Η μοίρα θέλει τις μέρες του Μουντιάλ στο ποδόσφαιρο, να γίνονται σημαντικές μετακινήσεις παικτών ανάμεσα στους “αιωνίους” αντιπάλους στο μπάσκετ!

Στις 11 Ιουλίου 2010, στο ημίχρονο του τελικού Ολλανδία-Ισπανία, η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωνε την απόκτηση του Βασίλη Σπανούλη!

Στις 10 Ιουλίου 2018, λίγες ώρες πριν τον πρώτο ημιτελικό ανάμεσα σε Γαλλία και Βέλγιο, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods ανακοίνωσε την απόκτηση του Ιωάννη Παπαπέτρου!

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ακόμα και ο ΛεΜπρον Τζέιμς όλες τις μεγάλες αποφάσεις της καριέρας του τις έχει πάρει μέρες Μουντιάλ! Στις 8/7/2010 έφυγε από το Κλίβελαντ και πήγε στους Μαϊάμι Χιτ, το 2014 επέστρεψε στους Καβαλίερς και φέτος αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στους Λος Άντζελες Λέικερς!

Γιατί έφυγε ο Ιωάννης από τον Ολυμπιακό

Όμως το θέμα που “καίει” τις τελευταίες μέρες την μπασκετική πιάτσα είναι η απόφαση του Ιωάννη Παπαπέτρου να μεταγραφεί από τον Ολυμπιακό, κατευθείαν στον Παναθηναϊκό. Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι ο διεθνής φόργουορντ αποφάσισε εντελώς μόνος του, με καθαρά μπασκετικά κριτήρια, όπως έκανε και το 2013, χωρίς να επηρεαστεί από κανέναν και τίποτα.

Το 2013 ο Ιωάννης ζύγισε, πάλι μόνος του, την κατάσταση κι επέλεξε τον Ολυμπιακό. Ίσως η συγκυρία της αποχώρησης του Κώστα Παπανικολάου για την Μπαρτσελόνα να μέτρησε τότε, καθώς σε αυτή τη θέση οι “ερυθρόλευκοι” έψαχναν έναν νεαρό Έλληνα παίκτη.

Ο Παπαπέτρου, πριν πάρει την τελική του απόφαση, μίλησε μόνος του με τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, αλλά και με τον Ντέιβιντ Μπλατ, για τον ρόλο του στην ομάδα και άφησε το οικονομικό σκέλος σε δεύτερη μοίρα. Βλέπετε, του είχε στοιχίσει ο περσινός σχεδιασμός του Ολυμπιακού όσον αφορά τον ρόλο του στην ομάδα…

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος το περσινό καλοκαίρι είχε ένα αρχικό πλάνο με τον Παπανικολάου βασικό, τον Χόλις Τόμπσον μπακ-απ στη θέση “3”, ενώ στο “4” υπήρχε ο Γιώργος Πρίντεζης και μετά ο Κιμ Τιλί και ο Δημήτρης Αγραβάνης. Μοιραία, ο ρόλος του Παπαπέτρου ήταν να έρχεται από τον πάγκο ως τρίτο τριάρι της ομάδας ή ως… πασπαρτού στη θέση “4”. Στην πορεία βέβαια τα πλάνα άλλαξαν, καθώς ο Τόμπσον αποδείχθηκε… επιεικώς ανεπαρκής και οι Τιλί, Αγραβάνης τραυματίστηκαν σοβαρά και έχασαν ουσιαστικά ολόκληρη τη σεζόν.

Ήταν σαφές ότι ο Παπαπέτρου δεν είχε ουσιαστικό ρόλο στο σχεδιασμό της ομάδας το περασμένο καλοκαίρι, δεν υπήρχαν επιθετικά συστήματα που να τον ευνοούσαν, ενώ η μπάλα… κολλούσε στην επίθεση και ο Ιωάννης περίμενε ακροβολισμένος σε μια γωνία, παρακολουθώντας τα συνεχόμενα πικ-εν-ρολ του Σπανούλη με Μιλουτίνοβ ή ΜακΛίν. Στην πορεία, καθαρά λόγω των παραπάνω συγκυριών, ο χρόνος του αναβαθμίστηκε, όχι όμως και ο ρόλος του, καθώς έπρεπε να… ματώνει για να σκοράρει, αφού δεν υπήρχαν επιθετικά συστήματα ξεκάθαρα σχεδιασμένα γι’ αυτόν.

Όπως φάνηκε από την απόφασή του, κανένας δεν τον έπεισε για το ρόλο του στη νέα ομάδα που χτίζουν…

Γιατί διάλεξε Παναθηναϊκό

Ο Ιωάννης, είχε προτάσεις και από άλλες ομάδες της Euroleague (Χίμκι, Εφές), όμως οι διοικούντες τον Παναθηναϊκό και ο Τσάβι Πασκουάλ τον έπεισαν ότι η καλύτερη λύση ήταν να… τολμήσει τη μεταγραφή του στους “πράσινους”. Χωρίς όμως να τον πιέσουν (π.χ. συναισθηματικά λόγω του πατέρα του), τον άφησαν να αποφασίσει ξανά μόνος του.

