www.allstarbasket.gr

Τους άξονες στους οποίους επικεντρώνεται το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης για τη νέα σεζόν ανέλυσε μέσα από το επίσημο site της EOK, ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο οποίος έχει αναλάβει επικεφαλής στο κομβικό αυτό κομμάτι μαζί με τον Νίκο Σταυρόπουλο.

Το ανανεωμένο πλάνο έχει βασικούς στόχους τη χαρά του αθλήματος σε συνδυασμό με τη σωστή εκμάθηση των βασικών του μπάσκετ για τα μικρά παιδιά, τη δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερους αγώνες, αλλά και την πρόσληψη διεθνών παραστάσεων για τους εκκολαπτόμενους αθλητές, την εύρεση ψηλών σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και Ελλήνων στο εξωτερικό, τη βελτίωση του σουτ, τη σωστή εκγύμναση, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη σε κάθε ηλικία, καθώς και την ισχυροποίηση των δεσμών με την Εθνική Ομάδα.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός καθετοποιημένου συστήματος, από τις μικρές ηλικίες μέχρι τις εθνικές ομάδες και φυσικά την Ανδρών, υπό την καθοδήγηση του ομοσπονδιακού προπονητή Δημήτρη Ιτούδη.

«Μάτια» σε όλη την Ελλάδα

www.allstarbasket.gr«Συνεχίζουμε το πλάνο που άρχισε στις αρχές Δεκεμβρίου εμπλουτίζοντάς το ακόμη περισσότερο», αναφέρει ο Κώστας Τσαρτσαρής και προσθέτει:

«Από πέρσι δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα με προπονητές που επισκέπτονται καθημερινά τα σωματεία για να δημιουργήσουν επαφή μαζί τους. Έχουμε 20 προπονητές σε όλη την Ελλάδα, που εργάζονται αποκλειστικά για την ομοσπονδία.

Πηγαίνουν καθημερινά σε προπονήσεις σε όλη την επικράτεια, ακούνε τα προβλήματα των ομάδων και μας τα μεταφέρουν λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος της ομοσπονδίας με τους συλλόγους.

Οι προπονητές αυτοί επιλέγουν τα παιδιά που θα πάνε στα κλιμάκια και ‘τρέχουν’ τα κλιμάκια στις κατά τόπους ενώσεις. Στόχος είναι να παρακολουθούν προπονήσεις, αγώνες, να επιλέγουν ιδίοις όμμασι παιδιά που θα στελεχώσουν τα κλιμάκια και τις εθνικές ομάδες αργότερα».

Έμφαση στα κλιμάκια

www.allstarbasket.grΜε τους περισσότερους περιορισμούς που υπήρχαν λόγω κορονοϊού να έχουν αρθεί, η ΕΟΚ δίνει μεγάλη έμφαση στα κλιμάκια.

«Την περασμένη σεζόν δεν είχαμε πολλές προπονήσεις κλιμακίων, κάτι που θα αλλάξει ριζικά από φέτος. Οπότε ένας μεγάλος στόχος για φέτος είναι η ενεργοποίηση των κλιμακίων, κάθε ηλικίας, ώστε να τους περάσουμε τις κατευθύνσεις και τις σκέψεις μας για το ελληνικό μπάσκετ και τον τρόπο παιχνιδιού.

Θα ενεργοποιήσουμε κλιμάκια για όλες τις ηλικίες.

Για παιδιά γεννημένα το 2007, το 2008 και το 2009, αλλά και για παιδιά του 2005 και 2006 που είναι οι έφηβοι.

Όσο πιο μικρές οι ηλικίες, τόσο περισσότερα θα είναι τα κλιμάκια, για να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δεξαμενή παιδιών και να μπορούμε να επέμβουμε για να βάλουμε κάποια πράγματα που θέλουμε. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε κάποια τριήμερα με αργίες για να φέρουμε παιδιά για προπονήσεις.

Επίσης επανενεργοποιείται το τουρνουά « Πέτρος Καπαγέρωφ» των Χριστουγέννων και θα προσπαθήσουμε να λάβουμε μέρος σε ξένα τουρνουά, όπως του Μανχάιμ για να δώσουμε επιπλέον εικόνες στα παιδιά», εξηγεί ο Κώστας Τσαρτσαρής.

Καθετοποίηση υπό τον Δημήτρη Ιτούδη

www.allstarbasket.grΈνας σημαντικός στόχος του αναπτυξιακού προγράμματος είναι να υπάρχει μια συνέχεια και διαρκής «επικοινωνία» σε ό,τι αφορά στη φιλοσοφία του παιχνιδιού από τις μικρές ηλικίες μέχρι την Εθνική Ανδρών.

