ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Με τον Παναθηναϊκό, που έχασε τον τίτλο μετά από έξι χρόνια, συνεχίζονται σήμερα (2/7) τα αφιερώματα του ΕΣΑΚΕ στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε.

Η σεζόν άρχισε με την κατάκτηση του 2ου Super Cup αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Χαρακτηρίστηκε από μεταπτώσεις, αλλαγές στον πάγκο και στο ρόστερ και εν τέλει έκλεισε με την απώλεια του τίτλου της Stoiximan Basket League έπειτα από έξι χρόνια.

Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 13 ομάδων της Stoiximan Basket League της σεζόν 2021-22 με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.

Τι άφησε η σεζόν για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ;

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 27 νίκες – 7 ήττες – 2η θέση.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Στο πρώτο ματς των πλέι οφ απέναντι στον Άρη, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έκανε την καλύτερη εμφάνιση του στη φετινή Stoiximan Basket League με βάση τους αριθμούς. Επικράτησε με 109-79 έχοντας 152 ranking.

Σε εκείνο το ματς που έγινε στις 22 Μαΐου, οι «πράσινοι» είχαν: 11/14 βολές, 28/35 δίποντα, 14/29 τρίποντα, 25-8 ριμπάουντ, επτά λάθη, 29 ασίστ, έξι κλεψίματα και τέσσερις τάπες.

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Ο τέταρτος ημιτελικός των πλέι οφ κόντρα στη Λάρισα ήταν, βάσει του ranking, εκείνος στον οποίο ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έκανε τη χειρότερη εμφάνιση του στους 34 αγώνες του στη φετινή Stoiximan Basket League. Ηττήθηκε με 74-62 και υποχρεώθηκε να πάει σε πέμπτο ματς τη σειρά με τους Θεσσαλούς έχοντας 46 ranking.

Ήταν η χειρότερη εμφάνιση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στις τελευταίες έξι σεζόν στο Πρωτάθλημα. Για να βρούμε μικρότερη επίδοση ranking θα πρέπει να γυρίσουμε στον τέταρτο ημιτελικό των πλέι οφ του 2016 κόντρα στον Άρη, στον οποίο είχε 44 ranking.   Οι «πράσινοι» σε εκείνο το παιχνίδι με τη Λάρισα που έγινε στις 5 Ιουνίου είχαν: 11/22 βολές, 18/35 δίποντα, 5/27 τρίποντα, 21-15 ριμπάουντ, 19 λάθη, 13 ασίστ, επτά κλεψίματα και δύο κοψίματα.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν απέφυγε τις αλλαγές στον πάγκο του. Το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου το πέρασε έχοντας στο «τιμόνι» τον Δημήτρη Πρίφτη που αποχώρησε τον Απρίλιο έχοντας ρεκόρ 17-2 στη Stoiximan Basket League και 31-26 σε όλες τις διοργανώσεις. Στο διάστημα της παρουσίας του Πρίφτη στον «πράσινο» πάγκο, ο συνεργάτης του Βασίλης Σίμτσακ κοουτσάρισε σε ένα ματς, τον προημιτελικό του Κυπέλλου απέναντι στο Λαύριο Megabolt.

Τον Απρίλιο και ως μέρος αλλαγών που σημειώθηκαν σε όλα τα επίπεδα, ήρθε και εκείνη στον πάγκο της ομάδας με τον Γιώργο Βόβορα να επιστρέφει στο «τιμόνι» το οποίο είχε στα χέρια του στην περασμένη σεζόν. Έκλεισε τη φετινή περίοδο έχοντας απολογισμό 10-5 στη Stoiximan Basket League.

Ο ΜVP: Ο τίτλος ανήκει δικαιωματικά στον Γιώργο Παπαγιάννη. Είχε το καλύτερο ranking μεταξύ των παικτών του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στους 11 από τους 34 αγώνες του και ήταν εκείνος που είχε τον μεγαλύτερο αριθμό τόσο στην κανονική περίοδο, όσο και στα πλέι οφ. Είχε συνολικά 549 βαθμούς πολύ μακριά από τους παίκτες που τον ακολούθησαν σε απόλυτους αριθμούς, τον Οκάρο Ουάιτ που είχε 418 και τον Ντάριλ Μέικον που είχε 378. Ο διεθνής σέντερ είχε τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό ranking στη σεζόν, όντας πίσω μόνο από τον Σάσα Βεζένκοφ (630) και τον Ουσμάν Κρουμπάλι (582).

