Ο ΕΣΑΚΕ συνεχίζει τον απολογισμό της σεζόν που ολοκληρώθηκε με το Λαύριο, που φέτος του έλειψε η σταθερότητα.
Μετά την ονειρεμένη προηγούμενη σεζόν μέσα από την οποία αγωνίστηκε στους τελικούς της Stoiximan Basket League, το έργο του ήταν εξ ορισμού πολύ δύσκολο. Το μεγαλύτερο όφελος του ήταν η εξαιρετική ευρωπαϊκή πορεία, αφού έφτασε μέχρι τα play in του BCL όμως στο Πρωτάθλημα δεν κατάφερε να μπει στα play off.Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 13 ομάδων της 30ής Stoiximan.gr Basket League της σεζόν 2021-22 με το Λαύριο Megabolt. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.
Αν κάτι έλειψε από το Λαύριο Megabolt στη σεζόν που πέρασε και σε σύγκριση με τις προηγούμενες, ήταν η σταθερότητα. Αντιμετώπισε προβλήματα, υποχρεώθηκε σε πολλές αλλαγές και δυσκολεύτηκε να βρει τη χημεία που χρειαζόταν προκειμένου να φτάσει τουλάχιστον στον στόχο της συμμετοχής στα πλέι οφ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της σεζόν αγωνίστηκε με 21 παίκτες στη Stoiximan Basket League, 12 εκ των οποίων ήταν ξένοι αφού από αυτούς που την άρχισαν, μόνον ο Αλ-Ουαζίντ Αμίνου την ολοκλήρωσε.
Τι άφησε η σεζόν για το Λαύριο Megabolt;
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 8 νίκες – 16 ήττες – 10η θέση.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Προς το τέλος της σεζόν είδαμε το καλύτερο φετινό Λαύριο Megabolt του Πρωταθλήματος. Ήταν στο ματς της 23ης αγωνιστικής όταν νίκησε τον Προμηθέα με 90-82, έχοντας 121 ranking. Μία επίδοση που κατατάχθηκε στην πρώτη 20άδα της σχετικής λίστας της φετινής Stoiximan Basket League.
Για να φτάσει σε αυτήν και βέβαια στη νίκη, η ομάδα της λαυρεωτικής είχε: 31/37 βολές, 19/38 δίποντα, 7/23 τρίποντα, 31-12 ριμπάουντ, 9 λάθη, 19 ασίστ, 4 κλεψίματα και 5 κοψίματα.
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Στις 14 Φεβρουαρίου το Λαύριο Megabolt πέρασε ένα δύσκολο βράδυ στο ΣΕΦ. Ήταν το παιχνίδι που, τουλάχιστον με βάση τους αριθμούς, έκανε το χειρότερο από τα 24 παιχνίδια του στη φετινή Stoiximan Basket League. Ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με 101-58 έχοντας 29 ranking που ήταν η δεύτερη μικρότερη επίδοση του φετινού Πρωταθλήματος.
Η ομάδα της λαυρεωτικής είχε στο παιχνίδι της 15ης αγωνιστικής: 6/8 βολές, 14/37 δίποντα, 8/28 τρίποντα, 17-12 ριμπάουντ, 15 λάθη, 14 ασίστ, 3 κλεψίματα και 3 κοψίματα.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Προς το τέλος της σεζόν Λαύριο Megabolt και Χρήστος Σερέλης, βάδισαν σε διαφορετικούς δρόμους έπειτα από 18 χρόνια. Ο 48χρονος τεχνικός ήταν στον πάγκο των «μεταλλωρύχων» από τον Μάρτιο του 2004 και τους οδήγησε σε απανωτές ανόδους στις εθνικές κατηγορίες, μέχρι που βρέθηκαν το 2015 στη Stoiximan Basket League όπου και πέτυχαν πολλά με αποκορύφωμα την παρουσία τους στους περσινούς τελικούς.
Φέτος ο Σερέλης κοουτσάρισε το Λαύριο Megabolt στα 19 από τα 24 ματς της Stoiximan Basket League με ρεκόρ 7-12 πριν γίνει ο άμεσος συνεργάτης του Γιώργου Βόβορα στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Τον διαδέχτηκε ο Σάββας Καμπερίδης που καθοδήγησε το Λαύριο Megabolt σε πέντε ματς του Πρωταθλήματος με απολογισμό 1-4.
Ο ΜVP: Το δίδυμο των Βασίλη Μουράτου-Δημήτρη Κακλαμανάκη οδήγησε το Λαύριο Megabolt στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες. Οι δύο Έλληνες διεθνείς ήταν εκείνοι με τον μεγαλύτερο αριθμό ranking με πρώτο τον Μουράτο που είχε 287 και δεύτερο τον Κακλαμανάκη που είχε 265. Την τριάδα σε απόλυτους αριθμούς συμπλήρωσε ο Τάισον Κάρτερ με 184 παρότι «έγραψε» 11 συμμετοχές Πρωταθλήματος, αφού αποχώρησε τον Δεκέμβριο για να μεταπηδήσει στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.
Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν ο MVP του Λαυρίου Megabolt με βάση τους μέσους όρους του ranking αφού είχε συντελεστή 16,7 βαθμών. Θέση στην τριάδα έχουν οι δύο Έλληνες διεθνείς που ακολούθησαν τον Κάρτερ, με τον Μουράτο να έχει μέσο όρο 12 στο ranking και τον Κακλαμανάκη στο 11,5.
