Μπορεί να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη οι ημιτελικοί των playoffs της Basket League, ωστόσο για τη νέα αγωνιστική περίοδο 2023-2024 έρχονται αλλαγές σύμφωνα με το AllStarBasket.gr, καθώς θα οδηγηθούμε σε πρωτάθλημα 13 ομάδων!

Σύμφωνα με την προκήρυξη του πρωταθλήματος που έχει ψηφίσει η Λίγκα, προβλέπεται σε πρωτάθλημα 12 ομάδων να πέφτει μια ομάδα, όμως επειδή από την Elite League ανεβαίνουν δυο ομάδες (εκτός αν κάποια δηλώσει αδυναμία) θα έχουμε πλέον ξανά πρωτάθλημα με 13 ομάδες. Δηλαδή, μια ομάδα θα έχει ρεπό σε κάθε αγωνιστική.

Οι αλλαγές ωστόσο που θέλουν να περάσουν για να αλλάξουν την φιλοσοφία του πρωταθλήματος και να αυξήσουν τα παιχνίδια, καθώς είμαστε η Λίγκα με τα λιγότερα ματς (συνολικά) σε όλη την Ευρώπη οδηγούν και σε άλλο format.

Στον ΕΣΑΚΕ είναι έτοιμοι για ένα πρωτάθλημα όπου θα γίνονται δυο γύροι όπως τώρα, αλλά στη συνέχεια θα πέφτει η 13η ομάδα αυτόματα και οι πρώτοι 6 θα παίζουν playoffs και οι τελευταίοι 6 play out από τους οποίους ο τελευταίος θα υποβιβάζεται κι εκείνος στην Elite League.

Θα μπορούσε ενδεχομένως να ανεβαίνει μια ομάδα, ώστε να διατηρηθεί ο αριθμός των 12, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αλλάξει η προκήρυξη της Elite League, κάτι που δεν φαίνεται να συζητά η ΕΟΚ, καθώς εύλογα θα αντιδράσουν οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.

Όλα αυτά που θα συντελεστούν ίσως συναντήσουν και αντιδράσεις, δεδομένου ότι η αύξηση των ομάδων από 12 σε 13 θα σημάνει ταυτόχρονα και γενναία μείωση εσόδων (από την Τηλεόραση και το Στοίχημα) στις ΚΑΕ. Όμως, αυτό μοιάζει αναπόφευκτο…