Με τη μεγάλη έκπληξη της σεζόν, Λάρισα, συνεχίζονται σήμερα (30/6) τα αφιερώματα του ΕΣΑΚΕ στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε.
Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά για την πορεία μέσα από την οποία μετατράπηκε από μία ομάδα της «ουράς», σε μία ομάδα της τελικής τετράδας του Πρωταθλήματος. Οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, στον πάγκο και το ρόστερ, τη μεταμόρφωσαν σε μια ομάδα που τρύπησε το ένα μετά το άλλο τα «ταβάνια» της για να μπει στην τετράδα όπου έχασε στα πέντε ματς τις σειρές των ημιτελικών με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και των μικρών τελικών με τον Προμηθέα. Σε κάθε περίπτωση έγινε η ομάδα που αποτελεί σημείο αναφοράς για το θεσσαλικό μπάσκετ. Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 13 ομάδων της Stoiximan Basket League της σεζόν 2021-22 με τη Λάρισα. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.
Τι άφησε η σεζόν για τη Λάρισα;
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 18 νίκες – 18 ήττες – 4η θέση.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ: Μέσα από τις πολλές, καλές εμφανίσεις της Λάρισας στη φετινή Stoiximan Basket League, αυτή που ξεχώρισε στατιστικά ήταν εκείνη της 6ης Μαρτίου στο Λαύριο. Η θεσσαλική ομάδα νίκησε εκτός έδρας με 91-77 έχοντας 110 στο ranking στην κορυφαία φετινή επίδοση της…
Για να φτάσει στους 110 βαθμούς στο ranking εκείνη τη μέρα, η Λάρισα είχε: 22/26 βολές, 24/41 δίποντα, 7/13 τρίποντα, 27-10 ριμπάουντ, 21 λάθη, 19 ασίστ, 10 κλεψίματα και πέντε τάπες. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο ίδιο γήπεδο, αυτό του Λαυρίου, η Λάρισα έκανε το καλύτερο παιχνίδι της τριετούς ιστορίας της στη Stoiximan Basket League. Ήταν στην πρώτη της σεζόν, το 2019-20, όταν είχε 115 ranking.
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ: Η Λάρισα έκανε μια εντυπωσιακή σειρά στα ημιτελικά με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ αλλά αυτή δεν είχε το τέλος που θα ήθελε. Όχι τόσο γιατί ηττήθηκε από το, έτσι κι αλλιώς, μεγάλο φαβορί και έμεινε εκτός τελικών. Η θεσσαλική ομάδα υποχρεώθηκε σε μία συντριβή με 89-43 που συνοδεύτηκε από αρνητικές, στατιστικές επιδόσεις και τελικά τη μικρότερη στο ranking συνολικά στη φετινή Stoiximan Basket League.
Στον πέμπτο ημιτελικό των πλέι οφ λοιπόν, η Λάρισα είχε 24 ranking αφού μέτρησε συνολικά: 3/5 βολές, 11/36 δίποντα, 6/27 τρίποντα, 15-10 ριμπάουντ, 14 λάθη, 11 ασίστ, οχτώ κλεψίματα και δύο τάπες.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Η σεζόν άρχισε με τον Νίκο Παπανικολόπουλο στην άκρη του πάγκου. Ήταν εκείνος με τον οποίο πέρασε το μεγαλύτερο μέρος και της περσινής περιόδου. Στο φετινό Πρωτάθλημα μέτρησε μία νίκη και πέντε ήττες σε έξι ματς και έτσι τον διαδέχτηκε από την 8η αγωνιστική ο Φώτης Τακιανός.
Ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ Mateco, της Δόξας Λευκάδας και των Τρικάλων BC Aries –στη Stoiximan Basket League- οδήγησε τη Λάρισα σε ένα ντεμαράζ μέσα από το οποίο κατάφερε να αφήσει το 1-7 με το οποίο μπήκε στο φετινό Πρωτάθλημα. Ο τελικός απολογισμός του Τακιανού στον πάγκο της θεσσαλικής ομάδας ήταν 17 νίκες και 13 ήττες. Έτσι έγινε ο πρώτος προπονητής της Λάρισας τόσο σε αγώνες όσο και σε νίκες, στα τρία χρόνια της παρουσίας της στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.
Ο ΜVP: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ουσμάν Κρουμπάλι ήταν ένας από τους παίκτες που ξεχώρισαν στην 30ή Stoiximan Basket League. Επέστρεψε στο ελληνικό Πρωτάθλημα μετά το πέρασμα του από το Λαύριο Megabolt και τον ΠΑΟΚ Mateco, αποτελώντας έναν από τους βασικότερους πυλώνες της Λάρισας στην πορεία μέχρι την τελική τετράδα. Ο Αμερικανός φόργουορντ είχε 582 ranking στην κανονική περίοδο και τα πλέι οφ, επίδοση που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη της σεζόν πίσω από τους 630 του Σάσα Βεζένκοφ.
