Ο ΕΣΑΚΕ συνεχίζει τον απολογισμό της σεζόν που ολοκληρώθηκε με τον ΠΑΟΚ, που έχασε τα playoffs με δύο ήττες στον πόντο.
Η προηγούμενη σεζόν που τον βρήκε στην 5η θέση της βαθμολογίας, έβαλε ψηλότερα τον πήχη των προσδοκιών. Η σεζόν που πέρασε ωστόσο δεν εξελίχθηκε όπως την ήθελαν οι άνθρωποι του και το τέλος της άφησε αρνητικό πρόσημο, δεδομένου ότι έμεινε μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία του και πρώτη μετά το 2008, εκτός πλέι οφ. Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 13 ομάδων της Stoiximan Basket League της σεζόν 2021-22 με τον ΠΑΟΚ Mateco. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.
Σε αντίθεση με την περίοδο 2020-21 στην οποία έκανε μόνο δύο αλλαγές στο ρόστερ του, ο φετινός ΠΑΟΚ Mateco δεν είχε στο τέλος της σεζόν πέντε παίκτες από αυτούς με τους οποίους την άρχισε (Τζος Κάρτερ, Ντέρεκ Ογκμπέιντε, Μάλκολμ Γκρίφιν, Μιχάλης Καμπερίδης, Μάρβιν Τζόουνς). Προχώρησε αναγκαστικά ή από επιλογή σε αλλαγές που ωστόσο δεν του επέτρεψαν να φτάσει στον μικρότερο στόχο του, την παρουσία του δηλαδή στα πλέι οφ. Την έχασε μέσα από την ισοβαθμία με το Περιστέρι Vitabiotics και τις δύο ήττες στον πόντο και στην εκπνοή των μεταξύ τους αγώνων.
Τι άφησε η σεζόν για τον ΠΑΟΚ Mateco;
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 10 νίκες – 14 ήττες – 9η θέση.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Αν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο σημείο αναφοράς στη φετινή σεζόν για τον ΠΑΟΚ, αυτό είναι η νίκη επί του «αιωνίου» αντιπάλου του Άρη στο ματς της 11ης Δεκεμβρίου. Ο Δικέφαλος όχι μόνο νίκησε με 96-64 αλλά το +32 ισοφάρισε τη δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά στην ιστορία αυτών των ντέρμπι. Για να φτάσει σε αυτήν, ο ΠΑΟΚ Mateco έκανε και στατιστικά το καλύτερο παιχνίδι του στη σεζόν έχοντας 122 ranking. Ήταν μία επίδοση που κατατάχθηκε μέσα στην πρώτη 20άδα της φετινής Stoiximan Basket League.
Σε εκείνο το ματς ο ΠΑΟΚ Mateco είχε: 15/19 βολές, 24/35 δίποντα, 11/19 τρίποντα, 27-7 ριμπάουντ, 11 λάθη, 24 ασίστ, 2 κλεψίματα και 1 τάπα.
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Στις 7 Νοεμβρίου ο ΠΑΟΚ Mateco έκανε, με βάση το ranking, τη χειρότερη από τις 24 εμφανίσεις του στη φετινή Stoiximan Basket League, έχοντας 57 επίδοση στο εντός έδρας ματς με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ από τον οποίο ηττήθηκε με 64-81.
Η επίδοση των 57 βαθμών ήρθε μέσα από την εξής στατιστική: 11/16 βολές, 13/27 δίποντα, 9/22 τρίποντα, 21-6 ριμπάουντ, 20 λάθη, 9 ασίστ, 6 κλεψίματα και 4 κοψίματα.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Άρης Λυκογιάννης διένυσε τη δεύτερη σεζόν του στον πάγκο του ΠΑΟΚ Mateco και έχει μπροστά του, βάσει συμβολαίου, άλλες δύο. Ο 53χρονος τεχνικός προς το τέλος της περιόδου έγινε ο 19ος στην ιστορία του Πρωταθλήματος, από καταβολής Α’ Εθνικής, που έφτασε τα 250 παιχνίδια.
Με τους 24 φετινούς αγώνες της Stoiximan Basket League και τους 20 που είχε από την περσινή σεζόν, έφτασε τους 44 και ανέβηκε στην 7η θέση της σχετικής λίστας του ΠΑΟΚ Mateco στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Οι 23 νίκες του εξάλλου, τον κατατάσσουν επίσης στην 7η θέση της αντίστοιχης, «ασπρόμαυρης» λίστας.
