Διατηρώντας το προβάδισμα από την αρχή μέχρι το τέλος, ο Ολυμπιακός επικράτησε 97-93 του Παναθηναϊκού και κατέλαβε την 3η θέση της φετινής EuroLeague.

Σε πέντε ημέρες (30/5, 21:00 – ΟΑΚΑ), οι δύο ομάδες θα τεθούν εκ νέου αντιμέτωπες, αυτή τη φορά σε ένα παιχνίδι με ουσία, δηλαδή το Game 1 των τελικών της Stoiximan GBL.

Γενικώς, ο Γιώργος Μπαρτζώκας πήρε πολύ πιο σοβαρά τον αγώνα από τον Εργκίν Αταμάν, ο οποίος δεν ζήτησε ούτε ένα τάιμ-άουτ μέχρι τα τελευταία 10”.

Κορυφαίος του μικρού τελικού ήταν ο Άλεκ Πίτερς με 32 πόντους (5/7 δίποντα, 6/11 τρίποντα, 4/4 βολές) και 7 ριμπάουντ.

Ο Σάσα Βεζένκοφ επανήλθε στις καλές εμφανίσεις (23 πόντοι, 4/8 δίποντα, 5/6 τρίποντα), ο Μόουζες Ράιτ προσέθεσε 19 πόντους, ενώ ο Τόμας Γουόκαπ μέτρησε 8 ασίστ για 1 λάθος.

Ομέρ Γιούρτσεβεν (23 πόντοι, 10/12 δίποντα, 8 ριμπάουντ), Τζέντι Όσμαν (14 πόντοι) και Ματίας Λεσόρ (12 πόντοι) ήταν οι διψήφιοι των “πρασίνων“, οι οποίοι κρατούν τη θετική παρουσία των Παναγιώτη Καλαϊτζάκη-Αλέξανδρο Σαμοντούροβ.

Προφανώς το γεγονός ότι ο Λεσόρ “έβγαλε” τη δεύτερη καλύτερη αξιολόγηση της ομάδας του και πάτησε παρκέ για πάνω από 16′, αποτελεί την πλέον ευχάριστη είδηση εν όψει των τελικών της Stoiximan GBL.

Από εκεί και πέρα, ο Λορέντζο Μπράουν μέτρησε 12 ασίστ, αλλά για 6 λάθη (είχε και 0/3 τρίποντα), ενώ ο Κέντρικ Ναν είχε 9 πόντους με 0/3 τρίποντα.

To 48.1% στο τρίποντο (13/27) έναντι του 26.1 (6/23) και η διαφορά στις ασίστ (34-25), έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Ολυμπιακού, ο οποίος άγγιξε και το 58% στο δίποντο.

Ο Παναθηναϊκός, αντίθετα, ήταν ανώτερος στη ρακέτα (68.2% στο δίποντο, 29-34 ριμπάουντ) και στο τέλος “έβγαλε” καλύτερη αξιολόγηση (116-117), όμως άργησε να αφυπνιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, Νίκολα Μιλουτίνοβ, Κώστας Παπανικολάου, Σακίλ ΜακΚίσικ, Κίναν Έβανς, Τάϊλερ Ντόρσεϊ, Ναζ Μήτρου-Λονγκ και Στέφανος Σπάρταλης, δεν αγωνίστηκαν για τον Ολυμπιακό.

Οι Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο του δεξιού ποδιού), Ιωάννης Παπαπέτρου (ενοχλήσεις στο δεξιό γόνατο), Κώστας Σλούκας και Γουένιεν Γκέιμπριελ δεν έπαιξαν για τον Παναθηναϊκό.

Η εξέλιξη του αγώνα:

Με 7-0 και 12-4 προηγήθηκε ο Ολυμπιακός, ο οποίος λίγο αργότερα έφτασε σε διψήφια διαφορά (20-10).

Με τον Πίτερς να φτάνει τους 13 πόντους και τον Βεζένκοφ τους 12, οι “ερυθρόλευκοι” προηγήθηκαν 29-14 στο 8′.

Η ομάδα του Μπαρτζώκα έβαλε 33 πόντους στο α’ δεκάλεπτο, δείγμα της ευστοχίας της, αλλά και της αμυντικής ραθυμίας των “πρασίνων“.