Στην τριάδα των πολυτιμότερων παικτών της Λάρισας σε απόλυτους αριθμούς, ακολούθησαν ο Στέφαν Μούντι με 439 και ο Τζέιλεν Χάντσον με 405 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης του Πρωταθλήματος. Οι πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας σε μέσους όρους δεν παρουσίασαν διαφοροποιήσεις. Ο Κρουμπάλι είχε 16,6 ranking σε κάθε αγώνα της Λάρισας ενώ ο Μούντι είχε 15,7 και ο Χάντσον 12,7.
Ο ΣΚΟΡΕΡ: Αν η μεταμόρφωση της Λάρισας μετά τον Δεκέμβριο είχε ένα πρόσωπο, αυτός αναμφίβολα θα ήταν ο Στέφαν Μούντι. Ο Αμερικανός γκαρντ επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την παρουσία του στο Ρέθυμνο Cretan Kings της σεζόν 2017-18 και πραγματοποίησε μια σειρά εντυπωσιακών εμφανίσεων. Τελείωσε το Πρωτάθλημα με 433 πόντους που τον κατέστησαν όχι μόνο τον κορυφαίο σκόρερ της Λάρισας στη σεζόν αλλά και συνολικά στην τριετή διαδρομή της στη Stoiximan Basket League αφού ξεπέρασε τον Μπράντον Ρας που είχε 411 στην προηγούμενη διετία.
Τον βραχύσωμο Αμερικανό ακολούθησαν στη λίστα των σκόρερ της φετινής Λάρισας o Τζέιλεν Χάντσον με 419 και ο Ουσμάν Κρουμπάλι με 363 πόντους. Η λίστα των παικτών με τους περισσότερους πόντους κατά μέσο όρο είχε μια σημαντική διαφοροποίηση. Ο Μούντι παρέμεινε πρώτος με μέσο όρο 16,06 πόντων αλλά ο Μαρίν Μάριτς που μπήκε στο ρόστερ της Λάρισας μαζί του, από το εκτός έδρας ματς με τον Απόλλωνα Oscar όταν και άρχισε η αντεπίθεση της Λάρισας, ήταν δεύτερος με 15,08. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Τζέιλεν Χάντσον με 14,22 πόντους ανά αγώνα.
Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Ουσμάν Κρουμπάλι ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της συγκεκριμένης στατιστικής κατηγορίας, όχι μόνο για τη Λάρισα αλλά συνολικά για τη φετινή Stoiximan Basket League. Ο Αμερικανός είχε 20 διψήφιες επιδόσεις ριμπάουντ στις 35 εμφανίσεις του στο φετινό Πρωτάθλημα και έγινε ο πρώτος μετά από 17 σεζόν που έφτασε τα 300+ σε μία σεζόν. Είχε συνολικά 318 από τα 1.367 ριμπάουντ της ομάδας του (το 23,26%) και έβαλε ψηλά τον πήχη στη σχετική λίστα των Θεσσαλών αφού στις δύο προηγούμενες σεζόν δεν υπήρξε παίκτη που να ξεπέρασε συνολικά τα 134, όσα είχε ο Μπράντον Ρας. Τον ακολούθησαν φέτος ο Μαρίν Μάριτς με 170 και ο Τζέιλεν Χάντσον με 168 ριμπάουντ.
Η λίστα των μέσων όρων κάνει πιο σαφή την κυριαρχία του Κρουμπάλι στον τομέα αυτό, αφού μάζευε 9,1 ριμπάουντ ανά αγώνα. Αρκετά παραγωγικοί αλλά και πάλι μακριά του, ήταν οι παίκτες που τον ακολούθησαν που ήταν οι ίδιοι της λίστας των απόλυτων αριθμών. Ο Μάριτς είχε μέσο όρο 6,1 και ο Χάντσον 5,3.
Ο ΠΑΣΕΡ: Παρότι δεν ήταν παρών στην ομάδα από την αρχή της σεζόν, ο Στέφαν Μούντι εκτός από πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε και πρώτος πασέρ της Λάρισας. Στο τέλος της εντυπωσιακής διαδρομής της είχε 126 ασίστ που τον κατέστησαν τον δεύτερο της σχετικής λίστας της θεσσαλικής ομάδας στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα πίσω από τον Νώντα Παπαντωνίου που έφτασε τις 132. Τον Μούντι ακολούθησαν σε απόλυτους αριθμούς στις ασίστ ο Ζώης Καράμπελας με 101 και ο Ουσμάν Κρουμπάλι με 60, βγάζοντας μια άλλη πτυχή στο παιχνίδι του από αυτές με τις οποίες τον είχαμε γνωρίσει.
Η πρωτιά του Μούντι δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί σε μέσους όρους αφού έδινε 4,5 ασίστ ανά αγώνα. Την τριάδα συμπλήρωσαν ο Τζέι Θριτ που έκανε μόνο τέσσερις εμφανίσεις με τη Λάρισα, έχοντας 3,3 ασίστ κατά μέσο όρο και ο Γιαν Σπαν που επίσης άρχισε τη σεζόν αλλά αποχώρησε νωρίς, έχοντας 3.
ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Στο τέλος μιας σεζόν μέσα από την οποία έγραψε ιστορία με πολλούς τρόπους, οι κορυφαίες επιδόσεις της Λάρισας σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο ήταν…