Τον τρίτο ευρωπαϊκό της τίτλο και δεύτερο συνεχόμενο στο τότε Κύπελλο πρωταθλητριών, κατακτούσε σαν σήμερα, 7 Απριλίου, το 1988, η Ολίμπια Μιλάνο στον τελικό του Final 4 της Γάνδης!
Σαν επανάληψη του τελικού του 1987 στη Λωζάνη, έτσι και στο πρώτο σύγχρονο Final 4, οι Ιταλοί βρέθηκαν στον τελικό με τους Ισραηλινούς.
Ο άλλοτε MVP του ΝΒΑ (1975) Μπομπ ΜάκΑντου, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των Μιλανέζων, που σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, είχαν τον Φράνκο Καζαλίνι στον πάγκο τους, αντί του Νταν Πίτερσον, ενώ ο Κένεθ Μπάρλοου, μετέπειτα παίκτης του ΠΑΟΚ, είχε πάρει μεταγραφή από την -τότε-Τρέισερ στην Μακάμπι!
Ο Μπάρλοου είχε εξαιρετική παρουσία με 21 πόντους κι ήταν δεύτερος σκόρερ της ομάδας του, πίσω από τον Ντορόν Τζάμσι ο οποίος πέτυχε 24 πόντους!
Η Τρέισερ -όπως λεγόταν ο χορηγός της Ολίμπια Μιλάνο, κατέκτησε το τρόπαιο κερδίζοντας με 90-84 των Ισραηλινών.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο τον τελικό του 1988 στο παρακάτω video:
Ακολουθεί η παρουσίαση του Final 4 της Γάνδης το 1988, από το βιβλίο “50 χρόνια Κύπελλο Πρωταθλητριών” που κυκλοφόρησε το 2007 με το AllStar Basket:
Στη γραφική (βγαλμένη, θαρρείς, από τις γκραβούρες της Αναγέννησης) Γάνδη παίχθηκε μεσούσης της Μεγάλης Εβδομάδας (του Πάσχα των Ορθοδόξων) η πρώτη πράξη της σύγχρονης ιστορίας των φάιναλ φορ, φόρμουλα την οποία επανέφερε στο προσκήνιο ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, επηρεασμένος από ένα πρόσφατο ταξίδι του στην Αμερική για να παρακολουθήσει την τελική φάση του NCAA…
Στο λυόμενο εκθεσιακό κέντρο «Flanders Expo», ο βασιλιάς (δεν πέθανε, αλλά) επέζησε των σφετεριστών του θρόνου του. Αποδείχθηκε ότι η γριά κότα έχει πάντα το ζουμί, καθώς τα… γερόντια της Τρέισερ Μιλάνο διατήρησαν τα σκήπτρα, δίνοντας ένα καλό μάθημα νοοτροπίας νικητών τόσο στον Άρη, όσο και στη Μακάμπι.
Οι Μιλανέζοι δεν πήγαν στη Γάνδη ως φαβορί, αλλά απέδειξαν ότι ήταν γαλβανισμένοι (όσο καμιά άλλη ομάδα) από το μέταλλο του πρωταθλητισμού.
Ο Άρης που εν τω μεταξύ είχε αγιοποιήσει τις… Πέμπτες της ελληνικής κοινωνίας (τότε που τα θέατρα είχαν ρεπό και όσοι ταβερνιάρηδες δεν είχαν υπηρεσία delivery βάραγαν μύγες!) έτυχε της συγκλονιστικής και δη υπερκομματικής υποστήριξης του κόσμου, αλλά έχανε λάδια στα κρίσιμα σημεία και πλήρωσε την έλλειψη ενός μεγάλου σέντερ και την απειρία του σε αγώνες που κρίνουν διεθνή λάφυρα.
Σε μια εποχή όπου κυριαρχούσε το επιθετικό μπάσκετ (άλλωστε και οι τέσσερις ομάδες έβριθαν χαρισματικών σκόρερ), ο Άρης προδόθηκε από την άμυνά του και από το γεγονός ότι ταξίδεψε στη Γάνδη με μια κατά το μάλλον ή ήττον νεοπλουτίστικη νοοτροπία του στιλ «θέλω τον κόσμο και τον θέλω τώρα». Θα μπορούσε να κατακτήσει αυτόν τον κόσμο, αν όχι το ’88, τουλάχιστον την επόμενη χρονιά, αλλά ατύχησε…
Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1. Τρέισερ Μιλάνο
2. Μακάμπι Τελ Αβίβ
3. Παρτιζάν Βελιγραδίου
4. Άρης Θεσσαλονίκης
ΟΙ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
ΤΡΕΪΣΕΡ ΜΙΛΑΝΟ-ΑΡΗΣ 87-82
ΤΡΕΪΣΕΡ: Μπάρνια, Άλντι, Πίτις 4, Ντ’ Αντόνι 2, Γκοβέρνα, Πρεμιέρ 2, Μενεγκίν 7, Μπράουν 28, Μοντέκι 5, ΜάκΑντου 39.