Η εικόνα των πρώτων θέσεων της λίστας των πολυτιμότερων παικτών του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ σε μέσους όρους, είχε μία μόνο αλλαγή. Η πρωτιά του Γιώργου Παπαγιάννη δεν αμφισβητήθηκε αφού είχε 17,16 ranking ανά αγώνα ενώ τον ακολούθησε ο Οκάρο Ουάιτ με 13,06. Στην τριάδα όμως μπήκε ο Ιωάννης Παπαπέτρου με επίδοση 12,88 ranking και ξεπερνώντας οριακά τον Ντάριλ Μέικον (12,19) και τον Νεμάνια Νέντοβιτς (12,12).

Ο ΣΚΟΡΕΡ: Αν και απουσίασε στα οχτώ από τα 34 ματς του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στη φετινή Stoiximan Basket League, ο Νεμάνια Νέντοβιτς αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του έχοντας 375 πόντους. Πήρε την πρωτιά πέφτοντας πρώτος στο νήμα με μικρή απόσταση από τον Οκάρο Ουάιτ που είχε 369 και τον Ντάριλ Μέικον που είχε 366 πόντους. Με τη διαφορά όμως ότι ο Σέρβος είχε έξι και πέντε παιχνίδια λιγότερα, αντίστοιχα, από τους δύο Αμερικανούς. Συνολικά οι «πράσινοι» είχαν φέτος πέντε παίκτες με 300+ πόντους αφού σε αυτήν την κατηγορία ανήκαν και οι Παπαπέτρου (334) και Παπαγιάννης (318).

Σε μέσους όρους ο Νεμάνια Νέντοβιτς διατήρησε την πρωτιά αλλά στη δεύτερη θέση των σκόρερ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ βρέθηκε ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Ο Σέρβος γκαρντ είχε 14,42 πόντους ανά αγώνα Πρωταθλήματος ενώ ο αρχηγός της ομάδας σημείωνε 12,85. Την τριάδα και αυτής της λίστας συμπλήρωσε ο Ντάριλ Μέικον που έδινε κατά μέσο όρο 11,81 πόντους, επίδοση οριακά μεγαλύτερη από εκείνη του Οκάρο Ουάιτ που σημείωνε 11,53.

Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Δεν υπήρχε ιδιαίτερη αμφιβολία για τον κορυφαίο ριμπάουντερ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ αφού ο Γιώργος Παπαγιάννης κυριάρχησε σε αυτόν τον τομέα φτάνοντας τα 252 ριμπάουντ στο φετινό Πρωτάθλημα. Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση συνολικά της 30ής Stoiximan Basket League αφού ήταν πίσω μόνο από τον Ουσμάν Κρουμπάλι με 318. Με αυτά τα 252 ριμπάουντ που είχε στο φετινό Πρωτάθλημα, ο Γιώργος Παπαγιάννης μπήκε στην πρώτη 10άδα της ιστορικής λίστας του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Έφτασε τα 775 και έβγαλε εκτός 10άδας τον Νίκο Οικονόμου που είχε 720 στην επταετία 1992-99.

Τον διεθνή σέντερ ακολούθησαν σε απόλυτους αριθμούς, στη σχετική «πράσινη» λίστα, ο Οκάρο Ουάιτ με 170 και ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος με 121 ριμπάουντ. Σε μέσους όρους η διαφορά του Παπαγιάννη από τους υπόλοιπους ήταν ανάλογη ενώ η πρώτη τριάδα είχε διαφορετική σύνθεση. Ο διεθνής σέντερ μάζευε κατά μέσο όρο 7,88 ριμπάουντ ενώ ο Οκάρο Ουάιτ είχε 5,31. Πίσω τους σε αυτή τη λίστα ήταν ο Τζέρεμι Έβανς με 4,14.

Ο ΠΑΣΕΡ: Κούρσα για δύο ήταν η υπόθεση της πρωτιάς των ασίστ για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ με τον Ντάριλ Μέικον να την κερδίζει από τον Χάουαρντ Σαντ-Ρος. Ο Αμερικανός είχε 115 και ο Κουβανός τον ακολούθησε με 111 ασίστ ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Νεμάνια Νέντοβιτς με 67 ασίστ. Ο Σαντ-Ρος μάλιστα που διένυσε τη δεύτερη σεζόν του στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, «σκαρφάλωσε» στη λίστα των ξένων πασέρ του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα και στο τέλος της περιόδου ήταν πια ο 8ος με 186 ασίστ.

Η εικόνα της λίστας των κορυφαίων πασέρ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στη σεζόν δεν είχε διαφοροποιήσεις στις πρώτες θέσεις της. Κορυφαίος ήταν ο Ντάριλ Μέικον με 3,71 ασίστ ανά αγώνα ενώ 3,36 είχε ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος και 2,58 ο Νεμάνια Νέντοβιτς, επίδοση στην οποία ήταν κοντά ο Ιωάννης Παπαπέτρου με 2,5.

ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Οι 34 αγώνες του στη Stoiximan Basket League άφησαν για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ κάποιες ξεχωριστές επιδόσεις μιας βραδιάς, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο…