Αποθεώθηκε και το 2013 στο Αλεξάνδρειο, όπου τίμησε τον Νίκο Γκάλη και τον Άρη
Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες του ευρωπαϊκού μπάσκετ κι άφησε το στίγμα του παίζοντας για τρεις σεζόν και στην Ελλάδα! Ο Nτίνο Ράτζα, κλείνει σήμερα 24 Απριλίου 2020 τα 53 του χρόνια και το AllStar Basket του κάνει ένα φωτογραφικό αφιέρωμα.
Γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1967 και μεγάλωσε στο Σπλιτ.
Άρχισε το μπάσκετ στη Ντάλβιν Σπλιτ και μετακόμισε στη μεγάλη ομάδα της πόλης, Γιουγκοπλάστικα στα 18 του.
Κέρδισε δύο Κύπελλα πρωταθλητριών το 1989 και το 1990, πριν φύγει για την Ιταλία και τα εκατομμύρια της Βίρτους Ρόμα, τότε, Μεσαντζέρο.
Οι Μπόστον Σέλτικς τον επέλεξαν στο ντραφτ του 1989 (Νο40) η Γιουγκοπλάστικα κίνησε γη και ουρανό να μην πάει από τόσο νωρίς στο ΝΒΑ και τελικά έμελλε να παίξει στη Βοστώνη το 1993, μετά από τρία χρόνια στην Ιταλία!
Μετά από τέσσερα χρόνια στο ΝΒΑ, ήλθε στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, το καλοκαίρι του 1997, βοηθώντας τον να επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ. Κέρδισε τα Πρωταθλήματα Ελλάδας 1998 και 1999, πριν γυρίσει να παίξει ένα χρόνο στη Ζαντάρ.
Επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό (2000/01) και έκλεισε την καριέρα του στην Κροατία. Πρώτα παίζοντας στην Τσιμπόνα (2001/02) και τέλος στην αγαπημένη του ομάδα του Σπλιτ.
Mε την Εθνική ομάδα της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας κέρδισε χάλκινο μετάλλιο το 1987 στην Αθήνα στο Eurobasket, ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, χρυσό στο Eurobasket του Ζάγκρεμπ το 1989 και άλλο ένα χρυσό το 1991 στο Eurobasket της Ιταλίας.
Με την Κροατία κέρδισε το ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο το 1992 στη Βαρκελώνη και το χάλκινο στο Παγκόσμιο του Καναδά το 1994 νικώντας στον μικρό τελικό την Ελλάδα.
Τέλος, πήρε δύο ακόμα χάλκινα μετάλλια σε Eurobasket με την Κροατία, το 1993 και το 1995, πάλι σε μικρούς τελικούς με αντίπαλο την Εθνική Ελλάδας.
Πλέον εργάζεται για την κροατική ομοσπονδία.
Δείτε τη διαδρομή του σπουδαίου Κροάτη ψηλού, στην παρακάτω photo gallery:
Πανηγυρίζοντας ένα από τα δύο συνεχόμενα ευρωπαϊκά που κέρδισε με τη Γιουγκοπλάστικα!Η ενωμένη Γιουγκοσλαβία, Πρωταθλήτρια Ευρώπης 1989, 1991Με τη φανέλα της Βίρτους Ρόμα, που είχε χορηγό την Il Messagero. To 1991/92 έπαιξε αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο Κόρατς, το οποίο κατέκτησαν οι Ρωμαίοι!
Με τον αξέχαστο Ντράζεν Πέτροβιτς στα πρώτα χρόνια της ανεξάρτητης Κροατίας
Με τη φανέλα της Εθνικής ΚροατίαςΜε τη φανέλα των Σέλτικς, όπου αγωνίστηκε από το 1993 έως το 1997. Διακρίνεται και ο Κόλιερ Μπράουν. Γνωστός και ως Πι Τζέι, δίδυμο ξένων με τον αξέχαστο Μπόμπαν στον Πανιώνιο το 1992/93
Με τον Παύλο Γιαννακόπουλο όταν συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό το 1997Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού το 1998Ηρεμώντας τα πνεύματα στον επεισοδιακό ημιτελικό με την ΑΕΚ το 1998
Πανηγυρίζει τον τίτλο του 1998, πρώτο για τον Παναθηναϊκό στο Πρωτάθλημα έπειτα από το 1984!
Από την άφιξή του για τον Ολυμπιακό το 2000
Από την παρουσίασή του από τον Ολυμπιακό. Με τον πρόεδρο τότε, Σωκράτη Κόκκαλη
Στις 16/10/2000 με τη φανέλα του Ολυμπιακού, πετυχαίνει το πρώτο καλάθι στη νέα Euroleague κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, στο Παβεγιόν Ραϊμούντο Σαπόρτα της Μαδρίτης
Από τα πρώτα του παιχνίδια με τον Ολυμπιακό κόντρα στη Δάφνη του Στέφαν ΑριγκμπάμπουΜε τον νεαρό Λάζαρο Παπαδόπουλο σε Ολυμπιακός-ΗρακλήςΚόντρα στον Παναθηναϊκό κι απέναντι στον διάδοχό του, Ζέλικο ΡέμπρατσαΈνα χρόνο συμπαίκτης (1998/99) κι ένα χρόνο αντίπαλος (2000/01) με τον Ντέγιαν ΜποντιρόγκαΠάλι αντίπαλος με τον Ντέγιαν ΜποντιρόγκαΠανηγυρίζοντας μια νίκη στους τελικούς του 2001
Στα Playoffs της Euroleague 2001, με την ΤαούΜε τη φανέλα της Τσιμπόνα κόντρα στην ΑΕΚ στη EuroleagueΜε τη φανέλα της Ζαντάρ το 2000 κόντρα στην ΑΕΚ στο Κύπελλο Σαπόρτα
Το 2013 τίμησε τη γιορτή του Άρη για τον Νίκο Γκάλη! Δίπλα του, ο Βολκόφ
Στο Eurobasket 2017 ως μέλος της ομοσπονδίας της ΚροατίαςΤο 2018 εισήχθη στο hall of Fame!
Με 8-0 σερί στα τελευταία 95 δευτερόλεπτα ο Παναθηναϊκός AKTOR νίκησε με 79-75 τον Ολυμπιακό στο Ηράκλειο και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας! Ήταν ένα παιχνίδι-θρίλερ το...