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Ο Σέρβος είχε 38 πόντους και οχτώ τρίποντα στο εκτός έδρας ματς με τη Λάρισα. Έτσι ισοφάρισε τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση πόντων και την κορυφαία επίδοση εύστοχων τριπόντων στην ιστορία των «πράσινων» στη Stoiximan Basket League.

Ακόμη πιο ξεχωριστή ήταν η επίδοση διπόντων του Δημήτρη Αγραβάνη στο εντός έδρας παιχνίδι του Προμηθέα με τον Ιωνικό, το οποίο τελείωσε με 14/14. Με αυτά κατέρριψε το ιστορικό ρεκόρ του Νίκου Γκάλη που κρατούσε από τις 15 Ιανουαρίου 1994 όταν μέτρησε 13/13 δίποντα σε ματς του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ απέναντι στην ΑΕΚ.

Αναλυτικά η λίστα των κορυφαίων, ατομικών επιδόσεων στους πόντους και τα σουτ για την κανονική περίοδο:

Αγραβάνης και Μουράτος στα βιβλία της ιστορίας

Αν και όλα τα ρεκόρ, αργά ή γρήγορα, καταρρίπτονται, αυτά που σημείωσαν ο Δημήτρης Αγραβάνης και ο Βασίλης Μουράτος στη διάρκεια της κανονικής περιόδου δεν θα είναι εύκολο να ξεπεραστούν. Ο αρχηγός του Προμηθέα έγινε στο ματς της 20ής αγωνιστικής του Προμηθέα με τον Ιωνικό ο πρώτος Έλληνας παίκτης στην ιστορία της Stoiximan Basket League που έφτασε σε «50άρι» ranking». Ο αρχηγός του Λαυρίου Megabolt από την πλευρά του, στο φινάλε της κανονικής περιόδου ισοφάρισε τη μεγαλύτερη επίδοση ασίστ στην ιστορία του Πρωταθλήματος μοιράζοντας 16. Είναι και η κορυφαία που σημειώθηκε από Έλληνα παίκτη.

Στην εκπνοή της κανονικής περιόδου ήρθε και μία ακόμη ξεχωριστή επίδοση, αυτή των 19 ριμπάουντ του Ουσμάν Κρουμπάλι στο ματς της Λάρισας με τον Ιωνικό, επίδοση που ήταν όχι μόνο η καλύτερη της σεζόν αλλά και η καλύτερη των τελευταίων έξι χρόνων.

Οι κορυφαίες επιδόσεις στα ριμπάουντ, στους τομείς της οικονομίας, τα κερδισμένα φάουλ και το ranking ήταν οι εξής:

Άστοχα σουτ, λάθη και αρνητικό ranking

Όλα τα παραπάνω ρεκόρ είχαν τη σημασία τους, κάποια είχαν ιστορική αξία όμως μοιραία και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Είναι οι ατομικές επιδόσεις που είχαν αρνητική χροιά.

Από αυτές καταγράφεται ως πιο ξεχωριστή στα βιβλία της στατιστικής της Stoiximan Basket League εκείνη των 15 λαθών που έκανε ο Μάικ Χένρι στο παιχνίδι του Ηρακλή με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Ήταν με διαφορά η μεγαλύτερη στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος αφού η προηγούμενη ήταν εκείνη των 11 λαθών που είχε κάνει τον Μάιο του 2007 ο Βλάντιμιρ Κρστιτς στο παιχνίδι Άρης-Ολύμπια, ως παίκτης της ομάδας της Λάρισας.

Οι αρνητικές επιδόσεις που καταγράφηκαν, σε ατομικό επίπεδο, μέσα από τους 156 αγώνες της κανονικής περιόδου ήταν οι εξής: