Χέις-Ντέιβις

Ο Νάιτζελ Χέις-Ντέιβις προκάλεσε σάλο στην Τουρκία με το story που έκανε στο Instagram, έπειτα από την επίσκεψη στο μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν.

Ο 29χρονος Αμερικανός φόργουορντ αγωνίζεται στη Φενέρμπαχτσε και παλιότερα είχε φορέσει τη φανέλα της Γαλατάσαραϊ.

Την Πέμπτη (26/9), επηρεασμένος από την επίσκεψή του στο Ερεβάν, δημοσίευσε story εναντίον των ανθρώπων που “ενορχήστρωσαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων”.

Παράλληλα ανάρτησε μία σειρά από φωτογραφίες και videos από το κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας, από το μνημείο της Γενοκτονίας, από το μουσείο καλών τεχνών και από διάφορα άλλα σημεία.

Το story προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα social media και δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι που ζητούν την αποπομπή του από τη Φενέρμπαχτσε.

Η γειτονική χώρα αρνείται την ύπαρξη γενοκτονίας και ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξε εξόντωση, αλλά εκτοπισμός του αρμενικού πληθυσμού.

Προς το παρόν ο Αμερικανός διέγραψε την ανάρτησή του…

Δείτε το story που ανάρτησε και εν συνεχεία διέγραψε ο Χέις-Ντέιβις:

 

Η θέση του Χέις-Ντέιβις

Έπειτα από τον ντόρο που προκλήθηκε στην Τουρκία, ο άσος της Φενέρμπαχτσε θέλησε να προβεί σε σχετική τοποθέτηση.

“Σας ακούω, όμως εγώ πήγα απλώς να δω το μουσείο. Δεν γνωρίζω αρκετά για να ξεκινήσω το κήρυγμα. Μου είπατε ήδη ότι παίζω μπάσκετ στην Τουρκία, οπότε δεν πρόκειται να πω κάτι ασεβές. Είμαι απλώς ένας τουρίστας με έναν κάμεραμαν. Προσπαθώ να μάθω όσα περισσότερα μπορώ και να είμαι αμερόληπτος”, ανέφερε σε δημοσίευσή του στο Instagram.

Αμέσως μετά έγραψε και αναλυτικότερο κείμενο σε story: “Μετά από την ανάρτησή μου, διαπίστωσα ότι το θέμα που κοινοποίησα σχετικά με την Αρμενία και την Τουρκία ήταν πολύ ευαίσθητο. Όσο κι αν προσπαθώ να μάθω, δεν ξέρω τα πάντα.

Λόγω της εκτίμησης και του σεβασμού για όσα μου έχει προσφέρει η Τουρκία, προσωπικά και επαγγελματικά, θα ήθελα να δηλώσω ότι δεν σκόπευα να προκαλέσω σκόπιμη ή υπονοούμενη ασέβεια προς την Τουρκία, την ιστορία ή τους πολίτες της.

Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά και μου έχουν μιλήσει γι’ αυτό το θέμα, ξέρουν ότι αυτά που λέω είναι ειλικρινή. Δεν είμαι Τούρκος, οπότε δεν κατάλαβα τη βαρύτητα που φέρει αυτό το θέμα για όσους είναι Τούρκοι.

Ελπίζω αυτό να εξαλείψει τυχόν παρανοήσεις ή παρερμηνείες σχετικά με τα λόγια, τις πράξεις μου και κυρίως τον χαρακτήρα μου. Θα ήθελα να ενημερώσω όσους πληγώθηκαν από αυτή την κατάσταση ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου”.