allstarbasket.gr
Όταν ο Πανελλήνιος έπαιζε στη Λαμία κι αντιμετώπισε την Ένωση Καβάλας

Φέτος το ελληνικό μπάσκετ, το ονόμασε «σύμπραξη». Μέχρι πρότινος, το λέγαμε συγχώνευση. Οι συνεργασίες Κολοσσού Ρόδου-Χολαργού και Λαυρίου-Κύμης δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο στο ελληνικό μπάσκετ.

Πριν από δύο χρόνια το AllStar Basket και ο Σπύρος Βασιλείου, είχαν κάνει εκτενές αφιέρωμα στις συγχωνεύσεις. Κι όχι μόνο στη μεγάλη κατηγορία.

Αφορμή ήταν η συγχώνευση του Φάρου Κερατσινίου με τον ΓΣ Λάρισας που έπαιξε για ένα χρόνο στην Basket League ως ΓΣ Λάρισας Φάρος.

Το εγχείρημα τελείωσε το καλοκαίρι του 2018, όταν η ομάδα μετακόμισε στη Λήμνο για να δούμε τον επιτυχημένο, στην πρώτη του σεζόν στην Basket League, Ήφαιστο Λήμνου.

Πριν από δύο χρόνια ο ΓΣΛ υποβιβάστηκε στην Α2, αλλά με τη συγχώνευσή του με τον Φάρο έπαιξε στην Basket League. Η ομάδα του Κερατσινίου μετά από την πρώτη άρνηση συμμετοχής στην Α1, όταν απέκτησε και πάλι το δικαίωμα να ανέβει κατηγορία προχώρησε το πλάνο της συγχώνευσης. Η πρώτη επιλογή ήταν το Περιστέρι ωστόσο τα όσα έγιναν με τους οργανωμένους, έβαλαν φρένο τα πλάνα, στα οποία σημαντική συμβολή είχε ο Ανδρέας Πολέμης, πρώην τεχνικός του Φάρου και νυν μέλος του Περιστερίου.

Και κάπου εκεί παρουσιάστηκε ο ΓΣΛ, το όνομα του οποίου στα τέλη Μαΐου του 2017 ενεπλάκη σε σενάρια συγχώνευσης με τον Πανελλήνιο και μεταφορά της έδρας στην Κυψέλη! Ουσιαστικά η ομάδα της Λάρισας, και συγκεκριμένα οι άνθρωποι που χρηματοδοτούσαν την ομάδα, -με πρόεδρο τον Κώστα Δασταυρίδη– αγόρασαν μετοχές της ΚΑΕ που θα δημιουργήθηκε κανονικά από τον Φάρο, και εν συνεχεία έγινε η μεταφορά της έδρας. Η συμφωνία αφορούσε αποκλειστικά στο ανδρικό τμήμα, καθώς οι ακαδημίες παρέμειναν ως είχαν.

Στο παρελθόν, τόσο στην Α1 όσο και στην Α2, υπήρχαν τα τελευταία 15 χρόνια πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις. Είτε μιλάμε για απορροφήσεις ομάδων, είτε για συνεργασίες είτε απλώς για μετακομίσεις σε άλλες πόλεις ώστε να γίνει χρήση -κατά βάση- του γηπέδου. Το AllStar Basket «θυμάται» αυτές τις περιπτώσεις που άλλαξαν τον χάρτη των δύο κατηγοριών.

Ξέρει τον… τρόπο ο ΓΣΛ

Το καλοκαίρι του 2006 ο Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας (έχει σημασία η αναλυτική γραφή του ονόματος), παρά τις πολλές αντιδράσεις που υπήρξαν, συγχωνεύτηκε με την ΑΕΛ. Οι «βυσσινί» αγωνίζονταν στην Γ’ Εθνική, όμως εκτός των άλλων είχαν πολύ πιο ισχυρό brandname.

Η νέα ομάδα, που ονομάστηκε ΑΕΛ 1964 – ΓΣ, φορούσε τα βυσσινί και χρησιμοποιούσε το γήπεδο της Νέαπολης. Τις δύο πρώτες σεζόν κατάφερε να κερδίσει την παραμονή της, όμως την τρίτη το… πείραμα με τους πολλούς νεαρούς αθλητές και δύο καλούς ξένους (Μεχία και Φράνσις) δεν πέτυχε με την ομάδα να τερματίζει τελευταία. Αυτό ήταν και το φινάλε της συγκεκριμένης ομάδας, καθώς τη επόμενη σεζόν ήρθε μια νέα συνεργασία και πάλι εντός Λάρισας.

Συγκεκριμένα άνθρωποι που είχαν συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια αλλά και παράγοντες που προέρχονταν από τον ΓΣΛ «κατέβασαν» κοινή ομάδα με την Ολύμπια Λάρισας (η ομάδα είχε ΑΦΜ της Ολύμπιας και το ΑΦΜ της ΑΕΛ απορροφήθηκε από αυτό της Ολύμπιας) που είχε αφενός τη θέση στην Α1, αφετέρου βρισκόταν σε οριακό σημείο σε ότι έχει να κάνει με το μέλλον της. Ούτε αυτό το σχήμα ευδοκίμησε καθώς διατηρήθηκε μόλις για έναν χρόνο.

