www.allstarbasket.gr

Με την υπογραφή του Ντέιβιντ Ρίβερς και με τη σφραγίδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρώτο του ευρωπαϊκό στις 24 Απριλίου 1997 στη Ρώμη.

Οι δύο ταυτόχρονες παρουσίες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού σε Final 4, το 1994 στο Τελ Αβίβ και το 1995 στη Σαραγόσα, είχαν άδοξο φινάλε για το ελληνικό μπάσκετ.

Τα δύο επόμενα χρόνια έπρεπε να πάει… ο καθένας μόνος του στο Final 4, να μην φθαρεί από τη διαδικασία της αντιπαλότητας με τον «αιώνιο» αντίπαλο κι εντέλει να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης.

Το έκανε το 1996 ο Παναθηναϊκός στο Παρίσι, τον ακολούθησε ένα χρόνο μετά ο Ολυμπιακό στη Ρώμη!

Σε μια χρονιά που μέχρι τον Ιανουάριο πήγαινε πολύ άσχημα κι από τον Φεβρουάριο εξελίχθηκε στην καλύτερη στην ιστορία του Ολυμπιακού, οι Πειραιώτες πανηγύρισαν όχι απλώς το πρώτο τους ευρωπαϊκό, αλλά έκαναν και triple crown κατακτώντας ταυτόχρονα και το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας.

www.allstarbasket.gr
Ο “μάγος” της Ρώμης Ντέιβιντ Ρίβερς

Στο Final 4 της Ρώμης ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε… εντός έδρας καθώς από τους 12.500 θεατές οι τουλάχιστον 10.000 ήταν δικοί του.

Ο ημιτελικός με τη σλοβενική Ολίμπια Λιουμπλιάνα (74-65) ήταν απλώς το πρόγευμα για τον Ολυμπιακό που στον μεγάλο τελικό της 24ης Απριλίου 1997, με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα, έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης.

Καθοδηγούμενος από έναν απίθανο Ντέιβιντ Ρίβερς, ο Ολυμπιακός δεν ένιωσε ποτέ να απειλείται από τους Ισπανούς που έμελλε να γνωρίσουν μια ακόμη ήττα σε τελικό. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά δε, από ελληνική ομάδα καθώς έναν χρόνο νωρίτερα ήταν το «θύμα» του Παναθηναϊκού.

 

ΟΙ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ 77-70

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Τζόρτζεβιτς 17, Χιμένεθ 16, Φερνάντεθ 14, Καρνισόβας 9, Ρίβας 7, Εστεγιέρ 6, Αντρέου 4, Ρ. Γιοφρέσα 2, Ντουένιας 2, Μπος.

ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ: Χάουαρντ 20, Ραντ 20, Ντιγκμπέ 9, Ριπέρ 9, Άνταμς 9, Σμιθ 3, Ουαταρά, Μπουργκέν, Πλιβί, Νεμπό.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΟΛΙΜΠΙΑ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ 74-65

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ρίβερς 28, Νάκιτς 10, Τάρλατς 10, Τόμιτς 8, Σιγάλας 7, Φασούλας 6, Παπανικολάου 5, Βελπ, Γαλακτερός, Μπακατσιάς.

ΟΛΙΜΠΙΑ: Στεπάνια 12, Ντανέου 11, Χάουπτμαν 10, Τούσεκ 7,Μακ Ντόναλντ 7, Χένρι 6, Μίλιτς 5, Χόρβατ 4, Νεστέροβιτς 3, Κράλιεβιτς.

ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ – ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ 86-79

ΟΛΙΜΠΙΑ: Μίλιτς 17, Γιούρκοβιτς 14, Χάπτμαν 12, Κράλιεβιτς 11, Μακ Ντόναλντ 10, Τούσεκ 9, Χόρβατ 5, Χένρι 5, Στεπάνια 2, Ντανέου 1.

ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ: Ντιγκμπέ 22, Χάουαρντ 20, Νεμπό 10, Ραντ 8, Άνταμς 5, Ουαταρά 4, Σμιθ 4, Μπουργκέν 2, Πλιβί 2, Ριπέρ 2.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 73-58

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ρίβερς 26 (6/9δ., 1/3τρ., 11/14β., 4ρ., 3ασ., 3κλ., 5λ.), Σιγάλας 7 (5ρ., 2ασ.), Νάκιτς, Τάρλατς 11 (1/8δ., 9/14β., 11ρ.), Φασούλας 6 (7ρ., 2τ.), Μπακατσιάς 1, Παπανικολάου 11 (3/6δ., 1/2τρ., 2/4β., 3ρ.), Γαλακτερός, Τόμιτς 9 , Βελπ 2.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Τζόρτζεβιτς 6 (2/9δ., 0/2τρ., 2/2, 3ρ., 7ασ., 2κλ., 4λ.), Φερνάντεθ, Καρνισόβας 14 (1/3δ., 3/4τρ., 3/3β., 3ρ.), Χιμένεθ 16 (7/11δ., 0/1τρ., 2/4β., 8ρ., 2ασ., 2κλ.), Ρίβας 6, Ρ. Τζοφρέσα 9, Μπος, Εστεγέρ 3, Αντρέου 2, Ντουένιας 2.

