allstarbasket.gr

Ηχηρό μήνυμα για τη σημασία του σεβασμού στον συμπαίκτη και τον αντίπαλο έστειλε ο Παναγιώτης Γιαννάκης σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΚΜΟΠ – Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, για την αντιμετώπιση της βίας στον παιδικό αθλητισμό.

Ο κ. Γιαννάκης υπογράμμισε ότι η καλή συμπεριφορά αποτελεί τρόπο ζωής, για να εξελίξουν τα παιδιά τις σχέσεις τους με τους συνανθρώπους τους:

«Στο Giannakis Academy προσπαθούμε οι προπονητές μας να έχουν μεγάλη επαφή με τα παιδιά μας για να μπορέσουν να τους εκμυστηρευτούν τυχόν πρόβλημά τους, και να μάθουν τα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να σέβονται τον συμπαίκτη τους και τον αντίπαλό τους, γιατί είναι οι πρώτοι άνθρωποι οι οποίοι τους βοηθάνε να εξελίξουν τις δεξιότητές τους».

 

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης «ACTIVE: Αντιμετωπίζοντας τη βία στον παιδικό αθλητισμό» βρέθηκαν η πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στον παιδικό αθλητισμό, ο ρόλος των αθλητικών οργανισμών στην καταπολέμηση του φαινομένου και η προώθησης μιας αθλητικής κουλτούρας με σεβασμό στη διαφορετικότητα και μηδενική ανοχή στη βία.

Την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 250 άτομα, συντόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής, ο οποίος έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που αφορά κάθε έναν που εμπλέκεται με τον αθλητισμό, κάθε έναν που εμπλέκεται με το κοινωνικό γίγνεσθαι, «ένα ζήτημα ζωής», όπως χαρακτηριστικά είπε.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι σημαντικών αθλητικών και κοινωνικών φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA), το UEFA Foundation For Children, η UNICEF Greece, η Κιβωτός του Κόσμου και το Giannakis Academy.

 

Τη βούληση της πολιτείας για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα βίας με θύματα παιδιά εξέφρασε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος υπογράμμισε:

«Πολεμάμε κάθε μορφή κακοποίησης στον αθλητισμό. Δουλεύουμε όλοι μαζί για ένα νέο, φωτεινό, δίκαιο αθλητικό οικοδόμημα». Μάλιστα, ο κ. Αυγενάκης εξήγγειλε πως, στο πλαίσιο των 13 μέτρων κατά της κακοποίησης στον αθλητισμό που πρόσφατα ανακοινώθηκαν, θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών. Σκοπός, όπως τόνισε, είναι η δημιουργία ενός διαρκούς επιμορφωτικού θεσμού για τα στελέχη του αθλητισμού, ώστε όσοι ασχολούνται διοικητικά με τον αθλητισμό να έχουν κατάλληλη κατάρτιση και σε ζητήματα συμπεριφοράς και διαχείρισης φαινομένων βίας.

 

Η γενική διευθύντρια του ΚΜΟΠ και υπεύθυνη του προγράμματος Live Without Bullying, Δρ. Αντωνία Τορρένς, επισήμανε τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει τον τελευταίο καιρό το φαινόμενο της βίας στην παιδική ηλικία, εξηγώντας πως όλες αυτές οι συμπεριφορές βίας και εκφοβισμού, αν και οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, έχουν κοινή ρίζα: τα ελλείμματα επικοινωνίας μεταξύ των ενηλίκων και των παιδιών που ανατρέφουν.

