Ιδανική πρεμιέρα έκανε την Τετάρτη στο ΣΕΦ η Εθνική Γυναικών που νίκησε με 87-65 την Ελβετία στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ!
Με συγκέντρωση και σωστό προσανατολισμό, διαχειρίστηκε σωστά την εκκίνησή της στη διοργάνωση και με τη συμπαράσταση των Ελλήνων φιλάθλων πήρε αυτό που ήθελε για αρχή.
Ναι μεν η Ελβετία είναι μακράν η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου μας, αλλά κάθε πρεμιέρα κρύβει εκπλήξεις κι η Εθνική μας δεν μπήκε στη διαδικασία να το τεστάρει!
Άλλωστε για να προκριθεί στην επόμενη φάση θα χρειαστεί, όπως όλα δείχνουν δύο νίκες, κι ακολουθούν τα πολύ πιο δύσκολα παιχνίδια με τη Γαλλία την Πέμπτη και την Τουρκία το Σάββατο.
Κι η Τουρκία τρόμαξε νωρίτερα τη Γαλλία, κι έχασε στο τέλος με δύο πόντους, δείχνοντας κι αυτή, τη δυναμική της.
Η Μαριέλλα Φασούλα (21π.) με την Έλενα Μποσγανά (14π.) και τη νατουραλιζέ Ρόμπιν Παρκς (14π.) ήταν πρώτες σκόρερ της Ελλάδας, που μοίρασε χρόνο και ρόλους.
Άλλους 12 είχε η Ελεάννα Χριστινάκη και 8 η Ιωάννα Κριμίλη, με 6 ασίστ, όσες είχε και η Άρτεμις Σπανού, μαζί με 6 πόντους.
H εξέλιξη του αγώνα:
Με τον ενθουσιασμό της πρεμιέρας, η Ελλάδα προηγήθηκε με 11-2, αλλά μάλλον παρασύρθηκε λίγο, ίσως και με βάση τη δυναμικότητα του αντιπάλου. Άφησε έτσι την Ελβετία να σουτάρει ελεύθερα, κι η Ερμινάρ πέτυχε 10 μαζεμένους πόντους για τις Ελβετίδες.
Η ομάδα του Φρανσουά Γκομέζ προηγήθηκε με 16-17, πριν λήξει το δεκάλεπτο ισόπαλο στους 19 πόντους.
Ο πάγκος του Πέτρου Πρέκα όμως έδωσε την πνοή και τη νέα ώθηση. Πρώτα η Έλενα Μποσγανά με τα τρία τρίποντά της σε πέντε λεπτά, μετά η Ιωάννα Κριμίλη με την ενέργεια και το all around παιχνίδι της, κι η Ελλάδα αποκατέστησε σύντομα την τάξη.
Έκανε 19-4 για το 38-23 με 4:32 για την ανάπαυλα και τη Ρόμπιν Παρκς να μπαίνει στο πνεύμα και να προσφέρει 7 πόντους σε αυτό το δεκάλεπτο.
Το ημίχρονο έληξε στο 46-32 με τους 7.000 φιλάθλους στις εξέδρες να απολαμβάνουν το παιχνίδι και να εκφράζουν τη στήριξή τους στην Εθνική μας.
Όπως ανακοίνωσαν δε προς το τέλος του αγώνα, η ΕΟΚ και η FIBA, τα εισιτήρια του αγώνα ήταν 6.895.
Τα κορίτσια της Εθνικής είχαν πλέον αντιληφθεί όσα χρειάζονται να κάνουν για να μην μπουν σε περιπέτειες και παρά το συνεχές rotation η Ελλάδα κράτησε αρκετή ώρα το ρυθμό της. Συντήρησε τη διαφορά στο δεύτερο ημίχρονο και έφτασαν σύντομα και στο +20.
Στα ακόμα καλύτερα νέα, η ροή του αγώνα επέτρεψε στον Πρέκα να δώσει χρόνο, άρα και ρυθμό σε όσο το δυνατόν πιο πολλές διεθνείς.
Κι είναι κάτι που ΄χει ανάγκη η Εθνική μας για τα δύο επόμενα παιχνίδια του ομίλου, με τη Γαλλία την Πέμπτη και την Τουρκία το Σάββατο, αφού δεν θα έχουν την παραμικρή σχέση με το αποψινό.
Η μεγαλύτερη τιμή της διαφοράς ήταν οι 24 πόντοι και στο τελευταίο πεντάλεπτο, οι Ελβετίδες μείωσαν στους 16, 70-54, με τον Πρέκα να αλλάζει όλη την πεντάδα για την τελική ευθεία.
Τα δεκάλεπτα: 19-19, 46-32,, 64-44, 87-65
Διαιτητές: Ανάγια (Παναμάς), Γκαϊντότζ (Πολωνία), Πρακς (Ουγγαρία)
Ελλάδα (Πρέκας): Κριμίλη 8 (1), Μποσγανά 14 (3), Παυλοπούλου 5 (1), Νικολοπούλου 1, Λούκα 2 Σπανού 6, Χατηλεοντή 4, Χριστινάκη 12 (1), Παρκς 14 (1), Χαιριστανίδου, Φασούλα 21 , Καρλάφτη
Ελβετία (Γκομέζ): Μαργκό, Κονσταντίν, Ρανισάβλιεβιτς, 1. Χατς 2, Ντος Σάντος 9 (1), Φαβρ 8, Βενγκέρ 5 (1), Σβαρτζ 12 (1), Ζακότ, Ερμινιάρ 18 (2), Φορά 10, Ντα Σίλβα
H στατιστική του αγώνα με ένα κλικ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ελλάδα-Ελβετία: Η photo gallery από το ΣΕΦ
EuroBasket Γυναικών: Διά πυρός και σιδήρου η Γαλλία, 71-69 την Τουρκία
Λιόλιος: “Οι Έλληνες να υποστηρίζουν με θέρμη όλες τις Εθνικές”
Ευρωμπάσκετ Γυναικών: Το πλήρες πρόγραμμα της Εθνικής και της διοργάνωσης
Ευρωμπάσκετ Γυναικών: Το πλήρες πρόγραμμα μεταδόσεων σε Novasports και ΕΡΤ