ΑΡΗΣ: Λυπηρίδης 2, Γιαννάκης 15, Γκάλης 28, Σούμποτιτς 23, Φιλίππου 8, Γουίλτζερ 6
ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ -ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ 87-82
ΜΑΚΑΜΠΙ: Μαγκί 34, Σιμς 18, Μπάρλοου 12, Αροέστι 10, Τζάμσι 8, Ντάνιελ 3, Μπέρκοβιτς 2, Λίπιν, Κατζ.
ΠΑΡΤΙΖΑΝ: Τζόρτζεβιτς 2, Ομπράντοβιτς 8, Γκρμπόβιτς 19, Σάβοβιτς 6, Πετσάρσκι 8, Ντίβας 21, Πάσπαλι 16, Νάκιτς 2
ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ-ΑΡΗΣ 105-93
ΠΑΡΤΙΖΑΝ: Τζόρτζεβιτς 7, Ομπράντοβιτς 2, Γκρμπόβιτς 13, Σάβοβιτς, Πετσάρσκι 24, Ντίβας 31, Πάσπαλι 21, Νάκιτς 7
ΑΡΗΣ: Λυπηρίδης 2, Γιαννάκης 11, Γκάλης 41, Σούμποτιτς 18, Ρωμανίδης 7, Φιλίππου 4, Γουίλτζερ 10.
O TEΛΙΚΟΣ
ΤΡΕΪΣΕΡ ΜΙΛΑΝΟ- ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ 90-84
ΤΡΕΪΣΕΡ: Ντ΄Αντόνι 17 (4/11τρ., 5/6β.), Πρεμιέρ 3, Μπράουν 17 (8/11δ., 1/2β. 8ρ.), ΜάκΑντου 25 (7/14δ., 1/1τρ., 8/12β., 12ρ.), Μενεγκίν 5, Άλντι 7, Πίτις 8, Μοντέκι 8.
Προπονητής: Φράνκο Καζαλίνι
ΜΑΚΑΜΠΙ: Αροέστι, Σιμς 15, Τζάμσι 24 (4/8δ., 3/10τρ., 7/7β.,), Μαγκί 13, Μπάρλοου 21 (7/13δ., 7/8β., 14ρ.), Ντάνιελ 2, Μπέρκοβιτς 3, Λίπιν, Κοέν 6.
Προπονητής: Ραλφ Κλάιν
Διαιτητές: Ντάβιντοφ (Σοβιετική Ενωση)- Ζιχ (Πολωνία)
Η ΓΑΝΔΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ
· ΚΩΔΙΚΟΣ: «Τα τσάρτερ της χαράς», έκφραση που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά, για να περιγράψει τα… καραβάνια των (οπαδών του Άρη και γενικώς) των Ελλήνων φιλάθλων που ακολούθησαν την ομάδα στη Γάνδη.
· Ο ΩΡΑΙΟΣ: Ο Μπομπ Μάκαντου με 64 πόντους (39+25) σε δύο αγώνες έβγαλε βόλτα την κλάση του, επέδωσε τα διαπιστευτήριά του ως πρώτου σκόρερ και πρωταθλητή του ΝΒΑ και οδήγησε τη… σιτεμένη Τρέισερ στο repeat μετά τον τίτλο που είχε κατακτήσει την προηγούμενη χρονιά στη Λοζάνη, κόντρα στον ίδιο αντίπαλο.
Παρεμπιπτόντως από τότε οι Ιταλοί ξαναείδαν χαΐρι και προκοπή σε φάιναλ φορ μονάχα το 1998 στη Βαρκελώνη, με την Κίντερ Μπολόνια, η οποία στέφθηκε πρωταθλήτρια της νεοπαγούς Ευρωλίγκας και το 2001, όταν ο τίτλος κρίθηκε σε σειρά πέντε τελικών ανάμεσα με την Τάου Βιτόρια.
· Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ: Σε πείσμα των αριθμών, αυτή τη… μομφή απέδωσε ο Γιάννης Ιωαννίδης στον Λευτέρη Σούμποτιτς. Μετά το τέλος του ημιτελικού, στον οποίο ο «Πίξι» είχε σημειώσει 23 πόντους με 9/21 σουτ, ο «ξανθός» τού έψαλε τα εξ αμάξης, λέγοντάς του μεταξύ άλλων ότι «εγώ δεν μπορώ να σου ρυθμίσω το χέρι»!
· Ο ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟΣ ΗΡΩΑΣ: Ο προπονητής της Τρέισερ Φράνκο Καζαλίνι, που πήρε τη σκυτάλη από τον Νταν Πίτερσον, του οποίου διετέλεσε βοηθός (εξού και τον προσωνύμιο «το ρομπότ του Πίτερσον») και οδήγησε τους Μιλανέζους στην κατάκτηση του τρίτου τίτλου στην ιστορία τους.
· ΠΗΓΕ ΤΣΑΜΠΑ: Η συγκλονιστική παρουσία του κόσμου στο πλευρό του Άρη Περίπου 7.000 Έλληνες απ’ όλες τις γωνιές της Ευρώπης και διαφόρων συλλογικών προτιμήσεων βρέθηκαν στη Γάνδη για να ζήσουν τη στιγμή, αλλά τζίφος…
· ΤΟ ΑΠΡΟΟΠΤΟ: Στην περίοδο της εσωστρέφειάς του ο Άρης προτίμησε να καταλύσει σε ένα ερημικό ξενοδοχείο (έξω από την πόλη, δίπλα σε μια λίμνη!) το οποίο στην πραγματικότητα ήταν πανδοχείο. Δυστυχώς για τον πατριάρχη των προλήψεων Ιωαννίδη το «Auberge du pecheur» («Η ταβέρνα του ψαρά») είχε ως θυρεό μια μαύρη γάτα η οποία δέσποζε στην οροφή του ξενοδοχείου, αλλά αποκαλύφθηκε κατόπιν εορτής: το πρωί της επόμενης μέρας από τον -μετέπειτα- βουλευτή, τότε «Ρεπόρτερ» Γιώργο Λιάνη.
Ακόμη κυνηγάει ο «ξανθός» τον έφορο της ομάδας Φάνη Ταρνατώρο που είχε κάνει… scouting στο ξενοδοχείο, αλλά έπεσε στην περίπτωση: τη μέρα που πήγε για να το δει και να το κλείσει, έβρεχε πολύ και από την ομίχλη δεν πρόσεξε τη μαύρη γάτα!
· Η ΓΚΑΦΑ: Η παράδοξη και εντέλει ολέθρια ιδέα του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς να βάλει τον γίγαντα Ντίβατς να κυνηγάει τον κοντοπίθαρο Σιμς στην άμυνα. Ο γκαρντ της Μακάμπι οργίασε και η Παρτιζάν… μύρισε τον κρίνο!
· ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ: Γιατί άραγε δεν έπαιξε ούτε δευτερόλεπτο στον ημιτελικό με την Τρέισερ ο Μιχάλης Ρωμανίδης, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που ο «ξανθός» δεν μπορούσε να ρυθμίσει το χέρι του Σούμποτιτς;
· Η ΑΤΑΚΑ: «Εγώ είμαι βουλγάρικο κεφάλι και πιστεύω ότι έπραξα τα δέοντα. Ξεφωνίστε με όσο θέλετε κι όσο μπορείτε, γιατί θα ξαναχάσω σ’ έναν χρόνο».
Αυτή ήταν η απάντηση του Ιωαννίδη στις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά την επιστροφή της αποστολής στη Θεσσαλονίκη και ενώ ο Άρης είχε βιώσει τη δική του εκδοχή στις τρεις μέρες του κόνδορα!
· TO MEΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ: Ακολουθώντας τις οδηγίες του Πίτερσον, ο Καζαλίνι εμπέδωσε στην Τρέισερ την ηρεμία, απόρροια της εμπειρίας και της σιγουριάς των παικτών της απέναντι στον πανικόβλητο Άρη, ο οποίος εκών άκων φόρεσε την ετικέτα του φαβορί.
Από πού κι ως πού; Άρμα μάχης της Τρέισερ τόσο στον ημιτελικό, όσο και στον τελικό υπήρξε για άλλη μία φορά η πατροπαράδοτη άμυνα ζώνης 1-3-1, κωδικωποιημένη από το παρελθόν ως aquila (αετός).