Ο Γιώργος Παντελάκης, ο οποίος οδήγησε την παιδική και την εφηβική ομάδα του Ολυμπιακού στην κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, μίλησε στην εκπομπή “Άμεσο Ριπλέι” του EOK WebRadio με τον Γιάννη Λαμπίρη και τον Σπύρο Καβαλιεράτο.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για την κατάκτηση του Πανελληνίου Παίδων: «Είμαι πολύ χαρούμενος και για τα παιδιά. Πέτυχαν κάτι σημαντικό. Οι παίδες είχαν να κάνουν τέτοια επιτυχία 23 χρόνια. Είμαι πολύ χαιράμενος και για τις οικογένειές τους, γιατί φέτος είχα τη χαρά οι γονείς των παιδιών να είναι πολύ συγκροτημένοι, να μην είναι παρεμβατικοί και καταλάβαινα ότι έχουν αφήσει τα παιδιά τους στη δική μου ευθύνη, ήταν αξιοπρεπείς και στα παιχνίδια.
Στο τέλος του μάζεψα τους γονείς και τους έδωσα συγχαρητήρια. Έχουν περάσει δύσκολα, έχουν δει να βρίζουν άλλοι τα παιδιά τους, να φωνάζουν και δε μπήκαν ποτέ στο… τρυπάκι να αντιδράσουν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα, αλλά και για τα παιδιά τους. Συνολικά όλοι έκαναν μια καλή δουλειά φέτος. Ένα τεράστιο κομμάτι της επιτυχίας μας οφείλεται εκεί, γιατί μιλούσα στα παιδιά και με κοιτούσαν στα μάτια, δεν είχαν δεύτερες σκέψεις, ήταν focus μόνο σε εμένα».
Για τον ψυχισμό των παιδιών: «Ο ψυχισμός αυτής της ομάδας ήταν στα πάνω και στα κάτω του σε πολλές περιπτώσεις μες στη χρονιά. Στα play-offs της ΕΣΚΑΝΑ βρεθήκαμε κάποια στιγμή σε ένα εντός ματς με τον Μίλωνα να χάνουμε 12-13 πόντους στην αρχή του 4ου δεκαλέπτου και το γυρίσαμε και ύστερα κερδίσαμε εκτός.
Στα ματς με τον Πανιώνιο χάσαμε τον τίτλο με δύσκολο τρόπο, με ένα μπάζερ-μπίτερ τρίποντο απ’ τη γωνία με ταμπλό. Αναγκαστήκαμε σε δύο μέρες να πάμε στη Θεσσαλονίκη για να παίξουμε με τους δευτεραθλητές ΕΣΚΑ και ΕΚΑΣΘ. Εκεί κερδίζαμε τον Άρη 17 πόντους περίπου 8 λεπτά πριν το τέλος και χάσαμε στη λήξη του αγώνα. Κερδίσαμε τα Εκπαιδευτήρια Πλάτωνα και με ένα αποτέλεσμα που δεν κρινόταν από εμάς, έγινε και βγήκαμε εμείς 1οι στην τριπλή ισοβαθμία για να προκριθούμε στο Πανελλήνιο.
Από μέρα σε μέρα άλλαζαν τα συναισθήματά των παιδιών. Ηρεμήσαμε, φτιάξαμε τον ψυχισμό μας, φορμάραμε την ομάδα για το Πανελλήνιο. Πήγαμε αρκετά καλά ενεργειακά και ψυχικά στο τουρνουά και είχαμε αρκετά καλά ματς. Και στον τελικό και στον ημιτελικό ήμασταν πάρα πολύ καλοί απ’ το τρίποντο, κάτι που έδειχνε την καλή ψυχολογία των παιδιών. Αυτό το γκρουπ των παιδιών έκανε σπουδαία δουλειά.
Δεν είναι μόνο η κατάσταση, αλλά κατάφεραν να αντιστρέψουν τους όρους και είναι κάτι που θα τα βοηθήσει πολύ, να μην τα παρατούν ποτέ».
