Την ήττα με 56-92 από τη Γαλλία γνώρισε την Πέμπτη Εθνική Γυναικών που θα διεκδικήσει το Σάββατο στον “τελικό” με την Τουρκία την πρόκρισή της στη Β’ φάση του Ευρωμπάσκετ.
Η ελληνική ομάδα ήταν ανταγωνιστική μόνο στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο έμοιαζε να χάνει τελείως τον προσανατολισμό της, κι έτσι υποτάχτηκε σε μια πολύ καλύτερη ομάδα, η οποία με ομαδικό μπάσκετ και την ποιότητα των αθλητριών της έφτασε στο 2/2 στον όμιλο.
H Εθνική μας πέτυχε μόλις 19 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο και συνετρίβη αφού δέχτηκε 48 στο ίδιο διάστημα, αν κι η διαφορά, δεν παίζει ρόλο στην ουσία.
Στην 3η και τελευταία αγωνιστική της Α΄φάσης, το Σάββατο, η Ελλάδα παίζει με την Τουρκία κι όποιος νικήσει, ακολουθεί στα προημιτελικά τη Γαλλία, που την τελευταία μέρα των ομίλων παίζει με την αδύναμη Ελβετία.
Η εξέλιξη του αγώνα:
Η ελληνική ομάδα κοίταξε τις Γαλλίδες στα μάτια, με αυτοπεποίθηση στην αρχή της αναμέτρησης. Η Σπανού ανέλαβε πιο ενεργό ρόλο, τόσο με τις ατομικές της ενέργειες όσο και με την προσπάθειά της να βοηθήσει στην οργάνωση του παιχνιδιού.
Το πρώτο πρόβλημα όμως ήλθε νωρίς, με το 2ο φάουλ της Φασούλα μετά από τέσσερα λεπτά αγώνα.
Αυτό ανάγκασε τον Πρέκα σε διαρκή εγρήγορση κι αλλαγές “χάντμπολ” για την Ελληνίδα σέντερ.
Η Εθνική μας προηγήθηκε με 15-13 σε ένα ισορροπημένο πρώτο δεκάλεπτο, όπου η Γαλλία το έκλεισε με +4, 21-17.
Ήδη η ομάδα του Τουπάν είχε 3/6 τρίποντα και συνέχισε ακόμα πιο εύστοχη στη β’ περίοδο. Έφτασε στη μεγαλύτερη διαφορά, 39-32 στο 17′, με 7/11 τρίποντα, κι είναι ενδεικτικό ότι, χθες , κόντρα στην Τουρκία είχε 7/27 σε όλο το παιχνίδι!
Στα 3/3 ήταν η Σαλόν, 2/2 η Ρουπέρ και 1/1 η Αστιέρ!
Η Εθνική έβγαλε την αντίδρασή της, προσπάθησε και με άμυνα ζώνης να σταματήσει την αντίπαλό της και μάζεψε τη διαφορά στους 3, (40-37). Όμως στις τρεις τελευταίες επιθέσεις της έκανε ισάριθμα λάθη και με 4-0 σερί η Γαλλία έκλεισε το ημίχρονο ξανά στο +7, 44-37.
Η εικόνα του αγώνα άλλαξε εντυπωσιακά στο δεύτερο ημίχρονο.
Η Εθνική μας δεν είχε υπομονή στο παιχνίδι της, έδειξε να αγχώνεται ειδικά στο επιθετικό της κομμάτι, δημιουργία δεν υπήρχε, οι συνεργασίες ελαχιστοποιήθηκαν κι οι Γαλλίδες το εκμεταλλεύτηκαν.
Έκαναν 24-10 στη Γ’ περίοδο για το 64-47 και συνέχισαν την κυριαρχία τους παίζοντας υποδειγματικά και φτάνοντας τη διαφορά στους 20 πόντους, 69-49 με 8:31 για τη λήξη.
Η ελληνική ομάδα συνέχισε να παίζει έχοντας χάσει το μυαλό της, βρέθηκε και στο -26 (75-49) απέχοντας πολύ από τη σχετικά καλή εικόνα του πρώτου μισού.
Το τελικό 92-56 για τη Γαλλία, ήλθε με την Ελλάδα να τελειώνει τον αγώνα με 4/20 τρίποντα και 13 ασίστ για 14 λάθη, ενώ η Γαλλία είχε 12/19 τρίποντα και 29 ασίστ για 10 λάθη!
Δεν έπαιξαν καθόλου, δε, Νικολοπούλου και Χαιριστανίδου.
Τα δεκάλεπτα: 21-17, 44-37, 64-47, 92-56
Διαιτητές; Τσουέκα (Ισπανία), Πρακς (Ουγγαρία), Τομάσοβιτς (Σλοβακία)
Γαλλία (Τουπάν): Μπροσάντ 5 (1), Ποποσί 1, Αγιαγί 9, Ρουπέρ 14 (2), Σαλόν 17 (5), Μπαντιάν 4, Τουρέ 15 (2), Πουγέ 7 (1), Ταμπντί 4, Λασάν 4, Μπερνί, Αστιέρ 12 (1)
Ελλάδα (Πρέκας): Κριμίλη, Μποσγανά 10 (2), Παυλοπούλου 5 (1), Λούκα 2, Σπανού 16, Χατζηλεοντή 2, Χριστινάκη 5, Παρκς 7 (1), Φασούλα 11, Καρλάφτη.
Η στατιστική του αγώνα με ένα κλικ:
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εθνική Γυναικών: “Έσπασε” το ρεκόρ προσέλευσης με 8.860 φιλάθλους!
Ελλάδα-Γαλλία: Η photo gallery από το ΣΕΦ
EuroBasket Γυναικών: Πρώτη νίκη για Τουρκία, 91-67 την Ελβετία
Ευρωμπάσκετ 2025: Τα ρεκόρ των διεθνών στη νίκη επί της Ελβετίας
Εθνική Γυναικών: Έτοιμη να σπάσει το ρεκόρ των 8.100 εισιτηρίων!
Ευρωμπάσκετ Γυναικών: Τα highlights της Εθνικής και του Γαλλία-Τουρκία 71-69 (vids)