Ο ΣΚΟΡΕΡ: Η τριάδα των κορυφαίων σκόρερ του Λαυρίου Megabolt στη σεζόν που πέρασε, θύμιζε εκείνη των κορυφαίων του ranking αφού οι ίδιοι παίκτες και με την ίδια σειρά μοιράστηκαν τις πρώτες θέσεις σε απόλυτους αριθμούς. Ο Βασίλης Μουράτος τελείωσε το Πρωτάθλημα με 271 πόντους και τον ακολούθησαν ο Δημήτρης Κακλαμανάκης με 213 και ο Τάισον Κάρτερ. Ο Μουράτος μάλιστα δεν πρόλαβε για… τρεις πόντους να πιάσει την ιστορική κορυφή των σκόρερ του Λαυρίου Megabolt. Έφτασε τους 787 και μπροστά του έμεινε με 789 ο Τζαμάλ Νίξον.
Η αντίστοιχη λίστα των μέσων όρων είχε διαφοροποιήσεις αφού ο Τάισον Κάρτερ ήταν ο κορυφαίος σκόρερ της ομάδας της Λαυρεωτικής, σκοράροντας 16,55 πόντους σε καθένα από τα 11 παιχνίδια του στο φετινό Πρωτάθλημα. Τον ακολούθησε ο Ρασάντ Βον με 14,42 ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Βασίλης Μουράτος σημειώνοντας 11,29 πόντους ανά αγώνα.
Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Δημήτρης Κακλαμανάκης ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος αυτής της κατηγορίας, όντας άλλωστε ο μόνος παίκτης του Λαυρίου Megabolt που έφτασε σε τριψήφιο αριθμό στη σεζόν. Μέσα από αυτήν μάλιστα έγινε ο πρώτος τόσο στα αμυντικά, όσο και στα συνολικά ριμπάουντ στην ιστορία της ομάδας της λαυρεωτικής προσπερνώντας και στις δύο λίστες τον Γιάννη Κουζέλογλου. Στα επιθετικά ριμπάουντ ήταν πρώτος από την πρώτη τετραετία του στην ομάδα (2015-19).
Ο Κακλαμανάκης τελείωσε τη σεζόν έχοντας 121 ριμπάουντ ενώ την τριάδα των απόλυτων αριθμών συμπλήρωσαν ο Αλ-Ουαζίντ Αμίνου με 76 και ο Βασίλης Μουράτος με 74, αφήνοντας στην τέταρτη θέση τον Πέτρο Γερομιχαλό με 70. Ο Δημήτρης Κακλαμανάκης αναδείχτηκε κορυφαίος ριμπάουντερ του Λαυρίου Megabolt και σε μέσους όρους, έχοντας 5,3 ανά αγώνα. Κοντά του με 5,0 ήταν ο Τζέραντ Σάβατζ ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Ρασάντ Βον με 4,6.
Ο ΠΑΣΕΡ: Δεν θα μπορούσε να υπάρχει αμφιβολία για τον κορυφαίο αυτής της κατηγορίας αφού ο κορυφαίος πασέρ της κανονικής περιόδου ήταν παίκτης του Λαυρίου Megabolt. Από τα χέρια του Βασίλη Μουράτου έφυγαν οι 152 από τις 389 ασίστ του Λαυρίου Megabolt στο φετινό Πρωτάθλημα, δηλαδή το 39,07%. Ήταν οι περισσότερες που είχε στην κανονική περίοδο μιας σεζόν αφού στο αντίστοιχο κομμάτι της περσινής Stoiximan Basket League είχε 127 ασίστ αλλά με δύο λιγότερα ματς. Έχει αξία ακόμη να σημειωθεί ότι μέσα από τη σεζόν που έφυγε, ο διεθνής γκαρντ…
*Έγινε ο κορυφαίος πασέρ στην ιστορία του Λαυρίου Megabolt φτάνοντας τις 378 και αφήνοντας πίσω του τον Τζαμάλ Νίξον που είχε 320 στην τετραετία 2015-19.
*Κέρδισε την πρωτιά των double-double με πόντους και ασίστ αφού είχε τέσσερις τέτοιες επιδόσεις, με τις οποίες έφτασε τις επτά στη Stoiximan Basket League. Όλες στην προηγούμενη διετία με το Λαύριο Megabolt.
Σε απόλυτους αριθμούς τον ακολούθησαν o Αλέξανδρος Νικολαίδης, στη ρούκι σεζόν του στη Stoiximan Basket League, με 48 και ο Πέτρος Γερομιχαλός με 39 ασίστ. Η λίστα των κορυφαίων πασέρ του Λαυρίου Megabolt στη σεζόν που πέρασε έχει βέβαια τον ίδιο παίκτη στην κορυφή αφού ο Βασίλης Μουράτος έδινε 6,3 ασίστ ανά παιχνίδι, ωστόσο τον πλαισίωσαν στην πρώτη τριάδα ο Τάισον Κάρτερ με 2,9 και ο Κόρεϊ Σάντερς με 2,8 ασίστ ανά αγώνα.
ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν απέναντι στο Περιστέρι Vitabiotics, ο Βασίλης Μουράτος έγραψε ιστορία με τις 16 ασίστ που μοίρασε και με τις οποίες ισοφάρισε την κορυφαία επίδοση της κατηγορίας που είχε ο Άντονι Χίκι από τον Απρίλιο του 2019. Ήταν και η επίδοση που ξεχώρισε από όλα τα ρεκόρ του φετινού Λαυρίου Megabolt.
Αναλυτικά όλες οι κορυφαίες επιδόσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο στη διαδρομή των 24 αγώνων της ομάδας της λαυρεωτικής…