Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο podcast της Stoiximan GBL, Man to Man powered by Stoiximan, ο Δημήτρης Αγραβάνης άνοιξε τα… χαρτιά του.
Μίλησε για το πέρασμά του από Ισλανδία, Λιθουανία, Κίνα, Ισπανία, Ιταλία, θυμήθηκε το ρεκόρ με τα 14/14 δίποντα, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην πολυσυζητημένη απόφασή του να πάει στον Παναθηναϊκό.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για την εμπειρία του από την Ισλανδία: «Περίμενα κάποιες προτάσεις που δεν ήρθαν. Είχα προτάσεις από την Κορέα αλλά δεν ήθελα να φύγω τόσο μακριά. Μου είπε ο αδερφός μου πως αναζητούν παίκτη σαν εμένα. Δέχθηκα και χαίρομαι που το έκανα. Έχω ξαναπαίξει με τον αδερφό μου αλλά ήμασταν και οι δύο σε καλή κατάσταση. Κατάλαβαν αμέσως πως είμαστε αδέρφια. Το μπάσκετ στην Ισλανδία είναι όλη τους η ζωή. Ήμασταν στην μόνη ομάδα εκτός Ρέικιαβικ. Ήταν λίγο σοκ όταν πήγα, ήταν χωριό».
Για το πέρασμα από τη Λιθουανία: «Εκεί πέρασα φανταστικά. Είχα συμβόλαιο ενός μήνα, οπότε βλέπεις κάθε παιχνίδι σαν τελικό. Ο κόουτς μου είχε ζητήσει να παίξω για έναν μήνα. Έπαιξα καταπληκτικό μπάσκετ με τον κόουτς Βόβορα. Όταν πέρασε ο μήνας χάρηκα όταν προσπάθησαν να με κρατήσουν. Αν είχα μείνει θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα για όλους. Κάθε ματς ήταν σαν να παίζω Ευρωλίγκα, όλα τα γήπεδα είναι σε αυτό το επίπεδο».
Για την παρουσία του στην Κίνα: «Ήταν μετά τη σεζόν στην ΑΕΚ. Ήταν τόσο ωραίο και αυθόρμητο. Ο κόουτς Μαρμάρινός είχε μιλήσει με έναν Αμερικανό κόουτς εκεί και μου είχε πει για το ενδιαφέρον. Αυθόρμητα είπα ναι γιατί ήθελα να παίξω μπάσκετ. Ήταν η πιο σοφή επιλογή μου. Ευχαριστήθηκα το μπάσκετ. Είναι δύσκολες οι συνθήκες και είμαι χαρούμενος που τα κατάφερα. Δεν είχα ταξιδέψει τόσο μακριά μόνος μου. Ήταν ένα ταξίδι στο άγνωστο. Στην αρχή μίλαγα συνέχεια με την οικογένειά μου. Το μπάσκετ σε βοηθά να τα ξεπεράσεις όλα. Εκεί κοιτάνε τα νούμερα σου και το σόου».
Για την Ισπανία και την Ιταλία: «Ήταν μικρές εμπειρίες. Όταν έπαιζα αντίπαλος με τις Ισπανικές ομάδες ένιωθα άνετα. Δεν κυριαρχούν οι άμυνες, αν είσαι καλός σκόρερ είναι εύκολο να παίξει στο ισπανικό πρωτάθλημα. Ο τρόπος προπόνησης αλλάζει που είναι λίγο… παλιακός».
Για τον τραυματισμό του: «Ήταν μια δύσκολη εμπειρία, γιατί ήδη προϋπήρχε στον Παναθηναϊκό. Έπαιζα με θλάση. Δεν έφτιαξε ποτέ πλήρως και έγινε ρήξη. Το μόνο που μου έκοψε ήταν… περίπου έναν χρόνο ταλαιπωρίας. Πλέον είμαι πιο δυνατός από ποτέ».
Για την αποχώρηση του Παπαπέτρου λόγω τραυματισμού σε μικρή ηλικία: «Ήξερα πως έχει πρόβλημα ο Ιωάννης. Φαινόταν και στο παιχνίδι του. Προφανώς είχε μεγάλο θέμα. Έχει κατακτήσει νομίζω τα πάντα στην Ευρώπη. Φεύγει πλήρης από επιτυχίες. Μας ξάφνιασε η ανακοίνωση, κι εμένα που τον ξέρω από 14 ετών. Στην αρχή νόμιζα πως φεύγει από τον Παναθηναϊκό. Σοκαρίστηκα. Είναι δύσκολο να “σκοτώσεις” τον παίκτη μέσα σου, ειδικά στα καλύτερά σου».
Για το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα: «Βλέπω πως το πρωτάθλημα δυναμώνει πάρα πολύ. Είμαι ανοικτός να επιστρέψω στην Ελλάδα. Μου αρέσει το εξωτερικό».
