Με την ολοκλήρωση της regular season στην EuroLeague επιβλήθηκε στον Παναθηναϊκό πρόστιμο για παραβίασε το Financial Fair Play από την διοργανώτρια αρχή, καθώς θεωρήθηκε υπεύθυνος για υπέρβαση στο ποσοστό μετοχικής συνεισφοράς.

Η EuroLeague και οι “πράσινοι” έφτασαν σε συμφωνία – διακανονισμό μετά την παραβίαση του Financial Fair Play και στην ελληνική ομάδα επιβλήθηκε πρόστιμο, καθώς και αφαίρεση δύο νικών από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Οι δυο νίκες που αφαιρούνται δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τη βαθμολογία του Παναθηναϊκού.

Οι “πράσινοι” ήταν 16οι με ρεκόρ 11-22 και υποχώρησαν στη 17η θέση με ρεκόρ 9-22.

Η ελληνική ομάδα τιμωρήθηκε για υπέρβαση του ποσοστού μετοχικής συνεισφοράς. Στην ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος για το πότε ακριβώς συνέβη αυτό, όμως ως επί το πλείστον αυτό το ποσοστό κρίνεται σε βάθος τριετίας.

Σύμφωνα με το Financial Fair Play που υπάρχει στη διοργάνωση, κάθε ομάδα προβλέπεται να έχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό, που μπορεί να δίνεται από τους μετόχους της.

Πιθανότατα ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να καλύψει μια διαφορά που δημιουργήθηκε κυρίως από την περίοδο του κορονοϊού με την απουσία του κόσμου από τα γήπεδα και τη δυσκολία εύρεσης χορηγών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της EuroLeague:

“Ο Παναθηναϊκός και η Management Control Commission (MCC) έφτασαν σε μια συμφωνία – διακανονισμό που θα επιβληθεί στην ελληνική ομάδα και θα αφορά αγωνιστικές και οικονομικές ποινές σύμφωνα με τα Άρθρα 7 και 8 του EuroLeague Financial Stability and Fair Play Regulations και το Άρθρο 60 του Euroleague Basketball Disciplinary Code.

Οι αγωνιστικές ποινές θα επιφέρουν αφαίρεση δύο νικών από το σύνολο νικών της ομάδας στη φετινή βαθμολογία.

Η Management Control Commission (MCC) είναι μια ανεξάρτητη επιτροπή που επιβλέπει τα οικονομικά των ομάδων και την προσαρμογή τους στους αντίστοιχους κανονισμούς.
Στην επιβολή της ποινής η MCC αξιολόγησε θετικά τη διάθεση συνεργασίας από την πλευρά της ομάδας, η οποία βοήθησε την έρευνα.

Η αγωνιστική ποινή, που αφορά την αφαίρεση δύο νικών, θα επιβληθεί στη βαθμολογία της 2022-2023 Turkish Airlines EuroLeague Regular Season και δεν θα έχει άμεση επιρροή σε οποιαδήποτε άλλη αντίπαλη ομάδα, ούτε στα ατομικά και ομαδικά στατιστικά και ρεκόρ”.