Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη βρίσκονται πλέον οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι από την τουρκική δικαιοσύνη έπειτα από 167 ημέρες κράτησης σε φυλακή της Αδριανούπολης.
Τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς υποδέχτηκαν τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» οι γονείς τους, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός του ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έφθασαν στη χώρα μας με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, το οποίο είχε διαθέσει ο Αλέξης Τσίπρας για να τους μεταφέρει από την Τουρκία στην Θεσσαλονίκη, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Μόλις οι δύο στρατιωτικοί αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.
Το ταξίδι της επιστροφής
Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναχώρησε αργά το βράδυ της Τρίτης για την Αδριανούπολη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε η μεταφορά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με τη συνοδεία της Ελληνίδας προξένου, αλλά και ισχυρής αστυνομικής δύναμης, προς το αεροδρόμιο του Τσορλού, από όπου επιβιβάστηκαν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να επιστρέψουν στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.
Προετοιμασίες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λίγο πριν από την άφιξη των δύο στρατιωτικών
Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» τους υποδέχτηκαν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.
Στο 424 Στρατιωτικό Νομοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις οι δύο στρατιωτικοί
Αμέσως μετά την άφιξή τους και την υποδοχή τους στο αεροδρόμιο Μακεδονία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η στρατιωτική ηγεσία και οι δύο στρατιωτικοί μετέβησαν στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης για λίγη ώρα και στη συνέχεια οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης μετέβησαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ο Πάνος Καμμένος μετέβη στην Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Γ’ Σώμα Στρατού για να ανάψει ένα κερί, όπως είπε, και να ευχαριστήσει για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ανήμερα της γιορτής της Μεγαλόχαρης.
Οι γονείς των δύο στρατιωτικών το πρωί της Τρίτης είχαν πάει στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμειο για να ανάψουν κερί και να προσευχηθούν για την απελευθέρωσή των παιδιών τους. Στη συνέχεια προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ορεστιάδα μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη, όπου τους βρήκε η χαρμόσυνη είδηση της απελευθέρωσης των παιδιών τους.
Μία αιφνιδιαστική απελευθέρωση
Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τρίτης, σε μία αιφνιδιαστική απόφαση, η τουρκική Δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι απελευθερώνει τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.
Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.
Σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι αν θα γίνει δίκη αυτή θα είναι ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.
Αλέξης Τσίπρας: «Πράξη δικαιοσύνης»
Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την απελευθέρωση από τις τουρκικές φυλακές, του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε την παρακάτω δήλωση:
“Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή.
Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν.
Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά”.
Αργά το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς των δύο στρατιωτικών και τους τόνισε ότι πρέπει να είναι περήφανοι για τα παιδιά τους. Εκείνοι, με τη σειρά τους, τον ευχαρίστησαν για το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση της Πολιτείας.
Πάνος Καμμένος: Να σημάνει νέα μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Για πολύ μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας, παραμονή Δεκαπενταύγουστου έκανε λόγο στις πρώτες του δηλώσεις έπειτα από την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
«Ο ελληνικός λαός σύσσωμος, ενωμένος υποδέχεται τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρέθηκαν επί πολλούς μήνες κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας. Θέλω να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού, ο οποίος με ιδιαίτερη φόρτιση, συγκίνηση, όλο αυτό το διάστημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, επέδειξε ενότητα και πατριωτισμό», τόνισε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε:
«Εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αλλά και του ελληνικού λαού, τους υποδεχόμαστε στην πατρίδα και ελπίζω ότι η απελευθέρωση τους σήμερα, αυτή τη σημαδιακή ημέρα, θα σημάνει και μια άλλη ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορούμε να ζήσουμε μαζί, και μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά προς όφελος και των δύο λαών μας. Μπορούμε να ζήσουμε χτίζοντας το μέλλον και το αύριο και των δύο χωρών μας, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.
Εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων καλωσορίζουμε μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, τον Έλληνα αξιωματικό και τον Έλληνα υπαξιωματικό. Δημόσια τους συγχαίρω διότι κράτησαν τον όρκο τους ως καλοί και φιλότιμοι στρατιώτες, δεν παρέδωσαν τη σημαία και την υπηρέτησαν σε αυτές τις συνθήκες αιχμαλωσίας και επέστρεψαν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν την τήρηση του όρκου που έδωσαν στις ένοπλες δυνάμεις. Αυτά είναι τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Τους καλωσορίζουμε ανήμερα της Παναγιάς μας».
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι ο πρωθυπουργός συνεχάρη τους δύο στρατιωτικούς για τη στάση τους. Πρόσθεσε, ότι η προσπάθεια για την απελευθέρωσή τους ήταν ενωτική «που και άλλες πολιτικές δυνάμεις συνέβαλαν» και σημείωσε ότι αυτή η εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η πρώτη δήλωση του Αγγελου Μητρετώδη μετά την επιστροφή του
Στους δημοσιογράφους μίλησε ο Άγγελος Μητρετώδης μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα.
Ο ανθυπολοχαγός θέλησε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα σε εκείνον όσο και στον Δημήτρη Κούκλατζη το διάστημα της κράτησής τους στις φυλακές της Αδριανούπολης.
«Θέλουμε να πούμε ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν», είπε χαρακτηριστικά.
Νίκος Κούκλατζης: «Ζούμε ένα θαύμα»
«Παραμονή της γιορτής της Παναγιάς ζούμε ένα θαύμα, στο οποίο δεν πάψαμε να πιστεύουμε ούτε στιγμή. Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Θεό, την Παναγία, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αγωνίζονται για την επιστροφή του Δημήτρη και του Άγγελου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Κούκλατζης, πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη.
Ο κ. Κούκλατζης ευχαρίστησε «τους γονείς απ’ όλο τον κόσμο που ένωσαν τις προσευχές τους με τις δικές μας όλους αυτούς τους μήνες για την επιστροφή των παιδιών μας».
167 ημέρες στις τουρκικές φυλακές…
Η «Οδύσσεια» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ξεκίνησε την 1η Μαρτίου, όταν ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης συνελήφθησαν από Τούρκους σε οριογραμμή στις Κατσανιές του Έβρου.
Η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες την κράτησή τους, καθώς θεωρήθηκαν «ύποπτοι διαφυγής», παρά τον διπλωματικό μαραθώνιο που ξεκίνησε άμεσα.
Ακολούθησαν πολλοί μήνες έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με δηλώσεις και αντεγκλήσεις σε υψηλούς τόνους, τη στιγμή που η τουρκική δικαιοσύνη δεν είχε αποδώσει ούτε καν κατηγορίες προς τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.
Οι συνήγοροι των συλληφθέντων έκαναν τουλάχιστον πέντε αιτήματα για την απελευθέρωσή τους, όμως σε όλες τις περιπτώσεις η απόφαση από το δικαστήριο της Αδριανούπολης ήταν αρνητική.
Σε ορισμένες στιγμές της αντιπαράθεσης, μάλιστα, τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής τους έθεσαν θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Οι διπλωματικές κινήσεις συνεχίστηκαν όλους αυτούς τους πέντε σχεδόν μήνες, όμως η πιο σημαντική συνάντηση ήταν αυτή μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες, όπου το ζήτημα συζητήθηκε διεξοδικά.
«Ευτυχής» δήλωσε ο Γιούνκερ
Με ανάρτηση στην ελληνική γλώσσα, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, χαιρετίζει την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Πηγή: efsyn.gr