Για το ρεκόρ του με 14/14 δίποντα: «Το έχω ξαναδεί το ματς σε highlights! Το θυμάμαι, ήταν κρίσιμο για τον Προμηθέα. Δεν είχαμε πολλούς παίκτες. Δεν είχα καταλάβει πως δεν έχω χάσει δίποντο. Είναι κάποιες βραδιές, που είσαι σε τόσο καλή φόρμα που νιώθεις πως δεν ακούς τίποτα. Το έχω νιώσει σε αρκετά παιχνίδια και είναι το τέλειο συναίσθημα. Ξέρεις πως τα έχεις δώσει όλα».
Για το πέρασμά του από την ΑΕΚ: «Με βοήθησε πολύ να επιστρέψω από τον τραυματισμό. Ήταν εμφανές στην αρχή πως μου έλειπαν παιχνίδια. Έκανα φίλους και έπαιξα με καλούς παίκτες. Με βοήθησε».
Για τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό: «Ήταν η ανάγκη να παίξω ευρωλίγκα. Αλλά ήταν βιαστικό. Αν γύρναγα τον χρόνιο πίσω ίσως να μην έπαιρνα αυτή την απόφαση μέσα στη σεζόν. Να αφήσω το Περιστέρι και τον κόουτς Σπανούλη και να πάω ξέροντας πως έχω πρόβλημα στο χέρι και στον προσαγωγό. Όλα αυτά σε φρενάρουν. Είναι μια απόφαση που δεν μου έχει βγει σε καλό. Ίσως έπρεπε να περιμένω, να αποθεραπευτώ και να αποφασίσω το καλοκαίρι. Προκατάληψη υπήρξε μόνο στο ζέσταμα του πρώτου αγώνα, αυτό δεν έγινε ξανά. Μετά ήταν μόνο χειροκρότημα για την προσπάθεια. Έπαιξε ρόλο στην απόφαση πως με προσέγγισε ο ίδιος ο πρόεδρος. Θεωρώ πως έπρεπε να έχω περισσότερες ευκαιρίες».
Για το τι έχει κρατήσει από τον Ολυμπιακό: «Έχω κρατήσει τους τίτλους και τα Final-4 που μας έδωσαν χαρά. Τη στήριξη των προέδρων στο πρόσωπό μου. Υπήρξαν και διαστήματα που ήμουν εκτός ομάδας, αλλά όταν χρειάστηκε ήμουν εκεί. Έχω παίξει μέχρι και με κομμένο χιαστό. Η αγάπη μου για τον σύλλογο με έκανε να το ξεπεράσω. Με εξιτάριζε να μαρκάρω τον Πρίντεζη στην προπόνηση, ήταν μεγάλη ικανοποίηση να τον βοηθάω ουσιαστικά».
Για τον Βασίλη Σπανούλη: «Αυτό που μου έχει πει και μου έχει μείνει είναι “όταν λες πράγματα που θες να κάνεις, αν δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό και το κρατήσεις μέσα σου θα πάρεις τον τίτλο”. Δεν χρειάζεται να μιλάς για το παιχνίδι σου».
Για τους προπονητές που έχει συνεργαστεί: «Αυτός που μου έχει δώσει τα περισσότερα είναι ο κόουτς Σφαιρόπουλος. Μου έμαθε πως να χειρίζομαι και τις δύο θέσεις καλά. Αισθανόμουν ασφαλής. Τα λιγότερα, από τους προπονητές που δεν έχουν τόσο μεγάλη εμπειρία, όπως για παράδειγμα εκείνος που είχαν στην Ισλανδία, αλλά είναι λογικό».
Για την Εθνική: «Δεν έχει ραγίσει τίποτα για εμένα. Δεν έχω πει ποτέ όχι σε κλήση της Εθνικής. Είμαι διαθέσιμος, αν θέλουν τη βοήθειά μου. Πάντα ταπεινά και να δώσω το 100%. Σίγουρα μου έχει λείψει και πιστεύω πως μπορώ να βοηθήσω. Μακάρι, πραγματικά, να πετύχει η ομάδα».
Για ποια στιγμή θα ήθελε να αλλάξει: Όπως είπα η μεταγραφή μου στον Παναθηναϊκό ήταν σταυροδρόμι. Ήταν επιπόλαια απόφαση να πάω εκείνη τη στιγμή στον Παναθηναϊκό. Θα έπρεπε να περιμένω τέσσερις μήνες».
Για τη δική του εικόνα: «Μου έχουν χρεώσει κάποιες εκρήξεις λες και έχω κάνει έγκλημα. Μακάρι να μπορούσα να το διαγράψω. Κοιτάζω το παιχνίδι μου και δουλεύω σκληρά…».