Όταν η κληρονομιά μπορεί να γίνει ασήκωτο βάρος, υπάρχει η διέξοδος της σκληρής δουλειάς και της επιμονής. Ο δρόμος που τράβηξε δηλαδή ο Ντομάντας Σαμπόνις μέχρι να αρχίσει να καθιερώνεται στο ΝΒΑ, υπό το βάρος του μυθικού ονόματος που κουβαλάει!
Ο 22άχρονος σέντερ γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1996 στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ.
Ήταν το φινάλε της… rookie σεζόν του πατέρα του, θρυλικού Άρβιντας Σαμπόνις,στο ΝΒΑ με τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς.
Το “θαύμα της φύσης” έπαιξε για πρώτη φορά στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου στα 31 του, κι αφού πρώτα είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1995 με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, στον τελικό με τον Ολυμπιακό, στη Σαραγόσα.
Με προπονητή τον Ομπράντοβιτς και συμπαίκτη τον νυν κόουτς της Ρεάλ, Πάμπλο Λάσο!
Ο μικρός Ντομάντας έζησε αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ με την οικογένειά του, μέχρι να αποσυρθεί από την αγωνιστική δράση ο διάσημος πατέρας του.
Εγκαταστάθηκαν οικογενειακώς στην αγαπημένη πόλη του Άρβιντας, Μάλαγα, στην Ισπανία. Για την ακρίβεια σε ένα προάστιο της Ανδαλουσιανής πόλης, το Τορεμολίνος, διάσημο παραθαλάσσιο, θέρετρο κυρίως για Αμερικανούς τουρίστες.
Ο Ντομάντας έκανε τα πρώτα του βήματα στη Μάλαγα, κι έπειτα από ένα χρόνο δανεισμού σε μια πιο μικρή ομάδα της Μάλαγα, επέστρεψε στην Ουνικάχα.
Στις 13 Οκτωβρίου του 2013 έγινε ο νεαρότερος παίκτης που παίζει στην ACB με τη φανέλα της Μάλαγα και πέντε μέρες αργότερα έκανε το ντεμπούτο του και στη Euroleague σε αγώνα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.
Ο Ντομάντας όμως δεν επιθυμούσε να κάνει επαγγελματικό συμβόλαιο, παρά την πρόταση των 630.000 ευρώ για τρία χρόνια από την ισπανική ομάδα!
Είχε στο μυαλό του το NCAA, ήθελε να περάσει -και- από αυτή τη διαδικασία, να μάθει κι άλλα πράγματα για το μπάσκετ και μάλιστα στο… λίκνο του, τις ΗΠΑ και το 2014 εξασφάλισε υποτροφία από το Γκονζάγκα.
Εκεί έγινε συμπαίκτης με τον Κάιλ Γουίλτζερ του Ολυμπιακού, τον Γκάρι Μπελ που είδαμε φέτος στον Άρη,. ενώ τον πρώτο χρόνο έπαιξε και με τον Κέβιν Πάνγκος, που το καλοκαίρι του ’16, έφυγε για την Ισπανία και την Γκραν Κανάρια.
Έκανε δύο σπουδαίες σεζόν και την τελευταία η ομάδα του έφτασε μέχρι το Sweet 16 του Tournament όπου αποκλείστηκε από το Σίρακιους.
Κατέθεσε υποψηφιότητα για το ντραφτ και σε ηλικία 20 ετών, τον Ιούνιο του 2016 έγινε ντραφτ από τους Ορλάντο Μάτζικ και μάλιστα στο Νο11 που έμελλε να είναι και το αγαπημένο του νούμερο, λόγω του πατέρα του όπως εξήγησε το ίδιο βράδυ στη φωτογραφία που ανέβασε στο twitter!
Την ίδια βραδιά, η Οκλαχόμα πήρε τα δικαιώματά του από το Ορλάντο, όπως και του Βίκτορ Ολαντίπο νυν συμπαίκτη του στους Πέισερς αλλά και του Ερσάν Ιλιασόβα.
My inspiration. Proud to wear his name on the back of my jersey. #Sabonis #11 #NBADraft pic.twitter.com/xo543H1N9w
— Domantas Sabonis (@Dsabonis11) 23 Ιουνίου 2016
Η πρώτη του χρονιά στη Θάντερ ήταν σκληρή. Πάλεψε, δούλεψε κι έφτασε να κλείσει τη σεζόν με 20,1 λεπτά ανά αγώνα σε σύνολο 81 ματς! Είχε 5,9 πόντους, 3,6 ριμπάουντ, 43,8% στα δίποντα, 65,7% στις βολές.
Το καλοκαίρι του 2017 η Θάντερ τον έστειλε με τον Ολαντίπο στην Ιντιάνα για να πάρει τον Τζορτζ! Ο Σαμπόνις πείσμωσε ακόμη περισσότερο. Συνέχισε τη σκληρή και μεθοδική δουλειά και δικαιώθηκε. Σούταρε καλύτερα, έπαιρνε καλύτερη θέση στη ρακέτα, άρχισε να σουτάρει ακόμη και για τρίποντο με μεγάλη αυτοπεποίθηση, καλύπτοντας και τις δύο θέσεις των ψηλών.
Στο φινάλε της σεζόν με τη συγκλονιστική σειρά play offs με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, θεωρήθηκε πλέον βασικός, κι είχε ακόμη μεγαλύτερη προσφορά από όσο στην κανονική περίοδο.
Εκεί, σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, σχεδόν διπλασίασε τους πόντους του (11,6), έφτασε τα 5,5 ριμπάουντ σούταρε με 51,4% και 75,01% στις βολές!
Στα επτά ματς των play offs έφτασε στους 12,4 πόντους, σούταρε με 58% και 77,8% στις βολές και κυρίως κέρδισε την καθιέρωση σε μια εξαιρετική ομάδα, που έχει όλο το μέλλον μπροστά της!
Ήταν απλά άτυχη που έπεσε με το “καλημέρα” των play offs στον “αγριεμένο” ΛεΜπρον Τζέιμς!
Για τον Ντομάντας Σαμπόνις, όμως, αυτή είναι ακόμα η αρχή. Της καταξίωσης, της καθιέρωσης στο ΝΒΑ. Ενός παιδιού, που όσο κι αν το αποφεύγει, πάντα θα προσπαθούν να το βάζουν όλοι στα “παπούτσια” του μυθικού πατέρα του, Άρβιντας.