Με τον “έλεγχο” του Άρη συνεχίζει το επίσημο site του ΕΣΑΚΕ το αφιέρωμα στις ομάδες της Βasket League που ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στην τρέχουσα σεζόν.
“Αν και στο τέλος της σεζόν δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει την πορεία του σε κάτι περισσότερο από την προηγούμενη, κατάφερε να βάλει θετικό πρόσημο σε αυτήν με τρία στοιχεία.
Ενίσχυσε την «ταυτότητα» που «έχτισε» από την περασμένη σεζόν, ανέδειξε νέους πρωταγωνιστές και γέμισε το γήπεδό του.
Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 12 ομάδων της Basket League της σεζόν 2022-23 με τον Άρη. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.
Η «ταυτότητα» του Άρη και για τη σεζόν που έφυγε, περιγράφεται κατά κύριο λόγο από την έμφαση στην άμυνα, που ειδικά στα ματς του Nick Galis Hall γινόταν ασφυκτική για τους αντιπάλους του –είχε τη δεύτερη καλύτερη, εντός έδρας άμυνα της κανονικής περιόδου με παθητικό 69,81 πόντων- αλλά και την αθλητικότητα των περισσότερων ξένων του.
Ο Άρης έφερε ξένους που είχαν αυτό το στοιχείο και το έκαναν κύριο χαρακτηριστικό του.
Τι άφησε η σεζόν για τον Άρη;
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 11 νίκες – 13 ήττες – 8η θέση.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Το εντός έδρας παιχνίδι με τον Ιωνικό ήταν, βάσει του ranking, το καλύτερο από τα 24 που έκανε ο Άρης στη φετινή Basket League. Οι «κιτρινόμαυροι», στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής επιβλήθηκαν του Ιωνικού στο Nick Galis Hall με 103-64 έχοντας 126 στο ranking, επίδοση που ήταν η κορυφαία του στη σεζόν.
Σε αυτόν τον αγώνα ο Άρης σημείωσε μεταξύ άλλων τις κορυφαίες επιδόσεις της περιόδου στην επίθεση (είχε 103 πόντους), στις ασίστ (είχε 23 όσες και στο εντός έδρας ματς με τον Προμηθέα), στους πόντους από λάθη αντιπάλου (35) και στους πόντους στη ρακέτα (60). Συνολικά σε αυτόν τον αγώνα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε 13/16 βολές, 30/51 δίποντα, 10/27 τρίποντα, 27-16 ριμπάουντ, 23 ασίστ, 12 κλεψίματα και 10 λάθη.
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Η άλλη όψη του νομίσματος για τον Άρη ήταν το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν. Στον 2ο προημιτελικό με τον Ολυμπιακό σημείωσε τη μικρότερη επίδοση του στο ranking, αγωνιζόμενος πάντως με σημαντικές απουσίες. Ηττήθηκε από τους «ερυθρόλευκους» στην έδρα του με 58-82 έχοντας επίδοση 56 στο ranking.
Σε αυτόν τον αγώνα οι «κιτρινόμαυροι» σημείωσαν τις αρνητικές επιδόσεις του στη σεζόν σε πόντους (58), στα επιθετικά ριμπάουντ (3), στα συνολικά ριμπάουντ (26 όσα είχε και στον 1ο προημιτελικό αλλά και στο εκτός έδρας παιχνίδι με το Περιστέρι bwin), στα λάθη (25) και στους πόντους από επιθετικά ριμπάουντ (2).
Συνολικά στο παιχνίδι που έγινε στις 22 Απριλίου, ο Άρης είχε 8/16 βολές, 16/22 δίποντα, 6/26 τρίποντα, 22-4 ριμπάουντ, 19 ασίστ, 9 κλεψίματα, 1 τάπα και 25 λάθη.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Γιάννης Καστρίτης έγινε ο πρώτος στη μετά-Πρίφτη εποχή (2014-17) που διένυσε δύο γεμάτες σεζόν στον πάγκο του Άρη. Μέσα από αυτές οδήγησε την ομάδα του σε δύο διαδοχικές παρουσίες στα πλέι, κάτι που δεν είχε καταφέρει να κάνει στην πρώτη του σεζόν, στο 2018-19.
Μέσα από αυτές τις τρεις ουσιαστικά σεζόν –είχε αναλάβει από τη 10η αγωνιστική την ομάδα της περιόδου 2018-19- ο Γιάννης Καστρίτης αναρριχήθηκε στη λίστα των προπονητών που κοουτσάρισαν τον Άρη στην Basket League και πήρε μάλιστα θέση στην πρώτη πεντάδα εκείνων με τους περισσότερους αγώνες στον πάγκο του.
Έφτασε τους 66 και άφησε έξω από την πεντάδα τον Βαγγέλη Αγγέλου (53). Ο Καστρίτης έχει ποσοστό νικών 40,9% στο Πρωτάθλημα αφού μετράει συνολικά 27 νίκες σε αυτούς τους 66 αγώνες.
Ο ΜVP: Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσει κανείς τον πολυτιμότερο παίκτη του φετινού Άρη με βάση τους αριθμούς και κατέφευγε στο σύστημα αξιολόγησης του Πρωταθλήματος, το ranking, θα διαπίστωνε ότι η διαφορά του Τσέβεζ Γκούντγουϊν από τους υπόλοιπους ήταν σημαντική.
Ο Αμερικανός ήταν σημαντική επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας του και στις δύο πλευρές του παρκέ, κατά κανόνα «γεμάτες στατιστικές» -μεταξύ των οποίων πέντε double-double- και τελικά είχε 315 ranking στην κανονική περίοδο και 23 στα δύο ματς των πλέι οφ, φτάνοντας στους 338 βαθμούς.