Όταν ο Πίτερς έφτασε τα 4/5 τρίποντα (το ένα άστοχο ήταν στο τέλος της α’ περιόδου από μακρινή απόσταση), ο Ολυμπιακός έγραψε το 36-23.

Ακολούθησε “πράσινη” αντίδραση με τους Λεσόρ και Όσμαν για σερί 9-0 και μείωση σε 36-32.

Τότε ο Ράιτ μπήκε στην εξίσωση (10 πόντοι στο β’ δεκάλεπτο), συμβάλλοντας στην αύξηση της διαφοράς από τους “ερυθρόλευκους“.

Το 44-40 μετατράπηκε σε 57-42, προτού ο Παναθηναϊκός απαντήσει για το 57-46 του α’ ημιχρόνου.

Πίτερς (18 πόντοι, 3/4 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Βεζένκοφ (15 πόντοι, 3/4 δίποντα, 3/3 τρίποντα) και Ράιτ (14 πόντοι), ήταν οι “ερυθρόλευκοι” που εκτελούσαν.

Ο Γουόκαπ, από την πλευρά του, κατέγραψε 7 ασίστ για κανένα λάθος, όπως επίσης το μοναδικό κλέψιμο της ομάδας του.

Ο Ολυμπιακός είχε 60% στο δίποντο, 7/11 τρίποντα και 6/6 βολές, ενώ ο Παναθηναϊκός, αντίστοιχα, 60% στο δίποντο, αλλά 4/13 τρίποντα και 4/5 βολές.

Τα ριμπάουντ ήταν 18-14, οι ασίστ 21-10, τα κλεψίματα μόλις 1-1, τα μπλοκ 1-1 και τα λάθη 4-3, αριθμοί που πιστοποιούν την “ερυθρόλευκη” ανωτερότητα.

Ο Ναν είχε 9 πόντους, αλλά με 0/3 τρίποντα, τα οποία ήρθαν να προστεθούν στα 0/5 του ημιτελικού με τη Φενέρμπαχτσε.

Ο Μπράουν, από την πλευρά του, μέτρησε 5 ασίστ για 1 λάθος και 1 κλέψιμο, όμως και πάλι η συνολική παρουσία του δεν είχε θετικό πρόσημο για την ομάδα του.

Το “τριφύλλι” συνέχισε να σκοράρει στις αρχές του β’ ημιχρόνου, φτάνοντας το σερί στο 8-0 και αναπτερώνοντας τις ελπίδες των φίλων του για ανατροπή.

Εντούτοις, η ομάδα του Μπαρτζώκα είχε τον τρόπο να βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας, προτού οι κάτοχοι του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου Ελλάδας μετατρέψουν το 67-54 σε 67-62.

Με 5 προσωπικούς πόντους του Βεζένκοφ, εκ των οποίων οι 3 από buzzer-τρίποντο, ο Ολυμπιακός έγραψε το 75-64 του γ’ δεκαλέπτου.

Με 2,5 λεπτά να απομένουν, οι “ερυθρόλευκοι” βρέθηκαν στο +13, προτού έρθει ένα “πράσινο” σερί 10-0 για το 93-90.

Ο Καλαϊτζάκης μείωσε σε 95-93 με τρίποντο, αλλά ο Πίτερς πέτυχε το 97-93 με 2/2 βολές στα 4’4” και τα πάντα κρίθηκαν.

Τα δεκάλεπτα: 33-20, 57-46, 75-64, 97-93

Τα στατιστικά της αναμέτρησης με ένα κλικ:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Η photo gallery του μικρού τελικού

Εντυπωσιακά καρφώματα από Ράιτ και Γιούρτσεβεν και πρόταση γάμου! (vids)

Ένταση με οπαδούς Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στην “Etihad Arena” (pic)

Όλοι οι τελικοί και οι Πρωταθλητές Ευρώπης

Τα Final-4 του Παναθηναϊκού (pics)

Τα Final-4 του Ολυμπιακού (pics)

Η βαθμολογία της EuroLeague

EuroLeague 2024/25: Πρόγραμμα και αποτελέσματα