www.allstarbasket.gr

Ο Χρήστος Σερέλης παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ και μίλησε για την επιστροφή του στο αγαπημένο του Λαύριο.

Αναλυτικά όσα είπε ο κόουτς Σερέλης στον Σπύρο Βασιλείου:

Για 19η διαδοχική σεζόν, η χρονιά στο Λαύριο Megabolt θα αρχίσει με τον Χρήστο Σερέλη να βρίσκεται στην άκρη του πάγκου. Η αποχώρησή του την περασμένη άνοιξη για να ενταχθεί στο τεχνικό επιτελείο του Παναθηναίκού ΟΠΑΠ, ήταν όπως αποδείχθηκε προσωρινή, καθώς από τη στιγμή που αποχώρησε από τους «πράσινους» η… μοίρα τον οδήγησε και πάλι στο “σπίτι” του, να σχεδιάζει τη νέα ομάδα που φέτος θα παρουσιαστεί με εντελώς νέο πρόσωπο.

Στο Λαύριο πήραν την απόφαση να επενδύσουν αποκλειστικά σε νεαρούς και φιλόδοξους αθλητές. Επέλεξαν έξι Αμερικανούς κατευθείαν από τα κολέγια, που στα μέρη μας και στην Basket League θα κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, όμως πέρα από αυτό, η ομάδα καλείται –όπως θα δείτε να λέει και ο Χρήστος Σέρελης– να χτίσει έναν νέο ελληνικό κορμό στηριζόμενη και πάλι σε αθλητές που θέλουν να βγουν στο προσκήνιο του επαγγελματικού μπάσκετ.

Ο κόουτς Σερέλης δηλώνει στο esake.gr έτοιμος για αυτή τη νέα πρόκληση σε ένα περιβάλλον απόλυτα γνώριμο για τον ίδιο. Άλλωστε όπως λέει είναι σαν να μην έφυγε ποτέ από την ομάδα…

www.allstarbasket.gr

– Πέρυσι βρεθήκατε στον πάγκο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, τι αποκομίσατε από τη συγκεκριμένη συνεργασία;

«Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Ήταν δύο μήνες ιδιαίτερα σημαντικοί για εμένα, για την πορεία μου στον χώρο της προπονητικής. Ο τρόπος λειτουργίας είναι τελείως διαφορετικός».

– Με την επιστροφή σας στο Λαύριο, ποιους στόχους έχετε θέσει;

«Ήταν σαν να μην έφυγα ποτέ! Δεν υπάρχει κάτι καινούριο, από αυτό που στοχεύει η ομάδα όλα αυτά τα χρόνια. Θα έχουμε ένα νεανικό σύνολο από Έλληνες και ξένους παίκτες που θέλουν να δείξουν πράγματα. Θέλουμε να παίξουμε μπάσκετ που θα αρέσει στον κόσμο και που θα επιτρέψει στην ομάδα θα πάρει τις νίκες που χρειάζεται για να παραμείνει στην κατηγορία».

– Έχετε επιλέξει έξι ξένους αθλητές που θα παίξουν για πρώτη φορά επαγγελματικά μπάσκετ. Τι ρίσκο εμπεριέχει μια τέτοια επιλογή;

«Είναι ένα ρίσκο που γενικά το παίρνουμε κάθε χρόνο, με αθλητές που θα ξεκινήσουν τώρα την επαγγελματική τους καριέρα. Η φετινή χρονιά θα έχει ένα ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο γιατί και στους Έλληνες παίκτες, δεν είμαστε περισσότερο έμπειροι. Μπορούμε ίσως να εξαιρέσουμε τον Πέτρο Γερομιχαλό που κι εκείνος δεν είναι μεγάλος σε ηλικία, αλλά είναι ο μοναδικός με εμπειρία χρόνων στην Basket League. Θέλουμε να καλύψουμε το έλλειμμα εμπειρίας με άλλα στοιχεία που έχουν οι παίκτες, όπως η όρεξη, η αθλητικότητα και η ενέργεια, ώστε να μην φανεί όποιο πρόβλημα, θεωρητικά, μπορεί να υπάρξει. Άλλωστε γι’ αυτό είμαστε εδώ οι προπονητές για να τους βοηθήσουμε».

– Πως καταλήξατε στην απόφαση να πορευτείτε με τόσο νεανική ομάδα;

«Είναι κάτι που το λέω πολύ καιρό, ακόμα και όταν φτάσαμε μέχρι τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Οι ομάδες σαν το Λαύριο, και με τα λίγα οικονομικά μέσα που έχουν, είναι η μοναδική τους ελπίδα. Να μπορούν να έχουν αθλητές που δεν παίζουν για το μεγάλο συμβόλαιο, αλλά για τα επόμενα μεγάλα συμβόλαιά τους. Και θα έχουν την ευκαιρία μέσα στην ομάδα και λάθη να κάνουν και να μάθουν αλλά και να παίζουν σε ένα περιβάλλον πιο προστατευμένο. Είναι μονόδρομος. Και βλέπω πως φέτος επειδή πραγματικά τα οικονομικά είναι πάρα πολύ δύσκολα, ενώ οι ομάδες δεν έλαβαν και χρήματα που περίμεναν από το στοίχημα, ακολουθούν αυτό το μοντέλο. Νομίζω θα είναι μια χρονιά που θα δούμε πολλούς rookies».

