Ο υπεύθυνος του τμήματος φυσιοθεραπείας του Metropolitan General, Κώστας Ψαρογιώργος, μίλησε για τον τραυματισμό του Ματίας Λεσόρ, στην εκπομπή “Μπάσκετ… αλλιώς” του EOK WebRadio με τον Γρηγόρη Παπαβασιλείου.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για τις αντιδράσεις στον τραυματισμό του Ματίας Λεσόρ: “Είδαν και οι συμπαίκτες του μια πρώτη εικόνα, γι’ αυτό και κατάλαβαν τη σοβαρότητα και σοκαρίστηκαν. Πάντα μια τέτοια στιγμή, όσο κι αν εμείς που ασχολούμαστε με τους αθλητές και τους ανθρώπους πρέπει να διατηρούμε την ψυχραιμία μας για να τους βοηθάμε και να τους δίνουμε θάρρος, δεν παύει να είναι συγκλονιστική για όλους μας.
Ακόμη κι αν έχουμε δει χειρότερα. Απ’ την άλλη, είναι ένα γεγονός και πρέπει να το αφήνουμε πίσω μας και να κοιτάμε την επόμενη μέρα. Πώς, δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν την καλύτερη αντιμετώπιση έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν όσο γρηγορότερα γίνεται καλά. Στην περίπτωσή του ο Λεσόρ είχε την καλύτερη αντιμετώπιση”.
Για τον τραυματισμό του Ματίας Λεσόρ: “Η κνήμη είναι οστό που παίρνει κυρίως τα φορτία. Η περόνη, μπορεί να λέμε ότι είναι ένα οστό που δεν παίρνει όλα τα φορτία, αλλά σίγουρα έχει έναν σημαντικό ρόλο σημαντικό στον σχηματισμό της άρθρωσης της ποδοκνημικής του κάτω άκρου και δεν παύει ένας τέτοιος τραυματισμός να είναι σοβαρός.
Σε όλα αυτά κάνουμε μια πολύ θεωρητική συζήτηση γιατί δεν ξέρουμε ακριβώς τι βρήκε ο γιατρός, τι έκανε, τι χρειάζεται να χειρουργήσει. Καμιά φορά και η σπέκουλα που κάνουμε μπορεί να βοηθήσει να καταλάβουν οι άνθρωποι κάποια πράγματα. Αν είχε επαληθευτεί ο αρχικός φόβος τού να είχε θέμα και στα δύο, θα ήταν πολύ πιο σοβαρά τα πράγματα”.
Για τη διαφορά κνήμης και περόνης: “Η περόνη συνήθως σε τέτοιους τραυματισμούς θα σπάσει χαμηλά, στο τελευταίο ένα/τρίτο. Η κνήμη είναι πολύ μεγάλο και αν είχε εκεί θέμα θα είχε πολύ πιο σοβαρό. Σε κάθε πόδι η κνήμη είναι το μέσα κόκκαλο που είναι το πιο μεγάλο, ενώ η περόνη είναι το έξω κόκκαλο που είναι πιο λεπτή”.
Για την περίοδο αποκατάστασης: “Ειδικά το πρώτο διάστημα, που ο αθλητής δε μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, είναι σαφώς το πιο δύσκολο. Τις πρώτες μέρες μπορεί να έχει και λίγο πόνο, θα υπάρχει ακινησία για ένα διάστημα. Καλό είναι πάντα οι αθλητές και οι άνθρωποι γενικότερα να διατηρούν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δύναμή τους και στα υπόλοιπα μέλη, γιατί η καλύτερη αιμάτωση που δημιουργούμε με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση.
Υπάρχουν διάφορες φάσεις της αποκατάστασης. Υπάρχει η πρώτη που είναι η μεγίστη ακινησίας, η οποία διαρκεί περίπου 6 βδομάδες, αλλά εξαρτάται από το τι θα βρει ο γιατρός. Δε χρειάζεται καθόλου βιασύνη. Τα τελευταία χρόνια έχουμε διδαχθεί λίγο από το τι κάνουν στο ΝΒΑ, όπου το αρχείο τους λέει να μην πηγαίνουν γρήγορα. Υπάρχει η ενδιάμεση φάση που διαρκεί περίπου τρεις μήνες απ’ το χειρουργείο και στη συνέχεια είναι η φάση της πλήρης αποκατάστασης που μπορεί να είναι από έναν μέχρι τρεις μήνες. Συνήθως ο ένας μήνας δε φτάνει.
Οι Αμερικάνοι λένε πλέον να τους κρατούν παραπάνω για να φτιάξει και το πόδι αλλά και όλο το μυϊκό σύστημα, ώστε να μπορεί να πάρει φορτία. Η ομάδα του Παναθηναϊκού είναι πολύ σοβαρή, και ο γιατρός επίσης, οπότε θα του δώσουν την καλύτερη προσοχή. Θέλει υπομονή και προσπάθεια. Εγώ χαίρομαι όταν ακούω να πηγαίνουν ένα “κλικ” πιο αργά, παρά πιο γρήγορα, όπου εκεί υπάρχει κίνδυνος επανατραυματισμού”.