«Είχαμε αποφασίσει πριν το καλοκαίρι με την ανάληψη της Εθνικής Ανδρών από τον Δημήτρη Ιτούδη να δημιουργήσουμε μια καθετοποίηση, κάτι που λειτουργεί όμορφα στην Ισπανία.

Είναι κάτι που το γνωρίζαμε, αλλά μας το επιβεβαίωσε το φετινό καλοκαίρι ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Θέλουμε από τον κ. Ιτούδη να μας δώσει κάποιες γενικότερες κατευθύνσεις, από θέματα αρχών, αξιών και τακτικής.

Φυσικά έχουμε κι εμείς ρωτήσει πολλούς προπονητές σε όλη την Ελλάδα, μέσα από ένα εκτενές ερωτηματολόγιο σε όλη την επικράτεια, για τη δημιουργία ενός εθνικού playbook.

Πήραμε μέσα από αυτό κάποιες αποφάσεις, αλλά θέλουμε ο Δημήτρης Ιτούδης, που έχει την εμπειρία και την εικόνα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, να μας δώσει μια εικόνα για την καθετοποίηση τουλάχιστον των εθνικών ομάδων», επισημαίνει.

Αντίστοιχη προσοχή δίνεται και στο κομμάτι της εκγύμνασης των αθλητών, από πολύ νεαρή ηλικία.

«Συζητήσαμε με τον Κώστα Χατζηχρήστο να μας δώσει κάποιες κατευθύνσεις για την εκγύμναση των παιδιών κάθε ηλικίας και θα ενταχθούν στο πρόγραμμά μας.

Από πέρσι ενεργοποιήσαμε το κομμάτι της εκγύμνασης με τον Γιώργο Βαβέτση, ο οποίος ανέλαβε να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με εργομετρικά για την Εθνική Παίδων σε μια δεξαμενή 40 παιδιών και τους παρακολουθούμε.

Το ίδιο θα γίνει και φέτος, ενδεχομένως και σε μικρότερες ηλικίες».

«Χαρά του παιχνιδιού, εκμάθηση των βασικών»

www.allstarbasket.grΤο μπάσκετ είναι πρωτίστως παιχνίδι και προσφέρει χαρά. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με τη σωστή εκμάθηση των βασικών του αθλήματος έχει ως κεντρικό στόχο το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ομοσπονδίας.

«Γενικότερα θέλουμε να επαναφέρουμε τη διασκέδαση και τη χαρά του μπάσκετ στα παιδιά. Φυσικά θέλουμε να μάθουν σωστά τα βασικά, αλλά να έχουν και το ελεύθερο στο λάθος και στο κακό σουτ. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μάθουν καλύτερα το άθλημα και θα εξελιχθούν.

Οι κατευθύνσεις μας σε πρώτη φάση για τις μικρές ηλικίες έχουν να κάνουν με βασικά κομμάτια, όχι σε μεγάλη λεπτομέρεια ακόμη για το πώς πρέπει να μάθεις το σουτ αλλά… να σουτάρουν τα παιδιά. Τα βασικά είναι το Α και το Ω στο μπάσκετ, όχι το πώς θα κάνω την πάσα πίσω από την πλάτη.

Θέλουμε επίσης να βάλουμε μεγαλύτερη ταχύτητα στο μπάσκετ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μόνο θα τρέχουμε και δεν θα σκεφτόμαστε», αναφέρει ο Κώστας Τσαρτσαρής.

Όλα αυτά, φυσικά, μπορούν να έρθουν μόνο με περισσότερα παιχνίδια.

«Μια από τις προτεραιότητές μας, κάτι που είχε πει και προεκλογικά ο κ. Λιόλιος, είναι να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να παίζουν περισσότερους αγώνες.

Ο πρωταθλητισμός και ο φανατισμός που υπάρχει στην Ελλάδα από γονείς κι ομάδες, μας οδήγησε σε μια απόφαση για καθετοποίηση κανονισμών σε όλη την Ελλάδα, γιατί υπήρχαν διαφορές σε κάποιες ενώσεις.

Βγάλαμε το σκορ από κάποιες ηλικίες, έστω το τελικό σκορ, βάλαμε σε κάποιες ηλικίες σκορ μόνο σε δεκάλεπτα ή οκτάλεπτα ανάλογα με την ηλικία.

