Ο Μουστάφα Φαλ έκλεψε την παράσταση με το τριπλ-νταμπλ που έκανε στη νίκη του Ολυμπιακού (77-63) επί του ΠΑΟΚ την Κυριακή (5/11) στην Πυλαία και έγινε ο πρώτος σέντερ που το καταφέρνει με πόντους, ριμπάουντ και ασίστ!
Όπως αναφέρει ο ΕΣΑΚΕ:
Ο Μουσταφά Φαλ ήταν το πρόσωπο του αγώνα του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ mateco αφού έβαλε το όνομα του στην, όχι μεγάλη, λίστα εκείνων που σημείωσαν triple-double figure –διψήφιο αριθμό σε τρεις διαφορετικές στατιστικές κατηγορίες- στα χρόνια της Stoiximan Basket League. Αυτό που κάνει την επίδοση του Γάλλου ακόμη πιο ξεχωριστή, είναι το ότι έγινε ο πρώτος σέντερ που έφτασε στο triple-double με πόντους, ριμπάουντ και ασίστ.
Ο παίκτης του Ολυμπιακού είχε 10 πόντους, 10 ριμπάουντ και 11 ασίστ σημειώνοντας το πρώτο triple-double μετά τις 14 Μαΐου 2022 όταν έφτασε σε τέτοια επίδοση ο Ντάνιελ Χάμιλτον με τον Ιωνικό, στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Λάρισα, έχοντας 21 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ.
Ο Φαλ έγινε ο πρώτος παίκτης του Ολυμπιακού που έφτασε σε τέτοια επίδοση μετά τις 19 Νοεμβρίου 1994 όταν ο Σάσα Βολκόφ είχε 31 πόντους, 13 ριμπάουντ και 10 ασίστ στο εντός έδρας παιχνίδι με τους Αμπελόκηπους.
Αυτό ήταν το 9ο triple-double στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (από το 1992-93) αλλά το πρώτο από σέντερ με πόντους, ριμπάουντ και ασίστ. Οι προηγούμενοι παίκτες που αγωνίζονταν στο «5», όπως και ο Φαλ, έφτασαν σε τέτοια επίδοση με πόντους, ριμπάουντ και κοψίματα. Ήταν…
*Ο Μάικ Σμρεκ στις 10 Οκτωβρίου 1992 με τη Δάφνη κόντρα στη Λάρισα, έχοντας 17 πόντους, 15 ριμπάουντ και 10 τάπες.
*Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς στις 14 Φεβρουαρίου 1993 στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, έχοντας 13 πόντους, 14 ριμπάουντ και 10 τάπες.
*Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς στις 6 Μαρτίου 1993 στο εντός έδρας παιχνίδι του Παναθηναϊκού με το Περιστέρι, έχοντας 12 πόντους, 24 ριμπάουντ και 10 τάπες.
Υπάρχει όμως και συνέχεια για τον Γάλλο…
*Ο Φαλ με τις 11 ασίστ που μοίρασε στο παιχνίδι της Πυλαίας, δεν σημείωσε απλά νέο ρεκόρ καριέρας στη Stoiximan Basket League. Διέλυσε το προηγούμενο του που ήταν εκείνο των έξι που μοίρασε στο ματς της 13ης αγωνιστικής με το Περιστέρι bwin.
*Πρόκειται παράλληλα για την τέταρτη μεγαλύτερη, φετινή επίδοση της Stoiximan Basket League πίσω από τις δύο του Λόντον Περάντες (14 και 12 με το Περιστέρι και το Λαύριο) και μία του Τζόε Ράγκλαντ (12 το Σάββατο στο Μαρούσι).
*Ήταν η 18η επίδοση 11+ ασίστ στην ιστορία του Ολυμπιακού στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα (από το 1992-93). Σε αυτή τη λίστα βέβαια δεν έχει θέση κανένας άλλος σέντερ.
*Ο Γάλλος σέντερ σημείωσε την κορυφαία φετινή επίδοση, μεταξύ των παικτών του Ολυμπιακού, στον συντελεστή ασίστ/λαθών έχοντας 8 (11 ασίστ / 3 λάθη). Ισοφάρισε παράλληλα την τρίτη μεγαλύτερη επίδοση των πρώτων πέντε αγωνιστικών.