Ο ΜVP: Ο Ζερμέιν Λοβ πέρασε τη δεύτερη σεζόν του στο PAOK Sports Arena και ήταν μία από τις σταθερές του Δικεφάλου στη σεζόν. Βάσει του ranking ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας της Θεσσαλονίκης με 312 βαθμούς και τον ακολούθησαν ο Μάρβιν Τζόουνς με 273 και ο Βλάντο Γιάνκοβιτς με 260.
Η εικόνα της λίστας των πολυτιμότερων παικτών του ΠΑΟΚ Mateco άλλαξε στους μέσους όρους. Ο Μάρβιν Τζόουνς ήταν αυτός που κέρδισε την πρωτιά, όντας εκείνος με τον μεγαλύτερο μέσο όρο αφού είχε 21 βαθμούς στα 13 παιχνίδια του Πρωταθλήματος στα οποία αγωνίστηκε, πριν αποχωρήσει τον Μάρτιον. Τον Αμερικανό σέντερ ακολούθησαν σε μέσο όρο ο Ζερμέιν Λοβ με 14,2 και ο Νέιτ Ρένφρο με 12,4.
Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Ζερμέιν Λοβ είχε την πρωτιά και των σκόρερ του ΠΑΟΚ Mateco σε απόλυτους αριθμούς αφού τελείωσε το Πρωτάθλημα έχοντας 309 πόντους. Με αυτούς μάλιστα έφτασε τους 627 με τον Δικέφαλο και έγινε ο 29ος συνολικά και ο 10ος ξένος σκόρερ του στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Τον Λοβ ακολούθησαν σε απόλυτους αριθμούς ο Ντέιβιντ ΝτιΛέο με 227 και ο Μάρβιν Τζόουνς με 204 πόντους.
Ο Τζόουνς ήταν ο παίκτης με τον μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων αφού στο διάστημα που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ Μateco σημείωνε 15,69 πόντους ανά αγώνα. Κοντά σε αυτήν την επίδοση ήταν ο Ζερμέιν Λοβ με 14,09 και αυτοί οι δύο ήταν οι μόνοι με διψήφιο μέσο όρο. Την τριάδα της λίστας συμπλήρωσε ο Φιλ Γκριν, μία από τις προσθήκες που έγιναν στην εξέλιξη της σεζόν, με 9,5 πόντους.
Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Βλάντο Γιάνκοβιτς ήταν ο μόνος από τους παίκτες του ΠΑΟΚ Mateco που έφτασε σε τριψήφιο αριθμό ριμπάουντ στη σεζόν, αφού τελείωσε το Πρωτάθλημα έχοντας 113. Κοντά του στη λίστα των απόλυτων αριθμών ήταν ο Μάρβιν Τζόουνς με 99 και ο Ντέιβιντ ΝτιΛέο με 94 ενώ οι υπόλοιποι ήταν αρκετά πιο πίσω.
Όπως στις άλλες δύο λίστες, του ranking και των πόντων, ο Μάρβιν Τζόουνς ήταν ο πρώτος σε μέσους όρους και στα ριμπάουντ. Ο Αμερικανός σέντερ έπαιρνε κατά μέσο όρο 7,6 ριμπάουντ και τον ακολούθησαν ο Νέιτ Ρένφρο με 5,7 και ο Βλάντο Γιάνκοβιτς με 4,9.
Ο ΠΑΣΕΡ: Αν και δεν ήταν στο ρόστερ του ΠΑΟΚ Mateco από την αρχή της σεζόν, ο Βαγγέλης Μάντζαρης αναδείχτηκε εύκολα ο κορυφαίος πασέρ του. Ο διεθνής γκαρντ είχε 85 ασίστ κερδίζοντας την πρωτιά της λίστας με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους αφού τον ακολούθησαν σε απόλυτους αριθμούς ο Βλάντο Γιάνκοβιτς με 63 και ο Ζερμέιν Λοβ με 56 ασίστ.
Ακόμη πιο ξεκάθαρη είναι η κυριαρχία του Βαγγέλη Μάντζαρη στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού αφού είχε 4,7 ασίστ σε καθένα από τα 18 παιχνίδια με τους «ασπρόμαυρους». Πίσω του σε αυτή τη λίστα ήταν ο Μάλκολμ Γκρίφιν με 3,3 και ο Βλάντο Γιάνκοβιτς με 2,7 ασίστ.
ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Οι λίστες των κορυφαίων επιδόσεων του ΠΑΟΚ Mateco σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο για τη σεζόν που έφυγε, διαμορφώθηκαν ως εξής…