“Δεν πιστεύω στις κατάρες, για την πρόκριση στα ημιτελικά, αλλά στις καλές ομάδες και τη σκληρή δουλειά”, είπε ο Βασίλης Σπανούλης μετά τη νίκη της Εθνικής μας επί του Ισραήλ στη Ρίγα και ενόψει του προημιτελικού με τη Λιθουανία (9/9, 21:00).
Αναλυτικά όλες οι δηλώσεις μετά τη νίκη-πρόκριση της Εθνικής μας επί του Ισραήλ για τους “16” του EuroBasket 2025:
Βασίλης Σπανούλης: «Ελέγξαμε το παιχνίδι από το πρώτο δευτερόλεπτο. Είχαμε κάποιες στιγμές που χάσαμε το μυαλό μας, ειδικά στην άμυνα, ενώ χάσαμε κάποια εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό. Όμως είχαμε καλές αποστάσεις, παίξαμε γενικά καλή άμυνα και πήραμε αυτή τη νίκη που είναι σημαντική. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου για τη νοοτροπία και τη συγκέντρωσή τους, γιατί καταφέραμε να κερδίσουμε και στη μέρα που σουτάραμε χειρότερα σε αυτό το τουρνουά. Αυτό λέει πολλά για μένα».
«Είναι σημαντικό να κερδίζεις όταν δεν μπαίνουν τα σουτ κι αυτό μπορεί να συμβεί. Συμβαίνει καμιά φορά και στις πολύ καλές ομάδες στα σουτ. Κι εμείς δεν είμαστε απλά καλοί στο σουτ, είμαστε εξαιρετικοί. Έγινε σήμερα, αλλά βρήκαμε τρόπο να κερδίσουμε κι αυτό δείχνει ότι έχουμε χαρακτήρα».
«Όλοι ξέρουν ότι η λιθουανική σχολή στο μπάσκετ είναι μεγάλη, πάντα είναι ανταγωνιστικοί και έχουν πολύ κόσμο. Διαθέτουν μια πολύ καλή ομάδα, έχουν μεγάλα κορμιά, ξέρουν πώς να παίζουν μπάσκετ και θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι».
«Το Ισραήλ επέλεξε μια άμυνα χωρίς πολλές βοήθειες, γι’ αυτό ο Γιάννης δεν είχε τόσες ασίστ όσο στα προηγούμενα παιχνίδια. Έπαιζε ένας εναντίον ενός. Εμείς παίρνουμε ό,τι μας δίνει ο αντίπαλος. Αν παίζουν παγίδες, έχουμε σουτέρ, αν δεν παίζουν με βοήθειες, πάμε στο ένας με έναν. Έτσι χτίσαμε την ομάδα. Περιμένω ο Γιάννης να έχει συνήθως 2-3 παίκτες πάνω του και στο επόμενο παιχνίδι να τον σεβαστούν, όπως σέβονται μεγάλους παίκτες, σαν κι αυτόν».
«Για να έχω τον Σαμοντούροβ εδώ πάει να πει ότι τον εμπιστεύομαι, όπως όλα τα παιδιά. Έχω πει σε όλους να είναι έτοιμοι. Υπάρχουν στιγμές που ένα παιδί δεν παίζει σε ένα ματς και στο άλλο παίζει αρκετά. Ο Αλέξανδρος ήταν έτοιμος, ώριμος όπως πάντα και μας βοήθησε και με την ηρεμία του και με τα ριμπάουντ του και με την άμυνά του. Έβγαλε physicality. Βοήθησε όπως και όλα τα παιδιά σήμερα».
«Έχουμε έμπειρους παίκτες, που έχουν παίξει μπροστά σε περισσότερο κόσμο από ό,τι αυτόν που θα δούμε την Τρίτη. Δεν πιστεύω στις κατάρες, για την πρόκριση στα ημιτελικά, αλλά στις καλές ομάδες και τη σκληρή δουλειά. Κι εμείς δουλεύουμε σκληρά».
«Το ριμπάουντ είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Δώσαμε έμφαση για το πώς θα επιτεθούμε στην ματς απ ζώνη τους και πώς θα αντιμετωπίσουμε τον Άβντιγια. Είδαμε έμειναν έξω η Σερβία και η Γαλλία, δεν θέλαμε να είμαστε κι εμείς θύμα έκπληξης. Πιστεύω θα είμαστε ακόμη καλύτεροι στη συνέχεια».
Ο Κώστας Σλούκας δήλωσε: «Ήταν ένα πολύ σκληρός αντίπαλος. Ελέγξαμε το παιχνίδι αρκετά καλά. Η άμυνα ήταν εκεί, περιορίσαμε τα ατού τους. Ελέγξαμε τα ριμπάουντ και ήταν μια solid νίκη σε ένα παιχνίδι που το χρειαζόμασταν. Το παιχνίδι δεν είναι μόνο τα σουτ. Είναι η άμυνα, τα ριμπάουντ, το hustling. Γενικότερα, η εικόνα που είχα εγώ είναι ότι ήταν μια solid νίκη. Όλα τα παιδιά θέλουμε να προχωρήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Το επόμενο παιχνίδι με την Λιθουανία θα είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, ειδικά στο 5 εναντίον 5 και θέλουμε πιο καθαρό μυαλό στο τέλος για να “καθαρίσουμε” τα παιχνίδια. Η Λιθουανία είναι δυνατή ομάδα, έχει βαριά κορμιά. Δεν την έχω δει πολύ, αλλά έχουμε το χρόνο να μας προετοιμάζει ο κόουτς».
Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης είπε: «Το πιο σημαντικό είναι πως παρότι δεν σουτάραμε καλά, μείναμε στο πλάνο, ξέραμε τι να κάνουμε, παίξαμε άμυνα στον Άβντιγια, πήραμε τη μάχη των ριμπάουντ για πρώτη φορά και πήραμε μια τεράστια νίκη. Προχωράμε στο επόμενο παιχνίδι».
Για το σημάδι στο πρόσωπό του: «Πρέπει να είναι κουνούπι, καμία αράχνη, από την Κύπρο το έχω. Προσέχω, βάζω κρεμούλα».
Ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ ανέφερε: «Παίξαμε καλά όλοι, όχι μόνο εγώ. Όλοι όσοι μπήκαν στο παρκέ. Είμαστε χαρούμενοι για τη νίκη και θα ξεκουραστούμε, θα συγκεντρωθούμε και θα πάμε για το επόμενο παιχνίδι. Την εμπιστοσύνη την κερδίζεις πιστεύω. Πρέπει να παίξουμε καλά. Παίξαμε καλή άμυνα στο πρώτο ημίχρονο, με εξαίρεση κάποιες φάσεις, ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι, έπρεπε να μείνουμε συγκεντρωμένοι και μείναμε στο παιχνίδι. Για τη συνέχεια… Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό, πρέπει να δουλέψουμε για να καταφέρουμε να νικήσουμε την Λιθουανία. Θα είναι ένα παιχνίδι πιο δύσκολο από το σημερινό. Στόχος μας είναι να γινόμαστε καλύτεροι παιχνίδι με το παιχνίδι και στο τέλος να είμαστε τέλειοι στο τελευταίο παιχνίδι».
Ο προπονητής του Ισραήλ, Αριέλ Μπέιτ-Χαλάχμι, είπε: «Είμαστε στενοχωρημένοι, αλλά δώσαμε μεγάλη μάχη. Είμαι περήφανος που παλέψαμε ως το τέλος. Κάναμε κάποια λάθη, χάσαμε κάποια ριμπάουντ και είχαμε κάποιες επιθέσεις όπου μας έλειψε η συγκέντρωση, αλλά είμαι περήφανος για τους παίκτες μου και την πορεία μας στη διοργάνωσης. Η Ελλάδα δεν είναι ένας παίκτης, υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι παίκτες σε αυτή την ομάδα. Συγχαρητήρια στην Ελλάδα».
«Η Λιθουανία έχει έναν θρυλικό παίκτη που είναι καλός προπονητής και δεν χρειάζεται συμβουλές από μας για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Είναι από τους τρεις καλύτερους παίκτες του κόσμου, παίζει με πολλή δύναμη και δεν μπορείς να κάνεις πολλά για να τον αντιμετωπίσεις. Η Λιθουανία θα έχει το πλάνο της, θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι».
Ο πάουερ φόργουορντ των Ισραηλινών, Τομέρ Γκινάτ, δήλωσε: «Είμαστε όλοι λίγο απογοητευμένοι. Κάναμε αρκετά καλό παιχνίδι, αλλά μπορούσαμε να κάνουμε και καλύτερο. Η Ελλάδα πήρε πολλά επιθετικά ριμπάουντ και αυτό μας πλήγωσε. Είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που εκπροσωπήσαμε τη χώρα, είναι μεγάλη τιμή να φοράς αυτή τη φανέλα. Χάρηκα για όλες τις στιγμές που περάσαμε μαζί όλο αυτό το καλοκαίρι με την υπόλοιπη ομάδα και ανυπομονούμε για το επόμενο ραντεβού. Έχουμε μια νέα γενιά ταλαντούχων παικτών και θεωρώ πως το Ισραήλ θα έχει λαμπρό μέλλον».
Το βίντεο με τη συνέντευξη Τύπου:
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα highlights της νίκης-πρόκρισης της Εθνικής επί του Ισραήλ (vid)
Η 37άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο με 18/21 δίποντα! (vid)
Εθνική: Πέρασε τον Γκάλη ο Παπανικολάου με 169 συμμετοχές
Η photo gallery από τον αγώνα της Εθνικής μας με το Ισραήλ
Ελλάδα-Ισραήλ: Τα καρφώματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο (vids)
Στους “8” η Σλοβενία του Ντόντσιτς, 84-77 την Ιταλία – Και τώρα Γερμανία!
“Βόμβα” μεγατόνων, part 2: Η Γεωργία πέταξε έξω τη Γαλλία! (pics & vids)
Ξανά στους “8” η Πολωνία 80-72 τη Βοσνία με Λόιντ-Πονίτκα
EuroBasket 2025: Το πανόραμα της διοργάνωσης
EuroBasket 2025: Όλο το πρόγραμμα των τηλεοπτικών μεταδόσεων