 

www.allstarbasket.gr
Το βιβλίο της σειράς AllStar BOOKS “50 Χρόνια Κύπελλο Πρωταθλητριών”

Ας θυμηθούμε στιγμές, πρόσωπα και περιστατικά από το Final 4 της Βαρκελώνης, μέσα από το βιβλίο του AllStar Basket «50 χρόνια Κύπελλο Πρωταθλητριών» που εκδόθηκε το 2007!

 

 

Η ΡΩΜΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

  • ΚΩΔΙΚΟΣ: «Το δεύτερο, το δεύτερο», κατά «το πρώτο, το πρώτο» όπως φώναζε μερικές μέρες νωρίτερα ο Γιώργος Σιγάλας σηκώνοντας το Κύπελλο Ελλάδος στο ΟΑΚΑ. www.allstarbasket.grΟ Ολυμπιακός που υπέφερε τα πάνδεινα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν (φτάνοντας στο σημείο να ηττηθεί ακόμη κι από τον ΒΑΟ!) ανασυντάχθηκε τους κρίσιμους μήνες και πέτυχε το (μοναδικό στα χρονικά του ελληνικού μπάσκετ) triple crown! Kαι ο αρχηγός του Ολυμπιακού δικαιώθηκε και στη… φωναχτή προφητεία του, αλλά και στο στοίχημα που έβαλε ένα βράδυ (πριν από το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδος) στο «Kαλούα» με τον εκδότη Πέτρο Κωστόπουλο.
  • Ο ΩΡΑΙΟΣ: Ο Ντέιβιντ Ρίβερς. Ποτέ άλλοτε ένας κοντοπίθαρος δε μετέτρεψε ένα φάιναλ φορ σε τέτοιο one man show! Με 54 πόντους στους δύο αγώνες ο απόφοιτος του «Notre Dame» τα πήρε όλα κι έφυγε! Για την ακρίβεια, έφυγε μετά από δυο μήνες και μετακόμισε στη Φορτιτούντο Μπολόνια για να επιστρέψει μετά από τρία χρόνια στον Ολυμπιακό. Αλλά ο Ρίβερς της δευτέρας παρουσίας απείχε παρασάγγας από τον… κανονικό!
  • Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ: Πώς είπαμε ότι τον λένε εκείνον τον προπονητή της Μπαρτσελόνα; Βοήθεια κοινού, παρακαλώ!
  • Ο ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Φράνκο Νάκιτς με την εξαιρετική εμφάνισή του στον ημιτελικό. Ο ελληνοποιημένος γκαρντ εμφανίστηκε ως ο κρυφός άσος του Ίβκοβιτς και η συμμετοχή του στη νίκη επί της Ολίμπια υπήρξε καταλυτική.
  • ΠΗΓΕ ΤΣΑΜΠΑ: Η ένεση που έκανε στην ανάπαυλα του ημιχρόνου μέσα στα αποδυτήρια ο Αρτούρας Καρνισόβας για να καταπραΰνει τους πόνους από τον τραυματισμό του στο 11ο λεπτό στο πόδι.
  • ΤΟ ΑΠΡΟΟΠΤΟ: Η αναστάτωση που προκάλεσε ο Μάρκο Μίλιτς όταν στην προσπάθειά του να καρφώσει διέλυσε το καλάθι του «Παλαέουρ», με αποτέλεσμα να γεμίσει το γήπεδο γυαλιά και να καθυστερήσει ο «μικρός τελικός».
  • Η ΓΚΑΦΑ: Ελληνικό ταξιδιωτικό πρακτορείο κουβάλησε κόσμο και κοσμάκη στη Ρώμη και τελικά άφησε τουλάχιστον 3.000 φιλάθλους  του Ολυμπιακού χωρίς εισιτήριο!
  • ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ: Τι έκανε εκείνο το βράδυ ο Ιωαννίδης; Και σε ποιον ξέσπασε, αν (λέμε τώρα) ζήλεψε; Την επόμενη χρονιά πάντως ο  Ολυμπιακός δεν πήρε κανέναν τίτλο και κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο «ξανθός» είπε το  εξής: «Με τη δική μου ομάδα τα πήρε όλα και με τη δική του δεν πήρε τίποτε».
  • Η ΑΤΑΚΑ: «Ήξεραν καλά όλα τα συστήματά μας. Έπαιρνα την μπάλα με το ζόρι και δεν μπορούσα να κάνω ούτε βήμα» παραδέχθηκε δημοσίως ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, λες και δεν ήξερε ότι ο Ντούντα τον γνωρίζει καλύτερα κι  από τον πατέρα του (τον Μπάτο Τζόρτζεβιτς, άλλοτε προπονητή του Απόλλωνα Πατρών).
  • ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ: Ανήμερα του τελικού οι παίκτες του Ολυμπιακού κατέβηκαν στο λόμπι του ξενοδοχείου και μπήκαν στο πούλμαν με  προορισμό το Παλαέουρ για την τελευταία (χαλαρή) προπόνηση. Προς γενική κατάπληξη δεν  πήγαν στο γήπεδο, αλλά στην παραλία της  Όστια, όπου ο Ίβκοβιτς τους άφησε ελεύθερους  να κάνουν ό,τι θέλουν για να ξεφύγουν από την  πίεση του επικείμενου αγώνα. Οι παίκτες έκαναν διαγωνισμό για το ποιος θα πετάξει πιο μακριά  τις πέτρες στη θάλασσα, ξέσκασαν και φόρτωσαν τις μπαταρίες τους με καλή διάθεση.