H Κλεοπάτρα Κετσελίδη αναλύει το κλειδί της επιτυχίας για μια ομαλή επανένταξη στην καθημερινότητα μετά τις γιορτές.
Άρθρο της κλινικής διαιτολόγου – διατροφολόγου Κλεοπάτρας Κετσελίδη
Η αποτοξίνωση εν συντομία είναι η διαδικασία απομάκρυνσης τοξικών ουσιών-ξενοβιοτών από το σώμα.
Η αποτοξίνωση δεν είναι τροφή, δίαιτα ή χάπι – είναι μια συνεχής, ζωτική διαδικασία που επιτελεί ο οργανισμός μας (μόνος του) για να επιβιώσει. Συμβαίνει 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Όχι μόνο για λίγες ημέρες ή εβδομάδες, που κάποιος μας έχει συνταγογραφήσει να κάνουμε μια δίαιτα.
Τα κύρια όργανα αποτοξίνωσης είναι το ήπαρ και τα νεφρά. Το παχύ έντερο και το ουροποιητικό σύστημα είναι επεκτάσεις αυτών των οργάνων, καθώς τα απόβλητα εξέρχονται από το σώμα μας μέσω αυτών.
Το δέρμα (μέσω του ιδρώτα) και οι πνεύμονες (μέσω αναπνοής / αποβολής CO2) θεωρούνται επίσης όργανα αποτοξίνωσης.
Το κλειδί της επιτυχίας για μια ομαλή επανένταξη στην καθημερινότητα μετά τις γιορτές, είναι η ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, η σωστή ενυδάτωση και η μέτριας έντασης άσκηση.
Δεν χρειάζονται υπερβολές στην έννοια της αποτοξίνωσης, ούτε υπάρχουν μαγικοί χυμοί και βότανα που κάνουν θαύματα.
Χρειάζεται απλά μέτρο και ισορροπία.
Πρώτο και κυριότερο συστατικό είναι η κατανάλωση πολλών υγρών: Ο οργανισμός μας μετά τις γιορτές έχει αφυδατωθεί, εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και των επεξεργασμένων τροφών υψηλών σε νάτριο.
Γι αυτό λοιπόν καταναλώνουμε πολύ νερό, αφεψήματα (π.χ. λουίζα, τσάι του βουνού) και σούπες. Καλό θα ήταν να αποφύγουμε όσο μπορούμε την καφεΐνη.
Δίνουμε έμφαση στα ανεπεξέργαστα τρόφιμα. Η διατροφή μας κατά τη διάρκεια των γιορτών αποτελείται από έντονα επεξεργασμένες, λιπαρές τροφές, με πολύ ζάχαρη και αλάτι.
Θέλουμε λοιπόν να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να επανέλθει σε μια κανονικότητα, καταναλώνοντας όσο το δυνατόν πιο φυσικά προϊόντα.
Επιλέγουμε πολλά φρούτα, λαχανικά και χυμούς, τα οποία θα μας ενυδατώσουν, θα εφοδιάσουν τον οργανισμό μας με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά φυσικής προέλευσης ενώ παράλληλα θα έχουν ευεργετική επίδραση στο πεπτικό μας σύστημα και ειδικά στο επιβαρυμένο μετά τις καταχρήσεις των γιορτών ήπαρ.
Ωστόσο δεν πρέπει να υπερβάλουμε με την «χορτοφαγία» καθώς μια τέτοια απότομη αλλαγή μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στο γαστρεντερικό. Καλό είναι λοιπόν να καταναλώνουμε άπαχη ζωική πρωτεΐνη που μπορεί να προέρχεται από άπαχο κρέας (κατά κύριο λόγο κοτόπουλο) και ψάρι από μια φορά τη βδομάδα, ενώ δεν υπάρχει λόγος να αποφύγουμε τα γαλακτοκομικά ειδικά το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά το οποίο είναι πλούσιο σε προβιοτικά που βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
Εξαιρετική εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης είναι τα όσπρια, τα οποία αποτελούν πλήρη τροφή. Αν ωστόσο κάποιος υποφέρει από δυσπεψία, καλό είναι αρχικά να τα αποφύγει.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μικρά και συχνά γεύματα τα οποία θα μας βοηθήσουν στην αποφυγή και αντιμετώπιση της δυσπεψίας που μπορεί να προκληθεί μετά το γιορτινό φαγοπότι και παράλληλα θα συμβάλουν στην σωστή απώλεια βάρους.
Healthy Deli Nutrition | Κλεοπάτρα Κετσελίδη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Διεύθυνση: Γεωργίου Παπανδρέου 3Α, Άλιμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2109885010