Την αντίδραση της ομοσπονδίας μπάσκετ με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ) καθώς και του σωματείου ΑΣΚΑ Ηράκλειο, προκάλεσε η παράλληλη εκδήλωση, για μπάσκετ με Αμαξίδιο, στο Final-8 του Κυπέλλου Ελλάδας, από την ΕΟΚ.

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, τα αμαξίδια που χρησιμοποιήθηκαν (κεντρική φωτογραφία από τη σελίδα του ΑΣΚΑ Ηράκλειο), οι μπασκέτες καθώς και ο χώρος που έγινε επίδειξη (;) μπάσκετ με Αμαξίδιο, είναι προσβλητικά για το άθλημα κι όσους το υπηρετούν.

Παράλληλα εκφράζουν την απορία για το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν από τους διοργανωτές, να συνδράμουν με τη γνώση τους περί του αντικειμένου και να το διδάξουν σε φιλάθλους που επιθυμούσαν να το δοκιμάσουν τις ημέρες του Final-8 Κυπέλλου.

Η ΟΣΕΚΑ έστειλε την κάτωθι επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο.

«Την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από 16 ως 19 Φεβρουαρίου παρακολουθήσαμε από την τηλεόραση τους αγώνες του Final 8 Κυπέλου Ελλάδος στο Ηράκλειο Κρήτης οι οποίοι στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Δυστυχώς όμως υπήρχαν παράπλευρες εκδηλώσεις που μας έθιξαν σαν Ομοσπονδία και μετέφεραν μία εικόνα τελείως διαφορετική από την πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα στο περιβάλλον χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Δύο Αοράκια, είχε τοποθετηθεί πτυσσόμενη μπασκέτα αμφιβόλου ύψους και πλαισιωνόταν από νοσοκομειακά αναπηρικά αμαξίδια όπου καθόντουσαν παρευρισκόμενοι και έκαναν σουτ, σαν επαφή με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο.

Η εικόνα μόνο σαν θλιβερή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αφού από τα τέλη της δεκαετίας του 80 τα αμαξίδια που χρησιμοποιούνται στους αγώνες είναι ειδικά για το άθλημα και ουδεμία σχέση έχουν με τα νοσοκομειακά ή καθημερινά αμαξίδια.

Εκτός αυτού αναρωτιόμαστε με ποιο δικαίωμα και χωρίς να έχουμε την παραμικρή ενημέρωση προβήκατε σαν διοργανωτές σε αυτή την ενέργεια όταν μάλιστα στην πόλη του Ηρακλείου υπάρχει ενεργός σύλλογος μπάσκετ με αμαξίδιο όπου θα μπορούσε να σας βοηθήσει.

Η δράση αυτή θεωρούμε πως προσβάλλει το άθλημα μας και μας γυρίζει σε εποχές όπου το θέμα αναπηρία αντιμετωπιζόταν με οίκτο και όχι ισότιμα και έχει προκαλέσει θύελλα αρνητικών σχολίων και αντιδράσεων από τους αθλητές μας αλλά και όσους είναι κοντά στο άθλημα μας.

Επιπλέον η δράση έλαβε χώρο σε πολύ άσχημο σημείο και δεν ήταν καν γήπεδο μπάσκετ με πλάκες, πλακάκια και σχάρες αποχέτευσης όπου ήταν πολύ εύκολο να υπάρξει τραυματισμός με περαιτέρω αρνητικές συνέπειες.

Ανάμεσά μας υπήρχαν πάντοτε καλές σχέσεις και είναι απορίας άξιο αφού θέλατε να προβείτε σε μία τέτοια δράση γιατί δεν μας ενημερώσατε όπου θα μπορούσαμε να σας καθοδηγήσουμε και θα ήταν χαρά μας να συμβάλλουμε σε αυτό.