Η ΑΕΛ συνέχισε κανονικά την πορεία της στις «μικρές» κατηγορίες, όμως ο ΓΣΛ… ξαναγεννήθηκε μέσω συγχώνευσης. Απορροφήθηκε ο Φοίνικας Λάρισας που αγωνιζόταν στην Β΄Εθνική και από αυτή την ένωση προέκυψε ο Γυμναστικός Σύλλογος Λαρισαίων 1928, δηλαδή η ομάδα που στη συνέχεια απορρόφησε τον Φάρο και πήρε τη θέση του στην Α1!

allstarbasket.gr
O ΓΣ Λάρισας Φάρος

Από την Καβάλα ως το Πέραμα…

Μία αντίστοιχη περίπτωση με αυτή του Φάρου με τον ΓΣΛ συνέβη και πριν από 11 χρόνια. Αναφερόμαστε φυσικά στην απορρόφηση του Πανοράματος από την Καβάλα, μία περίπτωση που ακόμα και τώρα έχει αφήσει ανοικτές πληγές. Το Πανόραμα (από τη Θεσσαλονίκη) την περίοδο 2007/08 τερμάτισε δεύτερο στην Α2 πίσω από τα Τρίκαλα 2000, ωστόσο λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν μπορούσε να αγωνιστεί στην Α1. Παρότι η Δάφνη και ο Ιωνικός Λαμίας -3η και 4ος στο πρωτάθλημα- κυνήγησαν μέχρι τέλους τη συμμετοχή τους, εν τέλει στην Α1 αγωνίστηκε η… Καβάλα. Η Ένωση -που είχε προκύψει με τη σειρά της, από συγχώνευση ομάδων της πόλης- τυπικά απορρόφησε το Πανόραμα και από τη Γ’ Εθνική βρέθηκε στην Basket League ακολουθώντας αξιοσημείωτη πορεία.

 

Ανάλογα παραδείγματα έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Α2. Το 2009 η ομάδα του Κολλεγίου ICBS από τη Θεσσαλονίκη συγχωνεύτηκε με το Πέραμα, κρατώντας το όνομα του δεύτερου.

Ένα χρόνο αργότερα ήταν η σειρά της Ξάνθης να βγει σε… πλειστηριασμό. Η ΕΑ Πατρών και ο Κόροιβος ενδιαφέρθηκαν να πάρουν τη σφραγίδα της ομάδας από τη Θράκη, που είχε δηλώσει πρόθεση να αποχωρήσει από την Α2. Εν τέλει αυτή πέρασε στα χέρια των ανθρώπων του Κόροιβου που βρέθηκαν από τη Γ΄ Εθνική στην Α2. Ο Κόροιβος γνώρισε αμέσως τον υποβιβασμό, ωστόσο απέστρεψε άμεσα φτάνοντας ως την Basket League.

Τελευταία τέτοια περίπτωση ήταν πριν από τρία χρόνια, το καλοκαίρι, όταν ο Χολαργός (ομάδα Β’ Εθνικής) απορρόφησε την ΑΕ Λιβαδειάς και πήρε τη θέση της στην Α2 όπου και αγωνίστηκε για πρώτη φορά φέτος.

Κοινές ομάδες χωρίς συνέχεια

Όπως συνέβη και με τις ομάδες της Λάρισας στην Α1, ανάλογες περιπτώσεις υπήρξαν και στην Α2 με ομάδες από την ίδια πόλη. Το 2004 το Ηράκλειο υποβιβάστηκε από την Α1 όμως   στην Α2 παρουσίασε κοινή ομάδα (συνέχισε ως ΚΑΕ) με τον ΟΦΗ που μέχρι τότε αγωνιζόταν στη Γ’ Εθνική. Η νέα ομάδα που ονομάστηκε ΟΦΗ/Ηράκλειο είχε καλή πορεία, όμως τα χρέη των προηγούμενων ετών δεν της επέτρεψαν να έχει μέλλον με το Ηράκλειο και τον ΟΦΗ να συνεχίζουν αυτόνομα σε χαμηλότερες κατηγορίες.

Λίγα χρόνια αργότερα ο Ίκαρος Καλλιθέας -που εν τω μεταξύ είχε μετακομίσει από τη Νέα Σμύρνη απορροφώντας την ΑΕΚΤ– συνεργάστηκε με την άλλη ομάδα της περιοχής, τον Έσπερο, με το γήπεδο να είναι η βασική αιτία για τον «γάμο». Ο Παναθλητικός Όμιλος Ίκαρος Έσπερος Καλλιθέας, όπως ονομάστηκε η ομάδα, κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Α2 και το καλοκαίρι του 2010 ετοιμάστηκε για την Α1. Οι διοικήσεις όμως των δύο ομάδων λόγω συγκρούσεων επέλεξαν τον δρόμο της διάσπασης που ήρθε με ακυρωτική απόφαση της γενικής συνέλευσης της προηγούμενης σεζόν. Ο Ίκαρος συνέχισε κανονικά στην Basket League ενώ ο Έσπερος οδηγήθηκε στα τοπικά.