Το πρόβλημα του Ιωάννη δεν ήταν ούτε το οικονομικό (σ.σ. ήταν λίγο-πολύ γνωστό σε όλους το κασέ του), ούτε το αν αγωνίζεται στη θέση “3” ή στη θέση “4”, αλλά ούτε και αν θα ξεκινάει στην βασική πεντάδα.

Εξάλλου, στο σύγχρονο μπάσκετ δεν υπάρχουν βασικοί και αναπληρωματικοί, αλλά ούτε και ξεκάθαρες θέσεις. Ένας παίκτης μπορεί να ξεκινάει στην πεντάδα και να παίζει για 10 λεπτά (βλέπε Θανάσης Αντετοκούνμπο) και ένας άλλος να έρχεται από τον πάγκο και να αγωνίζεται για 30 λεπτά (βλέπε Κέι Σι Ρίβερς). Επίσης, ένας παίκτης μπορεί να παίζει άλλη θέση στην άμυνα και άλλη θέση στην επίθεση (π.χ. ο Παπανικολάου στους τελικούς έπαιζε στο “3” στην επίθεση και στον “1” στην άμυνα μαρκάροντας τον Καλάθη).

Το θέμα που “έκαιγε” τον Παπαπέτρου είναι κυρίως ο ΡΟΛΟΣ και κατόπιν ο χρόνος συμμετοχής που θα είχε στον καλοκαιρινό σχεδιασμό της νέας του ομάδας. Ούτε τα χρήματα, ούτε η πεντάδα, ούτε η θέση που θα αγωνίζεται, όπως ακούγεται και γράφεται παντού τις τελευταίες μέρες. Θέλει να νιώθει εξ’ αρχής ότι τον υπολογίζει ο προπονητής σε άμυνα και επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός του Πασκουάλ με τον Νικ Καλάθη σε θέση βασικού πλέι μέικερ και χωρίς τον Μάικ Τζέιμς, είναι μια ομάδα όπου η μπάλα θα γυρίζει γρήγορα στην επίθεση και θα συμμετέχουν ενεργά όλοι οι παίκτες της πεντάδας. Και ο Παπαπέτρου αντικαθιστά ουσιαστικά τον Ρίβερς.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας έχουν αυτή τη στιγμή, εκτός από τον Παπαπέτρου, τον Θανάση Αντετοκούνμπο στη θέση “3” και δεν πρόκειται να πάρουν ξένο παίκτη που θα τους “καπελώσει”. Επίσης, θα υπάρχει χώρος για τον Ιωάννη και στο “4”, καθώς εκεί θα αποκτηθεί ένας βασικός ξένος (π.χ. Οκάρο Γουάιτ) και υπάρχει από πίσω μόνο ο Ντίνος Μήτογλου.

Να θυμίσουμε ότι ο Ολυμπιακός είχε πέρυσι στον αρχικό του σχεδιασμό τρεις σμολ φόργουορντ (Παπανικολάου, Τόμπσον, Παπαπέτρου κατά σειρά προτεραιότητας) και τρεις πάουερ φόργουορντ (Πρίντεζης, Τιλί, Αγραβάνης)!

Χαμηλοί τόνοι και… depth chart 2018-19

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι ακόμα και μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας τους, Παναθηναϊκός και Παπαπέτρου κρατούν πολύ χαμηλούς τόνους και εστιάζουν μόνο στο μπάσκετ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο μπαμπάς Αργύρης είναι περήφανος και γι’ αυτή την, καθαρά μπασκετική, απόφαση του γιου του, ενώ είναι γεγονός ότι ο ίδιος θα είναι πιο άνετος και εκδηλωτικός στις εξέδρες του ΟΑΚΑ… Αν ο Ιωάννης αποφασίσει να φορέσει και το Νο10 που φορούσε ο πατέρας του για 9 χρόνια (1985-1994), τότε ακόμα καλύτερα!

Τέλος, ας δούμε και την μορφή του Παναθηναϊκού Superfoods της σεζόν 2018-19:

Πλέι μέικερ: Νίκ Καλάθης, Λούκας Λεκαβίτσιους, Γιώργος Καλαϊτζάκης

Σούτινγκ γκαρντ: Κιθ Λάνγκφορντ, Νίκος Παππάς, Μάρκους Ντένμον

Σμολ φόργουορντ: Ιωάννης Παπαπέτρου, Θανάσης Αντετοκούνμπο

Πάουερ φόργουορντ: Οκάρο Γουάιτ (ή άλλος ξένος), Ντίνος Μήτογλου

Σέντερ: Τζέιμς Γκιστ, Στεφάν Λάσμε, Ίαν Βουγιούκας

 

Δείτε εδώ τον πίνακα με τις μεταγραφικές κινήσεις όλων των ομάδων της Stoigiman.gr BasketLeague