Επιπλέον σας ενημερώνουμε πως είχαμε ζητήσει από τον κο Μπάμπη Μαρκάκη, της τοπικής ένωσης Ηρακλείου, να συμμετέχουμε με κάποιο τρόπο στην όλη διοργάνωση, όμως η απάντηση ήταν αρνητική.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν εσείς προσωπικά είχατε ιδία γνώση για το συγκεκριμένο θέμα ή ήταν κάτι που χειρίστηκαν συνεργάτες σας όμως θα πρέπει να γίνει είναι μία κίνηση – ανάρτηση από την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης για ότι έγινε.

Στα πλαίσια των καλών μας σχέσεων παρακαλώ όπως επιληφθείτε του θέματος και παρακαλώ να μην υπάρξουν τέτοια συμβάντα μελλοντικά».

 

Η ανακοίνωση διαμαρτυρίας από τo ΑΣΚΑ Ηράκλειο

 

«Το ΑΣΚΑ Ηράκλειο, από τις πρώτες ημέρες της ίδρυσής του κινείται σε 2 άξονες. Τον αθλητικό, που αφορά τις αγωνιστικές δραστηριότητες της ομάδας, και τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, σκοπός του οποίου είναι η ενημέρωση και η γνωριμία των συμπολιτών μας με την αναπηρία, χρησιμοποιώντας πάντα ως μέσο το μπάσκετ.

Αυτές ήταν και είναι οι επιδιώξεις του Σωματείου.

Για αυτές δουλέψαμε και εξακολουθούμε να δουλεύουμε κυρίως με παιδιά αποσκοπώντας στη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας με σεβασμό προς όλους.

Οι εικόνες που είδαμε, πριν τον τελικό Ελλάδος στο Ν.Κ.Γ.Η. 2 Αοράκια δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το άθλημα του μπάσκετ με αμαξίδιο ενώ έχουν ως αποτέλεσμα να μας υποβιβάσουν ως αθλητές και να καλλιεργήσουν/ενισχύσουν  το ρατσισμό και το στερεότυπο του αδύναμου ανάπηρου, ανίκανου να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και κατ επέκταση να αποτελέσει ενεργό και ισότιμο μέλος στην κοινωνία.

Θα μπορούσαμε να το δεχτούμε σαν μια προχειρότητα και ένα που έπρεπε να μπει στην λίστα εργασιών για αυτό το event, όμως τέτοιες εικόνες όχι μόνο μεγεθύνουν το απόστημα, αλλά παραπληροφορούν και επηρεάζουν συνειδήσεις.

Με αφορμή τις εικόνες αυτές, ως ΑΣΚΑ Ηράκλειο δηλώνουμε ότι αυτό που οι διοργανωτές παρουσίασαν, δεν έχουν καμία σχέση με το άθλημα και διαβρώνουν τον ίδιο τον αθλητισμό.

Οι διοργανωτές και ιδιαίτερα οι τοπικοί φορείς που συμμετείχαν στη Διοργάνωση του final 8 στο Ηράκλειο φέρουν ευθύνη για την υποτίμηση και τον παραγκωνισμό τόσο των 2 Κρητικών, ενεργών σε πανελλήνιο πρωτάθλημα, σωματείων,  όσο και του αθλήματος και οφείλουν, τουλάχιστον, μια δημόσια συγγνώμη.

Τέλος, διατηρούμε την ελπίδα, τα εικονιζόμενα αμαξίδια, όταν τελείωσαν τα κλικ και τα φλας, να δόθηκαν σε ανθρώπους και δομές που τα χρειάζονται πραγματικά για την εξυπηρέτηση συνανθρώπων μας.

Σε μελλοντική ανάλογη (όχι της ποιότητας ) εκδήλωση, με χαρά θα δανείσουμε κάποια από τα αγωνιστικά μας αμαξίδια αλλά και την εμπειρία μας (όπως κάνουμε κάθε φορά), ώστε να υπάρχει έστω κάτι σωστό για τον κόσμο που ενδιαφέρεται να γνωρίσει το μπάσκετ με αμαξίδιο.

Από όλα τα παραπάνω, εξαιρούνται οι εθελοντές και η ίδια η τοπική κοινωνία που συστηματικά μας δείχνουν έμπρακτα την υποστήριξή τους».