Παρουσία 20.000 φιλάθλων του κι εν μέσω εορταστικής ατμόσφαιρας στο ΟΑΚΑ στον πρώτο αγώνα μετά από την κατάκτηση του 7ου ευρωπαϊκού του τροπαίου, ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Άρη με 89-71 κι έκανε το 1-0 στην ημιτελική σειρά των playoffs της Stoiximan Basket League.

Ο αγώνας της Παρασκευής έμοιαζε και με ένα μικρό τεστ …εγρήγορσης, για την ομάδα του Αταμάν, που έπρεπε να αφήσει πίσω της το… “μεθύσι” από την κατάκτηση της EuroLeague και να βρει ξανά ρυθμό και διάθεση.

Ο Άρης ήταν πολύ μαχητικός, μετά από το πρώτο δεκάλεπτο πίεσε πολύ τον Παναθηναϊκό και μέχρι το δίλεπτο-τρίλεπτο της τελευταίας περιόδου, πάλευε να κρατά τη διαφορά, ακόμα και σε μονοψήφια επίπεδα.

Στο τέλος όμως έχασε την επαφή με το σκορ μέχρι το -25, πριν τελειώσει το παιχνίδι στους 18.

Ο δεύτερος αγώνας της σειράς θα γίνει την Κυριακή στο Nick Galis Hall, ενώ εάν ο Άρης νικήσει και ισοφαρίσει τη σειρά, ο τρίτος και τελευταίος αγώνας θα γίνει στο ΟΑΚΑ.

O Μπαλτσερόφσκι έπαιξε 21′ και πέτυχε 15 πόντους για τον Παναθηναϊκό, ο Κέντρικ Ναν είχε 16, τους 11 εκ των οποίων στο β’ μέρος, ενώ κι ο Μήτογλου πέτυχε 14 πόντους, τους 12 στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ κι ο Λεσόρ πρόλαβε να βάλει 11 πόντους σε 10 λεπτά!

Ο Σϊλβιο Ντε Σόουζα είχε 15 πόντους για τον Άρη, 11 ο Μπλούμπεργκς και 10 ο Τολιόπουλος.

 

Η εξέλιξη του αγώνα: 

Με τον ενθουσιασμό του κόσμου από τη φιέστα που προηγήθηκε με την προσθήκη του λαβάρου από τον τίτλο στο Βερολίνο, ο Παναθηναϊκός μπήκε ορεξάτος στο παρκέ, σε αντίθεση με τον Άρη.

Προηγήθηκε 10-3 και ο Καστρίτης πήρε τάιμ άουτ στο τρίλεπτο, στο οποίο ο Άρης είχε 1/2 σουτ και τρία λάθη.

 

allstarbasket.gr

Χρειάστηκε δε το rotation για να βρει ρυθμό, κι ενώ βρέθηκε στο -15, 28-13, με πρώτο σκόρερ του Παναθηναϊκού στο δεκάλεπτο, τον Μπαλτσερόφσκι.

Ο Ντε Σόουζα έδωσε υπόσταση στο παιχνίδι του Άρη στη ρακέτα, κι οι “κίτρινοι” βρήκαν λίγο παραπάνω σκορ στο ζωγραφιστό. Κυρίως, απέκτησαν την απαιτούμενη ισορροπία στο σκοράρισμα κι ανέκτησαν την αυτοπεποίθησή τους.

 

allstarbasket.gr

Για αυτό κι ο Άρης μείωσε τη διαφορά, κέρδισε το επιμέρους σκορ της β’ περιόδου κι έδωσε άλλο ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Ήταν δε κι ένα διάστημα που ο Παναθηναϊκός είχε χάσει το ρυθμό του κι απλά σκόραρε εκμεταλλευόμενος τα πιο μεγάλα σώματα των παικτών του.

Πάντως ο Άρης έφτασε δε σε μονοψήφια επίπεδα τη διαφορά (30-21, 41-32) πριν κλείσει το ημίχρονο στο 43-32 για τους “πράσινους” κι ενώ ο Ρομπέρτο Γκάλινατ είχε ήδη χρεωθεί με τρία φάουλ.

Το ενδιαφέρον για το παιχνίδι διατηρήθηκε στο β’ μέρος, με τον Παναθηναϊκό να έχει αποτελεσματικό τον Μπαλτσερόφσκι (5/5 διπ., 5/8 βολές σε 15′) ο οποίος έπαιρνε τον περισσότερο χρόνο στη θέση του σέντερ και τον Λεσόρ να παίζει ελάχιστα.

 

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στο +15, 65-50 μετά κι από τεχνικής ποινή στον Καστρίτη, όμως ο μαχητικός Άρης μείωσε πάλι σε μονοψήφιο, 65-56 στο τελευταίο λεπτό της περιόδου με τον πολύ θετικό Γκάλινατ που πέτυχε 8 πόντους σε αυτό το διάστημα.

Το τρίτο δεκάλεπτο τελείωσε με 67-59 και τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη να ΄χει κάνει τη φάση του παιχνιδιού, με το κόψιμό του στον Ριντ που ‘χε φύγει στον αιφνιδιασμό.

 

Ο Παναθηναϊκός που είχε κατά νου και τη “ζημιά” που του ‘χε κάνει ο Άρης στην κανονική περίοδο (70-73), αποφάσισε να τελειώσει το παιχνίδι στο φινάλε, δίχως να δώσει ευκαιρία στον αντίπαλό του να πιστέψει σε κάτι παραπάνω.

Με 20-5 σε σχεδόν 5,5 λεπτά στο Δ’ δεκάλεπτο, η διαφορά εκτοξεύτηκε από τους 8 στους 23, 87-64, σε ένα διάστημα που ο Αταμάν κράτησε τον Λεσόρ στον αγώνα.

Στα 30 τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα, ο κόσμος αποθέωσε τον Αταμάν φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του, στην αποθέωση του προπονητή του 7ου.

Ο Αταμάν ανταπέδωσε, οι παίκτες σηκώθηκαν από τον πάγκο για να χειροκροτήσουν με τη σειρά τους, κι η βραδιάς έκλεισε όπως άνοιξε, με αποθεωτικό τρόπο για τους πράσινους.

 

Tα δεκάλεπτα: 28-13, 43-32, 67-59, 89-71

Η στατιστική του αγώνα με ένα κλικ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παναθηναϊκός: Η photo gallery από τη γιορτή στο ΟΑΚΑ για το 7ο αστέρι

Παναθηναϊκός: Λατρεία για τους Πρωταθλητές Ευρώπης και το νέο λάβαρο (vids)

Stoiximan Basket League: Το πανόραμα των playoffs