allstarbasket.gr

Για τα μετάλλια που κατέκτησαν οι Εθνικές ομάδες Ανδρών και Γυναικών 3×3 στους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες στο Ηράκλειο, αλλά και την πρόοδό τους στα χρόνια που τις ανέλαβε, μίλησε ο Άγγελος Τσαγκαράκης.

Υπεύθυνος και προπονητής της Ομοσπονδίας στις Εθνικές 3×3 ο Τσαγκαράκης έκανε τον απολογισμό στο Web Radio της ΕΟΚ και ανέφερε:

Για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίων των κοριτσιών:

“Ήξερα ότι μπορούσαμε να πάρουμε ένα μετάλλιο, δεν ήξερα, όμως, τι χρώμα. Ήμουν σίγουρος ότι μπορούσαμε. Ειλικρινά είμαι πολύ περήφανος που τα κορίτσια το βρήκαν και πίστεψαν τον τρόπο, ό,τι δουλέψαμε και το ακολουθήσαν.

Αξίζουν πάρα πολύ το μετάλλιο που πήραν. Τα αγόρια έχουν κερδίσει και άλλα δύο nations. Είμαστε πάρα πολύ κοντά με άλλες ομάδες και η βελτίωσή μας είναι εκπληκτική”.

Για το ότι η επιτυχίες ήρθαν στην Ελλάδα: 

“Ήταν πολύ σημαντικό που το έζησαν μαζί μας οι Έλληνες και οι άνθρωποι της Κρήτης, που μας έκαναν ένα πολύ «ζεστό» καλωσόρισμα και τούς ευχαριστούμε πολύ.

Θέλουμε ν’ ασχολούνται περισσότεροι άνθρωποι με το άθλημα και να υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη για τα παιδιά μας που παλεύουν πάρα πολύ και αξίζουν την αγάπη και τον σεβασμό τους. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα πράγματα”.

Για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα 3x3 που ακολουθεί: 

“Εγώ περιμένω μόνο να το παλέψουν με την καλύτερή τους προσπάθεια και να ακολουθούν τον τρόπο που έχουμε φτιάξει και να παλέψουμε για την επιτυχία. Θα παίξουμε σε έναν πάρα πολύ δυνατό όμιλο.

Εγώ βλέπω αυτήν την ευκαιρία σαν μάθημα. Για να μάθουν τα παιδιά πρέπει να το ζουν και είναι και μοναδική ευκαιρία να το δουν από κοντά. Δεν περιμένω τίποτα, θέλω μόνο την καλύτερή μας συγκέντρωση και προσπάθεια”.

Για το αν είναι ικανοποιημένος με την εξέλιξη των Εθνικών 3×3: 

“Εννοείται πως είμαι, αλλά είμαι ένας άνθρωπος που κάθε μέρα “διψάω” για περισσότερα. Ήμουν πάρα πολύ περήφανος χθες (12/09) το βράδυ για 5 λεπτά και κατευθείαν μετά σκεφτόμουν το επόμενο βήμα. Είναι πολύ ωραίο να παίρνουμε μετάλλια, να κάνουμε αυτές τις επιτυχίες και να το καταλαβαίνει ο ελληνικός χώρος, αλλά εγώ θέλω να πάμε ακόμη πιο ψηλά.

Προσπαθώ να δημιουργήσω ένα πρόγραμμα που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τις 2-3 καλύτερες Ομοσπονδίες παγκοσμίως. Αυτό θέλω, αυτό προσπαθώ και  τα παιδιά ξεκινούν να το πιστεύουν μαζί μου. Το σημαντικό είναι να πιστεύουμε όλοι μαζί.

Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, χρειαζόμαστε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και να συνεχίζουμε τη βελτίωσή μας με μεγάλη ταπεινότητα και όρεξη για δυνατή δουλειά”.

Για τον ρόλο του προπονητή στο 3x3: 

“Είναι πολύ δύσκολο στο 3×3. Η δουλειά είναι λίγο διαφορετική, προσπαθείς να φτιάχνεις το μυαλό των παικτών, να σκέφτονται αυτόματα και να ψάχνεις τις καλές απαντήσεις όταν υπάρχει πρόβλημα στο παιχνίδι.

Νομίζω το προσπαθούν το ίδιο στο κανονικό μπάσκετ, αλλά είναι πιο σημαντικό να γίνουν πιο ανεξάρτητοι οι παίκτες και να καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουν και πώς πρέπει να το στηρίζουν. Κάνεις πολλή δουλειά πριν, πολλή δουλειά μετά, προσπαθείς να βοηθήσεις μέσα στο παιχνίδι και να φωνάξεις δίνοντας οδηγίες. Δε μπορείς να πάρεις time-out ή να κάνεις αλλαγές.

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα αγόρια ήρθαν σε σημείο που έχουν αυτοματοποιημένη σκέψη, καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουν σαν ομάδα και τα κορίτσια το πέτυχαν στο κατάλληλο timing.

Είχαμε δυσκολίες όλο το καλοκαίρι στο να έχουν σταθερότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, είχαν ένα μικρό θέμα στο ν’ ακολουθούν τον τρόπο που είχαμε δουλέψει στα παιχνίδια, αλλά τα κατάφεραν”.