Τον ακολούθησαν, σε απόλυτους αριθμούς, ο Τζανόντ Νότε με 268 και ο Νόα Χορκλέρ με 259 βαθμούς, αν και δεν αγωνίστηκε στα δύο ματς των πλέι οφ.
Σε μέσους όρους η πρώτη τριάδα είχε την ίδια σύνθεση αλλά με διαφορετική σειρά. Ο Γκούντγουϊν είχε και πάλι τη μεγαλύτερη επίδοση έχοντας 15,36 ranking ανά αγώνα ενώ τη 2η θέση είχε ο Νόα Χορκλέρ με 11,77, επίδοση οριακά καλύτερη από εκείνη του Τζανόντ Νότε (11,65). Διψήφιο μέσο όρο ranking συνολικά στη σεζόν είχε και ο Βασίλης Τολιόπουλος (10,86).
Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Τζανόντ Νότε ήταν ο πιο παραγωγικός παίκτης του Άρη στην επίθεση και ο μόνος που τελείωσε τη σεζόν έχοντας 300+ πόντους. Έφτασε τους 352, αριθμός που τον κατέταξε στην 31η θέση των ξένων σκόρερ του Άρη στα χρόνια της Basket League παρότι περιορίστηκε στους 23 αγώνες.
Ο 24χρονος γκαρντ που διένυσε την πρώτη επαγγελματική σεζόν του, είχε 18/23 παιχνίδια με 10+, 4/23 με 20+ πόντους ενώ στο εντός έδρας ματς με το Περιστέρι bwin σταμάτησε στους 37 που ήταν η 7η μεγαλύτερη επίδοση στην ιστορία της ομάδας στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα (από το 1992-93).
Τον Νότε ακολούθησαν σε απόλυτους αριθμούς ο Βασίλης Τολιόπουλος που έκλεισε τη σεζόν με 282 και ο Τσέβεζ Γκούντγουϊν με 266 πόντους.
Η λίστα των πρώτων σκόρερ του Άρη στο φετινό Πρωτάθλημα δεν είχε διαφοροποίηση ως προς τους μέσους όρους. Ο Νότε έδινε στην ομάδα του 15,3 πόντους ανά αγώνα ενώ ο Τολιόπουλος είχε 12,81 και ο Γκούντγουϊν 12,09. Με διψήφιο μέσο όρο έκλεισε τη σεζόν και ο Βασίλης Τολιόπουλος (10,05).
Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Τσέβεζ Γκούντγουϊν ήταν αυτός που έδινε τη μεγαλύτερη ασφάλεια στον τομέα των ριμπάουντ στην ομάδα του. Ήταν άλλωστε ο 3ος ριμπάουντερ της κανονικής περιόδου.
Ο Αμερικανός σέντερ που, όπως και ο Νότε, έκανε με τον Άρη το πρώτο του επαγγελματικό βήμα, τελείωσε τη σεζόν έχοντας 171 ριμπάουντ. Ο Γκούντγουϊν μέτρησε 16/22 5+ και 6/22 10+ επιδόσεις ριμπάουντ με κορυφαία εκείνη των 19 στο εντός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΚ, που ήταν η μεγαλύτερη που σημείωσε παίκτης του Άρη στα τελευταία 22 χρόνια.
Σημαντική ήταν πάντως και η παρουσία του Νοά Χόρκλερ σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού, αφού τελείωσε τη σεζόν με 143 ριμπάουντ χωρίς να έχει μάλιστα συμμετοχή στα δύο ματς των πλέι οφ με τον Ολυμπιακό ενώ την τριάδα των κορυφαίων ριμπάουντερ συμπλήρωσε ο Ίσμαελ Σανόγκο με 92 ριμπάουντ. Οι τρεις τους είχαν και τους μεγαλύτερους μέσους όρους. Ο Γκούντγουϊν 7,77, ο Χόρκλερ 6,5 και ο Σανόγκο 5,11.
Ο ΠΑΣΕΡ: Ο Τζος Χάγκινς ήταν ο παίκτης που ξεχώρισε στο κομμάτι της δημιουργίας για τον Άρη σε αυτήν τη σεζόν.
Ο Αμερικανός ήταν ο μόνος από τους ξένους του Άρη που είχε προϋπηρεσία στην Basket League έχοντας περάσει στις δύο προηγούμενες σεζόν από τον Ηρακλή και το Περιστέρι bwin και άρχισε εντυπωσιακά, ωστόσο ένας τραυματισμός τον άφησε εκτός από τέσσερις αγώνες. Αν και είχε τελικά παρουσία στους 19 από τους 24 αγώνες του Άρη, συμπεριλαμβανομένων των πλέι οφ, ο Χάγκινς αναδείχτηκε κορυφαίος πασέρ της ομάδας με 89 ασίστ και παίρνοντας οριακά την πρωτιά από τον Βασίλη Τολιόπουλο που είχε 88 ενώ την τριάδα των απόλυτων αριθμών συμπλήρωσε ο Τζανόντ Νότε με 63.
Ο Χάγκινς ήταν ο κορυφαίος πασέρ του Άρη και σε μέσους όρους, μοιράζοντας 4,68 ασίστ ανά αγώνα και αφήνοντας πίσω του τον Βασίλη Τολιόπουλο που είχε 4.
Την πρώτη τριάδα σε αυτήν τη λίστα συμπλήρωσε ο Ελάιζα Μήτρου-Λονγκ με 3,05 ασίστ αφού ξεπέρασε τον Τζανόντ Νότε που είχε 2,74.