Ακολουθήσαμε κάποιους βασικούς κανονισμούς που ακολουθεί η FIBA για το μέγεθος της μπάλας, το ύψος καλαθιού και τον τρόπο προπόνησης για μικρότερα παιδιά», εξηγεί και αναλύει:

«Ενεργοποιούμε οργανωμένα το mini basket και το fun basket (ή baby basket) για παιδιά 4-6 ετών.

Έχουμε ορίσει δύο υπεύθυνους για αυτό το πρότζεκτ.

Η Ελένη Καλαϊτζάκη, που έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτό το κομμάτι, θα είναι υπεύθυνη στο fun basket που θα αφορά σε παιδιά 4-6 ετών, ενώ ο Θοδωρής Σιαρές θα είναι υπεύθυνος για το mini basket, που θα αφορά σε παιδιά δημοτικού.

Στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα και στις 23 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη θα γίνει ένα διεθνές σεμινάριο, όπου θα μιλήσει προπονητής του ΣΕΠΚ για το mini basket, ο υπεύθυνος για το mini basket Ιταλίας Μαουρίτσιο Κρεμονίνι, αλλά και η Ελένη Καλαϊτζάκη για το fun basket.

Θα υπάρχει επίσης παρουσία αθλητικού παιδοψυχολόγου για να δώσουμε κατευθύνσεις για το πώς θέλουμε να λειτουργήσει και αυτό το κομμάτι».

«Γαλανόλευκα αστέρια»

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που θα τονώσει τους δεσμούς των παιδιών με την Εθνική ομάδα είναι στα σκαριά.

«Για τα παιδιά 13 ετών, που πηγαίνουν στην πρώτη γυμνασίου, έχουμε ένα πρόγραμμα που λέγεται ‘Γαλανόλευκα Αστέρια’. Θα παίζουν σε ένα πανελλήνιο τουρνουά στο οποίο όλοι οι αθλητές θα φορούν φανέλες της εθνικής ομάδας, τις οποίες θα προμηθεύσει η ομοσπονδία χωρίς κόστος.

Θέλουμε σε αυτή την ηλικία να δουλέψουμε σε αυτό το κομμάτι, να μην έχουμε μέσα το οπαδικό στοιχείο με τον φανατισμό και τα διαφορετικά χρώματα, αλλά να συμφιλιωθούν τα παιδιά με τα εθνικά μας χρώματα. Φυσικά όχι με εθνικιστικό ύφος, αλλά για την εμπειρία του παιχνιδιού», τονίζει ο Κώστας Τσαρτσαρής.

Ανοιχτές προπονήσεις, ίσες ευκαιρίες

www.allstarbasket.gr«Φέτος αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε τα tryouts ανοιχτών προπονήσεων, για παιδιά γεννημένα το 2008 και το 2009 για να δούμε σε τι κατάσταση είναι τα παιδιά στην αρχή της σεζόν και να ενεργοποιήσουμε άμεσα τα κλιμάκια.

Κάναμε τις προπονήσεις ανοιχτές θέλοντας να βγάλουμε από το μυαλό του καθενός οποιαδήποτε καχυποψία ή αμφιβολία περί στοχευμένης κλήσης πολλών παιδιών από τον ίδιο σύλλογο. Είναι μια διαδικασία που θα επαναληφθεί και μέσα στη σεζόν».

Πρόγραμμα για τις ανάγκες κάθε ηλικίας

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΚ προσαρμόζεται ανά ηλικία βάσει των αναγκών και προτεραιοτήτων που υπάρχουν στους αθλητές ξεκινώντας από τους Παμπαίδες.

«Οι Παμπαίδες είναι μια μεταβατική ηλικία, όπου περνάμε από το κομμάτι της καθαρής διασκέδασης του παιχνιδιού σε κάτι πιο οργανωμένο, όπου μπαίνει σιγά-σιγά η διαδικασία του ‘κερδίζω’.

Μέχρι πρότινος είχαμε Παμπαίδες Α’ και Παμπαίδες Β’, κάτι που μπέρδευε πολύ κόσμο.

Μιλάμε, πλέον, για παιδιά 14 ετών, που θα συμμετέχουν σε πρωτάθλημα και τουρνουά.

Το πρωτάθλημα θα διεξάγεται εκεί με κανονικό σκορ και βαθμολογία, ενώ θα υπάρχουν και τουρνουά για τις ομάδες που θεωρούν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα πρωτάθλημα και τις απαιτήσεις του, δίχως το άγχος και την πίεση του αποτελέσματος», αναφέρει ο Τσαρτσαρής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.