www.allstarbasket.gr

Το άξιζε και το πήρε! Η ΑΕΚ έκανε μια μαγική εμφάνιση στον τελικό του Final 4  του Basketball Champions League το οποίο κατέκτησε με 100-94 στον μεγάλο τελικό επί της Μονακό! Είναι το τρίτο ευρωπαϊκό της ΑΕΚ έπειτα από το 1968 και το 2000!

Ένας συγκλονιστικός τελικός, με μια καταπληκτική εμφάνιση από την ΑΕΚ, που ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας μαγικής χρονιάς, η οποία καταλήγει με την κατάκτηση του δεύτερου φετινού τίτλου, αλλά και του τρίτου ευρωπαϊκού τροπαίου για την ΑΕΚ!

Την ΑΕΚ που έβαλε 30 παραπάνω πόντους από αυτούς που δεχόταν συνήθως ανά αγώνα η Μονακό, την ΑΕΚ που έπαιξε τόσο μυαλωμένα, τόσο συγκεντρωμένα, όπως κι αν πήγαινε ο μεγάλος τελικός του ΟΑΚΑ!

Διότι ο αγώνας κρίθηκε στην πνευματική ετοιμότητα των δύο φιναλίστ, εκεί όπου η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα κυριάρχησε, κι ο κάθε παίκτης έβαλε την ομάδα πάνω από το “εγώ” του.

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον Μάνι Χάρις! Ο MVP της φετινής διοργάνωσης, ήταν σε κακή μέρα επιθετικά, ο Λακόμπ τον περιόρισε με καταπληκτική άμυνα, αλλά ο πρώτος σκόρερ της φετινής ΑΕΚ έκανε όλα τα υπόλοιπα.

Ήταν πρώτος ριμπάουντερ με 10, δεύτερος πασέρ με 4 ασίστ, πίσω από τον καταπληκτικό πάλι Ξανθόπουλο με 6 ασίστ σε 15 λεπτά, κι έκανε όσα έπρεπε για την ομάδα του.

Ο Μάικ Γκριν με τον Κέβιν Πάντερ σήκωσαν επιθετικά την ΑΕΚ, όταν το χρειάστηκε, αν και έτσι όπως εξελίχθηκε ο μεγάλος τελικός του Champions League, το τελευταίο πρόβλημα της Ένωσης ήταν το επιθετικό!

Είχε πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, ο Σάκοτα με τον Ντελρόι Τζέιμς έβαλαν τεράστια καλάθια και στάθηκαν πλάι στους Πάντερ, Γκριν, ενώ ο Χάντερ έβγαλε άμυνες, με 3 τάπες κι έδωσε στο ξεκίνημα το έναυσμα, αφού πέτυχε εννέα πόντους στο 13-4 με το οποίο άρχισε ο αγώνας υπέρ της ελληνικής ομάδας!

Η Μονακό, που θεωρητικά είναι καλύτερη ομάδα, δεν πέρασε ποτέ μπροστά στο σκορ. Μια φορά πλησίασε στον πόντο, 57-58, αλλά το αμυντικό της ζήτημα απέναντι στην ΑΕΚ δεν λύθηκε ποτέ.

Μόλις δύο  ήττες είχε σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον τελικό, μόλις 70 πόντους δεχόταν ανά αγώνα, αλλά ο τελικός ήταν έργο… ΑΕΚ!

Είχε την απάντηση σε κάθε γρίφο, είχε την ψυχραιμία να διαχειριστεί κάθε δύσκολη κατάσταση, όποτε κι αν αυτή παρουσιάστηκε, ήταν πιο έτοιμη για να φτάσει στη νίκη και τον τίτλο.

Αλλά αυτό ήταν, ή μάλλον είναι, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής ΑΕΚ. σε όλους τους κρίσιμους αγώνες! Στο τέλος, έχει τον τρόπο να βρει τη σωστή επιλογή, έχει τον τρόπο να τους κερδίσει, όπως έκανε σε τόσα και τόσα φετινά κρίσιμα ματς!

Οι σκόρερ του ιστορικού τελικού:

ΑΕΚ (100): Γκριν 19, Πάντερ 16, Σάκοτα 16, Τζέιμς 13, Χάντερ 10, Χάρις 9, Λαρεντζάκης 8, Μαυροειδής 7, Ξανθόπουλος 2, Βασιλόπουλος.

Μονακό (94): Γκλαντίρ 18, Ρόμπινσον 13, Λακόμπ 12, Κικάνοβιτς 12, Κραφτ 9, Κούπερ 8, Σι 8, Τραορέ 8, Έβανς 6, Ρούντεζ, Τζόσεφ.