Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ομάδα από την ευρωπαϊκή ζώνη που εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, το 2019. Ακολούθησαν Γερμανία, Λιθουανία και η Τσεχία για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Από την Αφρική έχουν ήδη προκριθεί η Νιγηρία με την Τυνησία και με τη διοργανώτρια Κίνα, γνωρίζουμε ήδη τις επτά από τις 32 ομάδες του Παγκόσμιου!
Τι εκκρεμεί;
Οι οκτώ θέσεις από τις συνολικά 12 της Ευρώπης, οι επτά θέσεις της Αμερικής, άλλες τόσες της Ασίας και άλλες τρεις από την Αφρική.
Για την Τσεχία, η πρόκρισή της στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι ιστορική! Από τη διάσπαση της ενιαίας Τσεχοσλοβακίας (1991 η τελευταία κοινή παρουσία όταν μας έκαναν τη ζημιά στο Eurobasket της Ρώμης με τα 8/8 σουτ του Σβόμποντα) κι έπειτα, ποτέ η Τσεχία δεν έφτασε σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Η μεγάλη ομάδα του Στάνισλαβ Κρόπιλακ, του Χάβλικ και του Σκάλα, (δευτεραθλήτρια Ευρώπης το 1985) είχε οδηγήσει την Τσεχοσλοβακία στα τελικά του 1970 (6η), του 1974 (10η) και του 1978 (9η), συν τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (8η το 1972, 6η το 1976 και 9η το 1980). Η μεγάλη ομάδα της Τσεχοσλοβακίας είχε προπονητή τον Πάβελ Πέτερα, τον οποίο είδαμε και στην Ελλάδα ως head coach του Φίλιππου Θεσσαλονίκης στα τέλη των 80’s!
Οι δύο κορυφαίοι σύγχρονοι Τσέχοι παίκτες, ο Τόμας Σατοράνσκι (Ουάσινγκτον Γουίζαρντς) με τον Γιαν Βέσελι (Φενέρμπαχτσε) έπαιξαν μόλις σε δύο από τους οκτώ αγώνες των προκριματικών αλλά ήταν κομβικοί στις νίκες του Σεπτέμβρη, εντός έδρας επί της Ρωσίας με 80-78 και εκτός έδρας, στη Βοσνία με 85-80.
Σε όλους τους αγώνες με σημαντική συμβολή αγωνίστηκαν ο Αμερικανός νατουραλιζέ Μπλέικ Σιλμπ (13,9 μ.ο.π.), ο Γιάρομικ Μπόχατσικ (13,6 μ.ο.π.) με τον Βόιτετς Χρούμπαν (12 μ. ο.π.) της Νίμπουρκ. Κι ο Οντρέι Μπαλβίν (της Γκραν Κανάρια) με 8,3 πόντους και 7 ριμπάουντ μ.ο.