Θωμάς Κώττας

Ο σέντερ της ρουμάνικης Τίργκου Ζίου, Θωμάς Κώττας, μίλησε στην εκπομπή “Μπασκετικοί μετανάστες” με τον Γιάννη Σταυρουλάκη για τις εμπειρίες του απ’ τη Ρουμανία.

Αναλυτικά όσα είπε ο Έλληνας σέντερ στο Web Radio της ΕΟΚ:

Για το πώς βρέθηκε στη Ρουμανία: «Στην αρχή ήμουν στην ομάδα της Καρδίτσας με συμβόλαιο δύο μηνών, οπότε στην ουσία περίμενα να τελειώσει το συμβόλαιό μου εκεί, καθώς είχα πάει λόγω του ότι είχε τραυματιστεί ο Γόντικας.

Ήθελα πολύ να φύγω εκτός Ελλάδος και το έψαχνα απ’ το καλοκαίρι. Τελικά βρέθηκε αυτή η ευκαιρία σ’ ένα καλό πρωτάθλημα όπως αυτό της Ρουμανίας και έτσι αρχές Νοεμβρίου μετακόμισα εδώ».

Για το αν σκέφτηκε τα προηγούμενα χρόνια να πάει στο εξωτερικό: «Από την προηγούμενη χρονιά το επιδίωξα. Στη μέση της χρονιάς πέρυσι ήθελα να πάω σε μια ομάδα της Β’ Γαλλίας, αλλά απ’ τον Άρη δε μ’ άφησαν στη μέση της χρονιάς.

Έψαχνα το καλοκαίρι να βρω κάτι αξιόλογο, το οποίο δεν παρουσιάστηκε, αλλά προέκυψε φέτος και το έκανα «με κλειστά μάτια», δεν το σκέφτηκα καν. Ήθελα να ζήσω αυτήν την εμπειρία και γενικά να ζήσω κάτι διαφορετικό, γιατί είμαι σε μια ηλικία που μπορούσα να δοκιμάσω αυτήν την αλλαγή».

Για το πώς τον υποδέχτηκαν: «Ήταν πολύ φιλόξενοι, απ’ την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ με βοήθησαν πολύ με το σπίτι, με όλα τα πράγματα που χρειαζόμουν αρχικά για να ξεκινήσει η νέα μου αρχή.

Ήταν πολύ φιλόξενοι και με βοήθησαν να τακτοποιήσω όλες μου τις υποθέσεις, να βγάλω κάποια χαρτιά που ήθελα, με το σπίτι, με προπονήσεις, με όλα».

Για την Τίργκου Ζίου: «Η ομάδα ξεκίνησε με διάφορα προβλήματα, θεωρώ ότι έκανε αρκετά λάθη στο σχεδιασμό και ύστερα είχε θέματα με τον προπονητή. Η ομάδα πήρε προπονητή πριν 2 βδομάδες και τώρα αρχίζουμε λίγο και «πατάμε» στα πόδια μας.

Ήταν δύσκολα, η ομάδα έχει μια νίκη μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα. Δεν είναι κακή ομάδα, απλά πιστεύω ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στο κομμάτι του σχεδιασμού και πράγματα που έπρεπε να ήταν λυμένα απ’ την αρχή της προετοιμασίας».

Για το ρουμάνικο μπάσκετ: «Έχει κάποιες ομάδες με αρκετά χρήματα. Η Κλουζ είναι η καλύτερη ομάδα εδώ πέρα, αλλά υπάρχουν άλλες 5-6 ομάδες με αρκετά χρήματα και αρκετές καλές επιλογές ξένων. Οι ξένοι εδώ είναι 6 για την κάθε ομάδα, όπως και στην Ελλάδα και δεν έχουν περιορισμούς με την εθνικότητα.

Το επίπεδο είναι πιο χαμηλό, οι ντόπιοι παίκτες δεν είναι τόσο καλοί απ’ όσο έχω καταλάβει. Γι’ αυτούς θεωρείται λίγο πιο χαμηλό το επίπεδο, γι’ αυτό δε βελτιώνονται. Το μπάσκετ στη χώρα δεν είναι τόσο ψηλά».

Για την καθημερινότητα στην Ρουμανία: «Η πόλη γενικά είναι μικρή, οπότε δεν έχει πολλές επιλογές και αυτό με δυσκολεύει λίγο. Θες κάποια φορά να ξεφύγεις απ’ το μπάσκετ, αλλά δε σου δίνει τη δυνατότητα. Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι που βιώνω εδώ.

Είναι, όμως, όλα μέρος δουλειάς, προσπαθώ να είμαι πιο συγκεντρωμένος στο μπάσκετ, να είμαι μόνο πάνω σ’ αυτό και από ‘κει και πέρα περιμένω να πάει καλά η χρονιά και στο τέλος αυτής να γυρίσω σπίτι μου, γιατί το να ‘σαι στο εξωτερικό δεν είναι εύκολο».

Για το με τι θα ‘ναι ικανοποιημένος στο τέλος της σεζόν: «Με βάση το πώς έχει ξεκινήσει η ομάδα και το πού βρίσκεται αυτήν τη στιγμή, σίγουρα θέλω να πάει όσο καλύτερα γίνεται στα play-out και να μην κινδυνεύσουμε. Όταν ξεκινήσουν τα play-out ελπίζω να ρολάρει καλά η ομάδα και να μην έχουμε δυσκολίες και να σκεφτόμαστε το αν θα παραμείνει η ομάδα ή όχι.

Σε προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα να έχω κάποια καλά στατιστικά, έτσι ώστε να μπορέσω να «κυνηγήσω» ίσως κάτι καλύτερο την επόμενη χρονιά, σε καλύτερη ομάδα, σε καλύτερο πρωτάθλημα. Θεωρώ ότι αυτός είναι ο στόχος μου τη φετινή χρονιά».

Για το ότι η Ρουμανία προσελκύει πολλούς Έλληνες: «Στο πρωτάθλημα οι ομάδες δεν επιλέγουν τόσους πολλούς Αμερικανούς. Το στυλ μπάσκετ που παίζουν δεν ταιριάζει στο να παίζουν μόνο Αμερικάνοι, είναι λίγο πιο σκεπτόμενο.

Γι’ αυτό το λόγο έρχονται πολλοί Έλληνες. Υπάρχουν και χρήματα εδώ στη λίγκα, τα οποία είναι απ’ το κράτος, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να χάσεις τα χρήματά σου και αυτό παίζει σημαντικό ρόλο».