Για τις καλές «φουρνιές» σε παίδες και εφήβους: «Το να μαζευτούν πολλοί καλοί παίκτες σε μια ομάδα είναι ευχή και κατάρα. Το σημαντικότερο επίτευγμά μας είναι ότι βάλαμε τα παιδιά να παίξουν άμυνα. Όλη η δομή των παιδιών και των εφήβων έχει βάση την ανδρική ομάδα, όλη η φιλοσοφία και κουλτούρα είναι το δόγμα που έχει βάλει ο κόουτς Μπαρτζώκας με τους συνεργάτες του.
Εμείς το λατρεύουμε και το ακολουθούμε. Έπρεπε να βάλουμε τα παιδιά να παίξουν άμυνα και ύστερα να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον και να πασάρουν συνεχώς. Όταν το καταφέραμε αυτό, φτιάξαμε μια ομάδα που ήταν πολύ δύσκολο να χάσει, ακόμα και στην κακή της μέρα. Γενικά αυτά τα παιδιά αξίζουν προσοχή, γιατί είχαμε πάρα πολλά ταλέντα και καλούς χαρακτήρες στην ομάδα».
Για το αν μπορούν παίκτες απ’ το εφηβικό να φτάσουν στην ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού: «Στους εφήβους υπάρχουν 4-5 παιδιά που ενδεχομένως να απασχολήσουν το ελληνικό μπάσκετ στην Α1 σε κάποια χρόνια. Κάποια έχουν και τον χαρακτήρα να μπορέσουν με πολλή δουλειά και κόπο να βοηθήσουν την πρώτη ομάδα μελλοντικά.
Είναι σε πολύ καλό δρόμο, γιατί νομίζω ότι ο χαρακτήρας τους αντέχει τον πρωταθλητισμό και την πίεση. Υπάρχει ταλέντο, υπάρχει μέγεθος και αθλητικότητα. Έχω 4-5 παιδιά που μπασκετικά μπορούν αν το στηρίξουν και κάποια είναι πολύ κοντά να το στηρίξουν και αθλητικά. Όταν αυτό τελειοποιηθεί θα είναι πολύ καλές επιλογές».
Για τη φιλοσοφία του Ολυμπιακού όσον αφορά τις ακαδημίες: «Σε αυτό το κομμάτι είναι υπεύθυνος ο Αχιλλέας Δεμέναγας, σε όλα τα τμήματα. Εγώ είμαι υπεύθυνος στο αγωνιστικό κομμάτι του παιδικού και του εφηβικού. Ο Αχιλλέας έχει γνώσεις είναι πάρα πολλά χρόνια στον χώρο, έχει πολλά πράγματα να δώσει.
Η φιλοσοφία όλου του οργανισμού είναι ότι είμαστε κοντά στην ακαδημία. Ενδεχομένως η ανδρική μας ομάδα και όλο το staff της να είναι πιο κοντά, στο εφηβικό κατά κύριο λόγο, απ’ όλες τις υπόλοιπες ομάδες στην Α1 στην Ελλάδα. Είχαμε πολύ καλή σύνδεση μεταξύ μας. Υπάρχει όραμα, υπάρχει όρεξη σίγουρα και νομίζω ότι σε λίγα χρόνια θα δούμε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας».
Για το ταλέντο στο ελληνικό μπάσκετ: «Το πρώτο πολύ βασικό είναι ότι πρέπει οι γονείς να δείξουν εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που ασχολούνται με τα παιδιά τους, ώστε τα παιδιά να είναι εστιασμένα σε αυτούς αθλητικά. Πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια. Στην ομάδα μας δώσαμε μεγάλη έμφαση στην αθλητικότητα.
Από ‘κει και πέρα, στο κομμάτι του σουτ και της τεχνικής, θα πρέπει να υπάρχει ελευθερία στο σουτ, με λίγους κανόνες. Εμείς ήμασταν τυχεροί γιατί στον ημιτελικό και στον τελικό σουτάραμε 45-50% από το τρίποντο, που είναι μεγάλο νούμερο για παίδες.
Υπάρχει ταλέντο γενικά, αλλά πρέπει να ωριμάσει και να μπει σε σωστή κατεύθυνση, γιατί απλά θα παραμείνουν… αιώνια ταλέντα. Θέλει πολλή προσπάθεια».