Μέσα και από αυτές τις επιδόσεις, σημείωσε την έκτη φετινή, διψήφια επίδοση στην «οικονομία» έχοντας συντελεστή 10 (11 ασίστ + 1 κλέψιμο +1 τάπα – 3 λάθη).
*Με τα 10 ριμπάουντ του, ο Φαλ έγινε ο 30ός συνολικά παίκτης του Ολυμπιακού και 12ος ξένος παίκτης του στη Stoiximan Basket League, που έφτασε τα 300. Με αυτά μπήκε στην 30άδα των ριμπάουντερ των «ερυθρόλευκων» στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος αφού ξεπέρασε τον Θοδωρή Παπαλουκά που είχε 293.
*Τέσσερα από τα 10 ριμπάουντ του ήταν επιθετικά και με αυτά «σκαρφάλωσε» μία θέση στη λίστα των ξένων του Ολυμπιακού. Είναι πια στην 11η αφού φτάνοντας τα 106, ξεπέρασε τον Τζόνι Ρότζερς που είχε 104 στη διετία 1997-99.
*Έχοντας 4/4 δίποντα, ο σέντερ του Ολυμπιακού ισοφάρισε τη δεύτερη μεγαλύτερη φετινή επίδοση. Είχε 5/5 στο ματς της Ρόδου και μοιράζεται το ρεκόρ με τους Νέιτ Ρένφρο και Τζέρικοουλ Χέλεμς.
Ο Μπαρτζώκας 3ος σε αγώνες με τον Ολυμπιακό
Στη σκιά του triple-double αλλά και των υπόλοιπων στατιστικών επιτευγμάτων του Μουσταφά Φαλ, προέκυψαν κάποια ακόμη πολύ ενδιαφέροντα για τον Ολυμπιακό με σημαντικότερο αυτό του προπονητή του…
*Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι πλέον 3ος σε αγώνες στον πάγκο του Ολυμπιακού στη Stoiximan Basket League. Ο χθεσινός ήταν ο 137ος και με αυτόν ξεπέρασε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο.
*Ο Μιχάλης Λούντζης μπορεί να έμεινε έναν πόντο μακριά από τους 1.000, ωστόσο με τις δύο ασίστ που μοίρασε, έφτασε τις 300 σε 166 αγώνες στη Stoiximan Basket League. Παράλληλα έγινε ο 41ος στην ιστορία του Ολυμπιακού που έφτασε τις 100.
*Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος με τους 16 πόντους του, έγινε ο 83ος στην «ερυθρόλευκη» ιστορία στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα, που έφτασε τους 300+.
Σε ομαδικό επίπεδο…
*Με τις 28 ασίστ του ο Ολυμπιακός ισοφάρισε τη δεύτερη μεγαλύτερη φετινή επίδοση της Stoiximan Basket League. Το +13 που είχε έναντι του ΠΑΟΚ mateco (15-28) είναι η τρίτη μεγαλύτερη φετινή διαφορά.
*Ο Ολυμπιακός είχε 103 ranking έναντι του 63 του αντιπάλου του, σημειώνοντας μία από τις επτά επιδόσεις 40+ στη διαφορά του ranking, στη φετινή σεζόν.
Ο Τσαϊρέλης στην 30άδα εύστοχων διπόντων της Stoiximan Basket League
Ο τραυματισμός του Τζαμάνι ΜακΝις στα πρώτα δευτερόλεπτα του αγώνα, επιστράτευσε τον Μιχάλη Τσαϊρέλη για σχεδόν 28 λεπτά στο «5» για τον ΠΑΟΚ mateco. Μέσα από αυτήν την εμφάνιση ο 36χρονος φόργουορντ έφτασε σε κάποια αξιοσημείωτα επιτεύγματα, τόσο για τον Δικέφαλο, όσο και συνολικά στο επίπεδο του Πρωταθλήματος…
*Με την 376η εμφάνιση του ανέβηκε στην 27η θέση της λίστας από καταβολής Α’ Εθνικής (από το 1963-64) αφού ξεπέρασε τους Νίκο Γκάλη, Γιάννη Γεωργαλή και Δημήτρη Χαριτόπουλο. Παράλληλα ανέβηκε στη 18η θέση της αντίστοιχης λίστας του επαγγελματικού Πρωταθλήματος.
