προπονητές

Ο Νίκος Παπανικολόπουλος επιστρέφει σήμερα ως αντίπαλος στο Περιστέρι και με αφορμή αυτό το γεγονός ο ΕΣΑΚΕ δημοσίευσε ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα με όλους τους προπονητές που πάτησαν σε δύο “βάρκες”.

Το αφιέρωμα του Γιώργου Πετρίδη στο esake.gr:

36 μέρες μετά το «διαζύγιο» του με το Περιστέρι, ο Νίκος Παπανικολόπουλος χρίστηκε προπονητής στη Λάρισα Bread Factory και ήρθαν έτσι τα πράγματα, που το ντεμπούτο του στον πάγκο της θεσσαλικής ομάδας θα γίνει απέναντι στην ομάδα με την οποία έκανε ντεμπούτο ως προπονητής στη Stoximan Basket League, το Περιστέρι. Παράλληλα μπαίνει σε μία ιδιαίτερη λίστα προπονητών στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Εκείνων που στη διάρκεια μιας σεζόν, πέρασαν από δύο πάγκους ομάδων της κατηγορίας. Το esake.gr «σκαλίζει» το παρελθόν και θυμάται τις 17 προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις, 13 προπονητών που… πάτησαν σε δύο βάρκες, αφού πέντε από αυτούς βρέθηκαν από δύο φορές στη συγκεκριμένη θέση.

Τη συγκεκριμένη λίστα άρχισε να γράφει ο Μέμος Ιωάννου ένα χρόνο μετά την αποχώρηση του από τα παρκέ. Ήταν η σεζόν 1993-94 την οποία άρχισε ως προπονητής του Παπάγου για να αποχωρήσει με ρεκόρ 2-12 και να τον διαδεχτεί ο Μιχάλης Γιαννουζάκος. Η χρονιά όμως δεν τελείωσε εκεί για τον 35χρονο, τότε, κόουτς αφού ο Άρης, που ήταν η τελευταία ομάδα της αθλητικής καριέρας του, αναζήτησε τον διάδοχο του Βλάντο Τζούροβιτς και τον βρήκε στο πρόσωπο του. Ως το τέλος της σεζόν είχε ρεκόρ 5-11 στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο.

Ο Στιβ Γιατζόγλου πέρασε από δύο πάγκους στη διάρκεια της σεζόν 1994-95. Άρχισε από τον πάγκο του Παγκρατίου και αποχώρησε μετά την 6η αγωνιστική (2-4) για να τον διαδεχτεί ο Σπύρος Φώσκολος με ενδιάμεσο τον Μιχάλη Μαντζώρη. Στη συνέχεια, διαδέχτηκε τον Κώστα Μίσσα στο Περιστέρι από την 8η αγωνιστική -μετά την παρουσία των Χριστοδούλου και Καττή σε ρόλο υπηρεσιακών προπονητών. Είχε ρεκόρ 7-13.

Έναν χρόνο μετά, για τη σεζόν 1995-96, ο Λευτέρης Σούμποτιτς αποχώρησε από τον πάγκο του Ηρακλή στο τέλος του πρώτου γύρου του Πρωταθλήματος με ρεκόρ 7-6. Οι δύο ομάδες χώρισαν έπειτα από μία κοινή διαδρομή 2,5 χρόνων αφού ο «Πίξι» στάθηκε αρχικά στο πλευρό του Ντράγκαν Σάκοτα και στη σεζόν 1994-95 οδήγησε τον Ηρακλή στην 3η θέση και στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Στον «κυανόλευκο» πάγκο τον διαδέχτηκε ο Στιβ Γιατζόγλου όμως και ο ίδιος δεν έμεινε χωρίς δουλειά. Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ διαδεχόμενος τον Βλάντο Τζούροβιτς με την έναρξη του δεύτερου γύρου. Τελείωσε τη σεζόν με ρεκόρ 5-11 στην «Ένωση».