Σερέλης

– Τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στον ελληνικό κορμό, όπως για παράδειγμα με την αποχώρηση του Μουράτου, πώς θα καλυφθούν;

«Ουσιαστικά από φέτος πρέπει να δημιουργήσουμε έναν νέο ελληνικό κορμό αθλητών. Υπάρχουν πολλά παιδιά που έχουμε στο μυαλό μας ώστε να μπουν στην ομάδα. Αυτός όμως είναι ο μοναδικός δρόμος. Να χτίζουμε ομάδες που θα αποτελούνται από νέους Έλληνες που δεν θα στοιχίζουν ακριβά αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να σταθούν στην Basket League και να πλαισιώνονται από νέους ξένους. Φέτος, πέρα από τον Γερομιχαλό, απ’ ότι φαίνεται θα παραμείνουν ο Νικολαΐδης, ο Βουλγαρόπουλος και ο Πιλάβιος που ήταν τα προηγούμενα χρόνια και θέλουμε να βάλουμε και άλλους ακόμα και νεότερους. Για παράδειγμα ο Σπρίντζιος που είναι σε μικρή ηλικία αλλά δουλεύει καλά, αλλά και άλλους που θα έχουν τη δυνατότητα να δείξουν τις δυνατότητές τους».

– Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι ανανέωση υπήρξε και στο τεχνικό τιμ με την είσοδο των Σωτήρη Νικολαΐδη και Σάββα Συμεωνίδη.

«Στον πάγκο μπορούν να γίνουν αλλαγές γιατί υπάρχουν προτάσεις. Όπως ο Ισίδωρος (σ.σ. Κουτσός) που πήγε στον Παναθηναϊκό ή ο Πασχάλης στο εξωτερικό. Ο Σάββας (σ.σ. Καμπερίδης) όταν εγώ δεν ήμουν στην ομάδα είχε δεχθεί μια άλλη πρόταση, από το Περιστέρι. Έχω πάρα πολύ καλές σχέσεις με όλους τους συνεργάτες μου. Και οι νέοι είναι έμπειροι προπονητές και θεωρώ πως η συνεργασία θα έχουμε θα είναι τέτοια που θα βοηθήσει την ομάδα αλλά και τα νέα παιδιά ώστε να τα βελτιώσουμε».

– Φέτος όπως όλα δείχνουν θα έχετε στην ίδια ομάδα, πατέρα και γιο, στον πάγκο τον Σωτήρη Νικολαΐδη και στο παρκέ τον Αλέξανδρο. Σας έχει ξανασυμβεί;

«Δεν έχω ξαναβρεθεί σε αντίστοιχη κατάσταση. Είμαι βέβαιος πως και οι δύο μπορούν να διαχωρίσουν τους ρόλους τους και από τις δύο πλευρές. Δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα, θα είναι μια σωστή σχέση. Ο Σωτήρης γνωρίζει πολύ καλά τον επαγγελματικό αθλητισμό και θα βάλει τις γραμμές που χρειάζονται».

– Έχετε παρακολουθήσει τις κινήσεις των άλλων ομάδων; Πώς περιμένετε τη φετινή Basket League;

«Πολλές ομάδες, είτε λόγω ανάγκης είτε φιλοσοφίας, έχουν στραφεί σε πιο οικονομικές λύσεις ξένων παικτών. Προσωπικά μου αρέσει μου αρέσει αυτό, θα αναδειχθεί για άλλη μια φορά η δουλειά των προπονητών. Προφανώς θα ήθελα να υπάρχουν καλύτερα οικονομικά δεδομένα ώστε να είναι πιο ενδιαφέρον, καλό και ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Γιατί δεν σημαίνει πως οι νέοι είναι και καλύτεροι. Αλλά με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν, το πιο δίκαιο και πιο σωστό είναι οι ομάδες να κινούνται με βάση τα δεδομένα τους. Και όχι να στήνονται ακριβά σύνολα που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και εν τέλει στο τέλος να αλλοιωθεί το πρωτάθλημα. Έχουμε άλλωστε παραδείγματα με φερέγγυες ομάδες να χάνουν τον δρόμο τους και τον στόχο τους. Ελπίζω να αλλάξει. Όλοι μαζί ενωμένοι θα πρέπει να βοηθήσουμε το μπάσκετ να αναζητήσει και να αποκτήσει αυτά που αξίζει τα οποία δεν τα λαμβάνει όπως τα δικαιούται».