Παρόμοια κατάληξη είχε και η προσπάθεια της συνεργασίας ανάμεσα στον Αμύντα και τη Δάφνη με αφορμή τον Καλλικρατικό Δήμο Υμηττού-Δάφνης. Η συνεργασία ωστόσο δεν ευδοκίμησε και πριν από τέσσερα χρόνια το τμήμα μπάσκετ του ΑΟ Δάφνης -που έχει φτάσει να αγωνίζεται ως την Α1- επαναδραστηριοποιήθηκε.

allstarbasket.gr
Η ΑΕΛ εναντίον του Μακεδονικού που είχε έδρα την Κοζάνη

«Μετανάστες» σε άλλες πόλεις

Πέρα από τις συγχωνεύσεις και τις απορροφήσεις ομάδων ή την επί της ουσίας εξαγορά θέσεων, υπήρξαν και περιπτώσεις που κάποια ομάδα επέλεξε να φιλοξενηθεί σε κάποια άλλη είτε λόγω γηπέδου, είτε λόγω παραγόντων εκεί που ήταν διατεθιμένοι να «τρέξουν» της ομάδες. Στην πρώτη κατηγορία, ανήκει ο Μακεδονικός που από τη Νεάπολη μετακόμισε στην Κοζάνη, κάνοντας ωστόσο την πόλη αυτή κανονική του έδρας, μένοντας εκεί σχεδόν όλες τις σεζόν που οι «πράσινοι» έπαιξαν στην Α1.

Ανάλογη περίπτωση ήταν και αυτή της Κύμης. Στην παρθενική της συμμετοχή στην Basket League χρησιμοποίησε το γήπεδο της Χαλκίδας (το μεγάλο κλειστό του νομού) καθώς το δικό της δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για την πρώτη κατηγορία.

Στη δεύτερη κατηγορία θα συναντήσουμε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Αρχικά τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας που το 2004-05,  μετακόμισε προσωρινά στην Αμαλιάδα. Τότε υπήρχε αρωγή από τον Δήμο της πόλης αλλά και επιχειρηματίες και φυσικά υπήρχε το κλειστό της πόλης. Ωστόσο η σεζόν δεν κύλησε όπως σχεδίαζαν, η ομάδα υποβιβάστηκε και επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αντίστοιχη ήταν και η περίπτωση του Πανελληνίου που το 2010 -μετά από την αποχώρηση του Μίνωα Κυριακού– αποφάσισε να μετακομίσει στη Λαμία, μια κίνηση που έφερε ρήξη στις σχέσεις με τον Ερασιτέχνη. Την επόμενη σεζόν οι «Ολυμπιονίκες» αποφάσισαν τη μετακόμισή τους στη Θεσσαλονίκη με προοπτική να υπάρξει μελλοντικά συγχώνευση με τον Ηρακλή. Η ομάδα εν τέλει δεν πήρε πιστοποιητικό ενώ οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ΚΑΕ και Ερασιτέχνη έσβησαν την ομάδα από τις επαγγελματικές κατηγορίες.

allstarbasket.gr
Ο Ίκαρος Χαλκίδας

Το δρόμο της μετακόμισης ακολούθησε και ο Ίκαρος Καλλιθέας (πρώην Ίκαρος Ν. Σμ., Ίκαρος/Έσπερος κτλ) που βρήκε στέγη στη Χαλκίδα και το κλειστό της Κανήθου. Την ομάδα ανέλαβαν να τρέξουν παράγοντες από την πόλη, όμως η ομάδα υποβιβάστηκε και αυτό… βοήθησε στο να επιστρέψει και πάλι στην Καλλιθέα.

Η περίπτωση του Ολυμπιακού

Ανάλογες κινήσεις έχουν πολλές σε μικρότερες κατηγορίες και ειδικά με ομάδας από την ίδια περιοχή. Ωστόσο μία από τις πιο ηχηρές συγχωνεύσεις σημειώθηκε στο μπάσκετ γυναικών, με την είσοδο στο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού.

Το τμήμα του Ολυμπιακού ήταν ανενεργό για αρκετές δεκαετίες και μόλις το 2010 έγιναν προσπάθειες για να ανασυσταθεί, με τη δημιουργία αρχικά τμημάτων υποδομής.

Το καλοκαίρι του 2015 ο Ολυμπιακός συγχωνεύτηκε με την ομάδα του Ελληνικού που είχε κατακτήσει τα δύο τελευταία πρωταθλήματα στην Α1 γυναικών. Η ομάδα είχε κανονικά το όνομα και τα χρώματα του Ολυμπιακού ενώ συνεχίζει να παραμένει στην κορυφή έχοντας σερί τίτλους.