Το 1997-98 ήταν ο Στιβ Γιατζόγλου εκείνος που βρέθηκε ξανά σε αυτή τη θέση. Άρχισε τη σεζόν με τον Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας όμως το 0-5 με το οποίο άρχισε το Πρωτάθλημα, έβαλε πρόωρο τέλος στη συνεργασία τους. Ο Γιώργος Βαγιόπουλος ως υπηρεσιακός και στη συνέχεια ο Μιχάλης Κυρίτσης ανέλαβαν την τεχνική ηγεσία των Θεσσαλών όμως και ο Γιατζόγλου δεν έμεινε εκτός πάγκων. Πήρε τη θέση του Νίκου Παύλου στη Δάφνη με την οποία είχε ρεκόρ 2-8 ως το τέλος της σεζόν.

Η σεζόν 1998-99 ήταν η πρώτη στην οποία υπήρξαν δύο προπονητές που πέρασαν από δύο πάγκους. Ο Κώστας Διαμαντόπουλος άρχισε την περίοδο ως προπονητής του Παπάγου από τον οποίο αποχώρησε με ρεκόρ 2-7 για να βρει δουλειά στον Σπόρτιγκ στον οποίο είχε ρεκόρ 8-11. Ακόμη πιο ιδιαίτερη περίπτωση ήταν ο Σβι Σερφ που δούλεψε στην ίδια σεζόν τόσο στον ΠΑΟΚ όσο και στον Άρη. Ο «Σβίκα» άρχισε τη σεζόν ως τεχνικός του Δικεφάλου και αποχώρησε παρά το 9-1 που είχε ως ρεκόρ και συνέχισε στον πάγκο των «κιτρινόμαυρων» με τους οποίους είχε ρεκόρ 8-10. Στον ΠΑΟΚ τον διαδέχτηκε ο συνεργάτης του Κώστας Φλεβαράκης ενώ ο Ισραηλινός πήρε τη θέση του Σούλη Μαρκόπουλου.

Λευτέρης Σούμποτιτς

Ο Λευτέρης Σούμποτιτς βρέθηκε στη διάρκεια της σεζόν 2001-02 στη θέση από την οποία πέρασε έξι χρόνια νωρίτερα, περνώντας δηλαδή από δύο πάγκους. Την άρχισε ως προπονητής του ΠΑΟΚ από τον οποίο αποχώρησε με ρεκόρ 4-4 πριν τον διαδεχτεί ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, τη συνέχισε και την ολοκλήρωσε ως προπονητής του Ολυμπιακού, αφού πήρε τη θέση του Ηλία Ζούρου. Έκλεισε την περίοδος με ρεκόρ 15-7 στον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Στην ίδια σεζόν, ο Γιώργος Ζευγώλης πέρασε τόσο από τη Νήαρ Ηστ (0-4), όσο και από τη Δάφνη (0-6).

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο συνδέθηκαν ο Γιώργος Ζευγώλης και ο Κώστας Πιλαφίδης στη σεζόν 2003-04. Ο Ζευγώλης είχε ρεκόρ 0-3 στον Μακεδονικό στην εκκίνηση της σεζόν για να αποχωρήσει και να τον διαδεχτεί ο Παναγιώτης Ζωντός. Η χρονιά όμως δεν τελείωσε εκεί γι’ αυτόν αφού πέρασε και από τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας, παίρνοντας τη θέση του Βαγγέλη Μάγειρα για να κλείσει τη σεζόν με ρεκόρ 4-5 στον πάγκο του. Από τις δύο ομάδες πέρασε και ο Κώστας Πιλαφίδης. Ο Θεσσαλονικιός προπονητής αποχώρησε από τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας μετά την 11η αγωνιστική με ρεκόρ 3-8 και στη συνέχεια ανέλαβε τον Μακεδονό για πέντε ματς (2-3).

Ένα χρόνο μετά ήταν ο Παρασκευάς Μουρατίδης εκείνος που βρέθηκε στην ίδια θέση. Κοουτσάρισε την Ολύμπια Λάρισας στους πρώτους πέντε αγώνες του Πρωταθλήματος (0-5) και στη συνέχεια ήταν στον πάγκο της ΜΕΝΤ, διαδεχόμενος τον Γιώργο Ζαφειρούδη, για 20 ματς (5-15).

Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής πάτησε σε δύο «βάρκες» στη σεζόν 2006-07. Άρχισε την περίοδο ως προπονητής της ΑΕΚ από τον οποίο αποχώρησε με ρεκόρ 5-10 για να πάρει τη θέση του ο Σούλης Μαρκόπουλος. Βρέθηκε όμως και στον πάγκο του ΠΑΟΚ ως ο τέταρτος τότε προπονητής τους μετά τους Πρέλεβιτς, Τακιανό και Πιλαφίδη, έχοντας ρεκόρ 3-4 ως το τέλος της σεζόν.

Γιώργος Καλαφατάκης
Ο Γιώργος Καλαφατάκης με τον Νίκο Οικονόμου

Θέση σε αυτήν τη λίστα πήρε και ο Γιώργος Καλαφατάκης στην περίοδο 2007-08. Την άρχισε από τον πάγκο του Πανελληνίου από τον οποίο αποχώρησε με ρεκόρ 6-2 μετά την 8η αγωνιστική για να πάρει τη θέση του ο Ηλίας Ζούρος με ενδιάμεσο υπηρεσιακό τον Βαγγέλη Μάγειρα. Ο «Καλάφας» όμως δεν έμεινε ανενεργός στο υπόλοιπο της σεζόν αφού βρέθηκε στον πάγκο της ΑΕ Λάρισας στον οποίο είχε ρεκόρ 4-5, διαδεχόμενος τον Κώστα Πιλαφίδη.

Πέντε χρόνια μετά δεν ήταν πια πρωτόγνωρη αυτή η κατάσταση για τον Κρητικό κόουτς που κοουτσάρισε τόσο τον ΚΑΟΔ (5-10) όσο και τον Ίκαρο (4-5). Στην περίοδο 2012-13 επίσης, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής έκανε για δεύτερη φορά πέρασμα από δύο ομάδες, έστω και μικρής διάρκειας. Την άρχισε στον πάγκο του Άρη με ρεκόρ 0-2 για να τον διαδεχτεί ο Βαγγέλης Αγγέλου και την έκλεισε σε εκείνον της Καβάλας της οποίας ήταν ο τέταρτος προπονητής της στη σεζόν μετά τους Χουγκάζ, Γαλάνη και Κορωνιό, με ρεκόρ 0-5.

Η ιδιαίτερη αυτή λίστα διευρύνθηκε στην περίοδο 2013-14 από τον Θανάση Γιαπλέ. Ο νυν ασίσταντ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, πέρασε τον πρώτο γύρο στο Ρέθυμνο Cretan Kings (5-8) πριν πάρει τη θέση του ο Γιώργος Καλαφατάκης και έκλεισε τη σεζόν στον Ίκαρο με ρεκόρ 3-6.

Νίκος Βετούλας
Ο Νίκος Βετούλας

Ο Νίκος Βετούλας είναι ένας 13 προπονητές που έκαναν αυτή τη μετακίνηση από τον έναν πάγκο στον άλλο στη διάρκεια μιας σεζόν. Ήταν ο πρώτος προπονητής που κοουτσάρισε τον Προμηθέα στη Stoiximan Basket League, στην εκκίνηση του Πρωταθλήματος 2016-17. Έμεινε στον πάγκο του μέχρι την 11η αγωνιστική με ρεκόρ 4-7 πριν αντικατασταθεί από τον Βαγγέλη Αγγέλου όμως από την Πάτρα κατηφόρισε προς την Κρήτη, αναλαμβάνοντας το Ρέθυμνο με το οποίο είχε ρεκόρ 9-7 ως το τέλος της περιόδου.

Ο τελευταίος μέχρι τον Νίκο Παπανικολόπουλο που δούλεψε σε δύο διαφορετικές ομάδες στην ίδια περίοδο ήταν πριν δύο χρόνια ο Γιάννης Καστρίτης. Έφυγε από την Κύμη μετά από επτά αγωνιστικές με ρεκόρ 1-6 για να αναλάβει τον Άρη στον πάγκο του οποίου είχε ρεκόρ 6-11.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ

Παναθηναϊκός: Καλεί τον πρωθυπουργό να βάλει τέλος στην έλλειψη συντονισμού για...

Με ανακοίνωσή της, την Παρασκευή η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλει τέλος στην έλλειψη συντονισμού του κράτους, ώστε να περάσει...

ALLSTAR VIDEO

Το τεύχος του μήνα!