Ο πατριάρχης της ελληνικής αθλητικής δημοσιογραφίας, Γιάννης Διακογιάννης, δεν είναι πια μαζί μας…
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, αφήνοντας τεράστιο έργο και παρακαταθήκη στις πολλές δεκαετίες που εργάστηκε ως δημοσιογράφος, παρουσιαστής και συγγραφέας.
Η φωνή του, κατά τις μεταδόσεις αγώνων κυρίως ποδοσφαίρου, αλλά και του αγαπημένου του στίβου, τον ανήγαγαν στη “φωνή του αθλητισμού”.
Για αυτό και ο Λουκιανός Kηλαηδόνης τον συμπεριέλαβε στους στίχους στο πασίγνωστο τραγούδι “Αρχίζει το ματς”, που συνέθεσε κι εκτέλεσε το 1979, τονίζοντας το “πώς μας ενώνει και πώς μας δονεί, του Διακογιάννη η φωνή”.
Ο Γιάννης Διακογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Ιανουαρίου 1931.
Αγάπησε πολύ τη μουσική και κατόπιν τα σπορ. Υπήρξε αθλητής στο μπάσκετ, στον στίβο και παρακολουθούσε αγώνες ποδοσφαίρου.
Με καταγωγή από τη Γαλλία, από τη μητέρα του, ο Γιάννης Διακογιάννης σπούδασε δημοσιογραφία στη Γαλλία, εργάστηκε στην εφημερίδα L’Equipe και έγινε ανταποκριτής στην Αθλητική Ηχώ.
Επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’60 για να εργαστεί στην Αθλητική Ηχώ.
Το 1966 μετέδωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Παγκόσμιο Κύπελλο, με τις μεταδόσεις της -τότε ΕΙΡ – να είναι μαγνητοσκοπημένες.
Ήταν η “φωνή” όλων των Μουντιάλ από το 1966 έως και το 1998, ενώ έκανε χιλιάδες μεταδόσεις αγώνων ποδοσφαίρου σε μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Το 1969 έκανε την πρώτη μετάδοση στίβου στην Ελλάδα, σε εγχώρια παραγωγή, καλύπτοντας το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Στίβου στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Από το 1966 έως το 1983 ήταν ο παρουσιαστής της εκπομπής της ΕΡΤ, “Αθλητική Κυριακή”.
Το συγγραφικό του έργο ήταν εξίσου μεγάλο.
Ξεχωρίζουν το «100 Χρόνια Ποδόσφαιρο» (Μίλητος, 2006), το «60 Χρόνια Μουντιάλ» (Λιβάνης, 1990), το «Οι Μεγάλες Μορφές του Αθλητισμού» (Κάκτος, 1979).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