 

Εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαιρισης (FIBA) μίλησε ο αρμόδιος για θέματα προστασίας των παιδιών, Javier Deshayes, FN & Sport Manager, τονίζοντας ότι το μπάσκετ μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της βίας εναντίον παιδιών. Ο ίδιος παρουσίασε τις δράσεις της FIBA που στοχεύουν στην ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών, ώστε να αναγνωρίζουν τις διαφορετικές μορφές παρενόχλησης και κακοποίησης.

allstarbasket.gr

 

Για τον ρόλο του αθλητισμού στην ανάπτυξη των παιδιών, με ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της κοινωνικής ενσωμάτωσης, μίλησε η κ. Αντιγόνη Αγγελάκη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Παιδικής Προστασίας του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα. Όπως είπε, η UNICEF έχει επιβεβαιώσει μέσω ερευνών τα πολλαπλά οφέλη που έχει ο αθλητισμός στην ανάπτυξη των παιδιών, όπως η καλύτερη υγεία, η μείωση του στρες και της κατάθλιψης, η βελτίωση της αυτοπεποίθησης των παιδιών, η μείωση των πιθανοτήτων ένα παιδί να γίνει καπνιστής, να πάρει ναρκωτικά ή να εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες, καθώς και οι καλύτερες επιδόσεις στην εκπαίδευση.

Η κ. Αγγελάκη στάθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική ευθύνη που έχουν οι αθλητικοί οργανισμοί όσον αφορά στην υιοθέτηση διαδικασιών προστασίας παιδιών (child safeguarding), αναφέροντας ενδεικτικά ότι θα πρέπει να υπάρχουν κριτήρια πρόσληψης προπονητών και προπονητριών, να υιοθετούνται κώδικες δεοντολογίας που να δεσμεύουν το προσωπικό των συλλόγων, να υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού και να υπάρχουν κανονισμοί που να μην επιτρέπουν, για παράδειγμα, να βρίσκεται ένας ενήλικας μόνος του με ένα παιδί πίσω από κλειστές πόρτες.

Από την πλευρά της UEFA, μίλησε η Carine Nkoue εκπροσωπώντας το UEFA Foundation For Children, το οποίο συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με 116 χώρες στον κόσμο και αναπτύσσει περισσότερα από 300 έργα από τα οποία επωφελούνται 1,18 εκατ. παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση των παιδιών και κυρίως των κοριτσιών μέσω του ποδοσφαίρου με στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου. Επίσης, παρουσίασε το πρόγραμμα “Living Together”, το οποίο υλοποιεί το ίδρυμα στην Ελλάδα και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση παιδιών μεταναστών και προσφύγων.

 

Στη σημασία του αθλητισμού για την ανάπτυξη των παιδιών αναφέρθηκε και ο κ. Δημήτρης Γιαννακάκης, Γενικός Διευθυντής του “Giannakis Academy”, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στόχος της Ακαδημίας δεν είναι να δημιουργήσει τους επόμενους πρωταθλητές αλλά τους επόμενους υγιείς φιλάθλους. Από την  πλευρά του ο κ. Βασίλειος Σωτηρόπουλος, Υπεύθυνος Παιδαγωγικού Τομέα και Βοηθός Προπονητή στην Ανδρική Ομάδα της Κιβωτού του Κόσμου, τόνισε πώς η ενασχόληση με τον αθλητισμό συμβάλλει στη μείωση των παραβατικών συμπεριφορών και σημείωσε πως στόχος της Κιβωτού είναι τα παιδιά που φιλοξενούνται σήμερα στις δομές της να μπορέσουν όλα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

«Όποιος προσφέρει στον αθλητισμό και στα παιδιά προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες και αυτές τις υπηρεσίες επιδιώκει το ΚΜΟΠ να ενισχύσει, εντοπίζοντας τα κενά, τις ανάγκες και τους προβληματισμούς, βρίσκοντας τρόπους που τα απαντούν», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κουλούρης, υπεύθυνος της δράσης ACTIVE.

Ο κ. Κουλούρης παρουσίασε το καινοτόμο διαδικτυακό ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της ετοιμότητας των αθλητικών οργανισμών να προσφέρουν ένα ευχάριστο και ασφαλές αθλητικό περιβάλλον στα παιδιά, ενώ παρουσίασε τη δωρεάν εκπαιδευτική πλατφόρμα που απευθύνεται σε προπονητές, στελέχη αθλητικών οργανισμών και κάθε ενδιαφερόμενο, ώστε να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στη διαχείριση και αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ημερίδα στο ακόλουθο video:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.