*Ο Τσαϊρέλης μπήκε στην 20άδα των λιστών του ΠΑΟΚ mateco τόσο στα αμυντικά, όσο και στα συνολικά ριμπάουντ. Στην πρώτη έφτασε τα 222 και ξεπέρασε τον Γιώργο Σιγάλα (219) ενώ στη δεύτερη έφτασε τα 320 και ξεπέρασε τον Μπάνε Πρέλεβιτς (είχε 316 στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος).
*Τέλος ο έμπειρος φόργουορντ-σέντερ με το μοναδικό εύστοχο δίποντο του (1/4) μπήκε στην 30άδα της Stoiximan Basket League. Έφτασε τα 776 και ξεπέρασε τον Δημήτρη Διαμαντίδη που είχε 775.
Ακόμη για τον ΠΑΟΚ mateco…
*Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης χρειαζόταν τέσσερα ριμπάουντ και τόσα είχε για να γίνει ο μοναδικός παίκτης, από αυτούς που αγωνίζονται στο φετινό Πρωτάθλημα, που έφτασε τα 1.200.
Στον αντίποδα ο 41χρονος φόργουορντ έβαλε το όνομα του στη λίστα των παικτών που είχαν 0/5 ή και περισσότερα τρίποντα στη φετινή Stoiximan Basket League. Είχε 0/5 και έγινε ο 10ος που έφτασε σε μία τέτοια επίδοση. Το αρνητικό ρεκόρ μοιράζονται με τις επιδόσεις των 0/7 ο Τζόρνταν ΜακΡέι της ΑΕΚ Betsson και ο Άντριου Χάρισον του ΠΑΟΚ mateco.
*Κλέβοντας τέσσερις φορές την μπάλα, ο Μάικλ Γκίλμορ ισοφάρισε το φετινό ρεκόρ της Stoiximan Basket League. Είναι μία επίδοση που σημειώθηκε για έκτη φορά.
*Ο Φώτης Τακιανός κοουτσάρισε τον Δικέφαλο για 21η φορά στο Πρωτάθλημα και μπήκε στη 10άδα της σχετικής λίστας, στα χρόνια της Stoiximan Basket League. Για να συμβεί αυτό ξεπέρασε τον Σκοτ Σκάιλς που μέτρησε 20 ματς στον «ασπρόμαυρο» πάγκο.
Σε ομαδικό επίπεδο…
*Ο Δικέφαλος σημείωσε με τους 63 πόντους του, την τρίτη μικρότερη, φετινή επιθετική επίδοση. Η προηγούμενη χαμηλότερη του, ήταν οι 69 που είχε στο ματς με το Περιστέρι bwin. Παράλληλα σημείωσε και την τρίτη μικρότερη επίδοση εύστοχων βολών, έχοντας πέντε.
*Τα 18 αμυντικά ριμπάουντ του ΠΑΟΚ mateco ισοφάρισαν τη δεύτερη, μικρότερη φετινή επίδοση. Είχε 10 λιγότερα από τον Ολυμπιακό και αυτή ήταν μία από τις έξι διψήφιες διαφορές αμυντικών ριμπάουντ στη σεζόν.
*Οι γηπεδούχοι έμειναν στους 28 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, επίδοση που αφενός κατατάσσεται στη 10άδα των μικρότερων επιδόσεων ενός ημιχρόνου, αφετέρου είναι η μικρότερη τους στη φετινή Stoiximan Basket League. Είχαν 34 στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με το Περιστέρι bwin.
*Ο ΠΑΟΚ mateco είχε για πρώτη φορά δύο μόνο παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, ισοφαρίζοντας το αρνητικό ρεκόρ της περιόδου σε μία επίδοση που σημειώθηκε άλλες πέντε φορές, δύο από το Περιστέρι bwin και μία από Κολοσσό H Hotels, ΑΕΚ Midea και Ολυμπιακό.
*Η στατιστική του ΠΑΟΚ mateco τον οδήγησε στο 63 στο ranking, επίδοση μέσα στην πρώτη 10άδα των μικρότερων των πρώτων αγωνιστικών, που είναι η και μικρότερη των πέντε παιχνιδιών του.