Παπανικολάου - Αρλάουκας

Στο πέμπτο επεισόδιο της εκπομπής “The Crossover”, ο Τζο Αρλάουκας… ανέκρινε τον φόργουορντ του Ολυμπιακού, Κώστα Παπανικολάου.

Μια ενδιαφέρουσα και εγκάρδια συνομιλία ξεδιπλώθηκε καθώς ο πρωταθλητής EuroLeague, Κώστας Παπανικολάου, έγινε ο πέμπτος καλεσμένος της σεζόν 2020-21 στο “The Crossover” με τον Τζο Αρλάουκας.

Ο Rising Star της EuroLeague του 2013 αποκαλύπτει την πορεία του μέχρι να γίνει κάτοχος της EuroLeague, μερικά από τα καλά και τα άσχημα της καριέρας του, καθώς και τις προοπτικές για τον Ολυμπιακό και για τον εαυτό του, που ετοιμάζεται να γίνει για πρώτη φορά πατέρας!

Ο Παπανικολάου δεν θα είχε επιτύχει ποτέ στο μπάσκετ χωρίς την αγάπη και την υποστήριξη των γονιών του. Ο πατέρας του, αστυνομικός, βοήθησε τον Κώστα να αποφασίσει να αφιερωθεί στο μπάσκετ αντί για το πρώτο του άθλημα, το βόλεϊ. Οι γονείς του τον υποστήριξαν όταν πήγε στον Άρη και όταν κόπηκε από την Εθνική U16. Ωστόσο, αυτή η αποτυχία έγινε το κίνητρο του.

[15:45] “Αυτό με αναστάτωσε πολύ, με έκανε να λυπάμαι πολύ και μου έδωσε ένα σκοπό να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά για τον επόμενο χρόνο… Και νομίζω ότι ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησα ότι πρέπει να δουλέψω σκληρά αν Θέλω να κάνω κάτι, αν θέλω να έχω επιτυχία στο μπάσκετ“, είπε ο Παπανικολάου. “Δεν ήμουν ο πιο ταλαντούχος παίκτης στην εποχή μου. Υπήρχαν παιδιά πολύ πιο ταλαντούχα από εμένα και γνωστά σε όλη την Ελλάδα, και μερικά από αυτά σε όλη την Ευρώπη. Εκείνη η χρονιά για μένα ήταν η χρονιά που καθόμουν και δούλεψα σκληρά.”

Πάντα ρεαλιστής, ο Παπανικολάου εξήγησε στον Αρλάουκας – και μερικές φορές μοιράζεται με νεότερους παίκτες – ότι ένα άλλο σημαντικό συστατικό για την επιτυχία υψηλού επιπέδου είναι η τύχη. Αν και ένιωθε ότι πήρε τη σωστή απόφαση να πάει στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2009 για να παίξει για τον προπονητή Παναγιώτη Γιαννάκη, όλα θα μπορούσαν να είχαν καταρρεύσει εάν ο επόμενος προπονητής δεν τον πίστευε. Ωστόσο, ο επόμενος κόουτς των “ερυθρολεύκων” ήταν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος έδωσε στον Παπανικολάου όσα μπορούσε να διαχειριστεί, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού ρόλου, καθώς η ομάδα έγραψε ιστορία κατακτώντας τον τίτλο της EuroLeague του 2012 στην Κωνσταντινούπολη.

allstarbasket.gr

[26:30] “Απλώς δεν σκεφτόμουν, παίζοντας το παιχνίδι. Πιστεύω ότι ήταν το πιο χαλαρό παιχνίδι μου σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι“, δήλωσε ο Παπανικολάου για τη νίκη του ημιτελικού κόντρα στην Μπαρτσελόνα. “Ίσως επειδή δεν κατάλαβα πόσο σημαντικό ήταν αυτό το παιχνίδι λόγω της ηλικίας μου. Σκέφτηκα,” Ακόμα κι αν χάσουμε, κανείς δεν θα με κατηγορήσει κανείς για τίποτα. Έχουμε ήδη κάνει το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε. ” Δεν ξέρω. Ίσως… Δεν μπορώ να βρω τα λόγια για να εξηγήσω τίποτα για αυτό το Σαββατοκύριακο… Είναι μια τόσο μαγική στιγμή όχι μόνο για μένα, αλλά και για την ομάδα, την ιστορία του συλλόγου. “

Αφού βοήθησε τους “κόκκινους” να επαναλάβουν το κατόρθωμά τους το 2013, η καριέρα του Παπανικολάου τον οδήγησε στο εξωτερικό, πρώτα για να παίξει για την Μπαρτσελόνα και έπειτα για να περάσει από το ΝΒΑ με το Χιούστον και το Ντένβερ. Όταν ήρθε η ώρα να επιστρέψει στην πατρίδα του, επέστρεψε στον Ολυμπιακό τον Ιανουάριο του 2016, βοηθώντας τον σύλλογο να επιστρέψει στον τελικό της EuroLeague ένα χρόνο αργότερα (2017). Αν και δεν έχουν επιστρέψει στο Final Four από τότε, ο Παπανικολάου είναι πεπεισμένος ότι οι καλές στιγμές είναι στο μέλλον.

[1:00:00] “Αισθάνομαι πραγματικά ενθουσιασμένος για το πού πηγαίνει ο Ολυμπιακός τώρα. Ναι, είχαμε δύο χρόνια που δεν ήταν τα καλύτερα για εμάς. Πολλές αλλαγές συνέβησαν. Αλλά δεν μπορείς απλά να γυρίσεις έναν διακόπτη και να επιστρέψεις εκεί που ήσουν,” είπε ο Παπανικολάου. “Πιστεύω ότι είναι η πρώτη σεζόν σε μια διαδικασία για να ξαναχτίσουμε και να επιστρέψουμε στο σημείο που ήταν ο Ολυμπιακός και όπου θέλουμε να έχουμε την ομάδα για τους οπαδούς μας και τον ίδιο το σύλλογο. Πιστεύω ότι αυτό δεν θα πάρει πολύ καιρό”.

Μεταξύ των πολλών θεμάτων που ο Παπανικολάου και ο Αρλάουκας συζήτησαν είναι η κοινή τους αγάπη για το να είναι Πρεσβευτές της ONE TEAM, για το εταιρικό πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της EuroLeague, συμπεριλαμβανομένου του πόσο δύσκολο ήταν να μην είναι σε θέση να καλύψουν τους τυπικούς ρόλους τους κατά το τελευταίο έτος λόγω της κοινωνικής απόστασης. Ο Παπανικολάου εξήγησε γιατί του αρέσει να είναι Πρεσβευτής της ONE TEAM:

[1:14:00] “Δεν χρειάζεται τίποτα, μόνο μια ώρα του χρόνου σας, μια ώρα της ζωής σας, για να δώσει τόση χαρά και τόσα συναισθήματα σε όλα αυτά τα παιδιά. Και αυτό που είναι το πιο εκπληκτικό είναι ότι όταν είστε εκεί, κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας, συνειδητοποιείτε σε κάποιο σημείο ότι δεν είναι μόνο αυτό που τους δίνετε, αλλά και αυτό που παίρνετε πίσω. “

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παπανικολάου στο παρακάτω βίντεο, με επιλογή υποτίτλων: