Για την επιστροφή του Παναθηναϊκού στην κορυφή της Ευρώπης, μίλησε ο Κώστας Παταβούκας, άλλοτε παίκτης των “πράσινων” στην αρχή της δημιουργίας της “δυναστείας” των Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου.
Ο Παταβούκας φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΕΟΚ Web Radio, “Άμεσο ριπλέι” με την Έλενα Βογιατζή και τον Γιάννη Λαμπίρη.
Αναλυτικά είπε:
Για το πώς έζησε τον τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης:
“Το έζησα σε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα με τους γιους μου, βλέποντας, αγωνιώντας και πανηγυρίζοντας. Το 1ο δεκάλεπτο ήταν… οργιαστικό για τη Ρεάλ, αλλά έλεγα στους γιους μου:
“Μην ανησυχείτε, δε θα τα βάζουν όλα, θα αρχίσουν να τα χάνουν. Αρκεί ο Παναθηναϊκός να μείνει κοντά”.
Ο Παναθηναϊκός έμεινε κοντά, έκανε πολύ καλή διαχείριση του παιχνιδιού και πήρε το ψυχολογικό πλεονέκτημα. Μάλιστα, κάπου στην 3η περίοδο έλεγα ότι θα κερδίσουμε και εύκολα, γιατί έβλεπα ότι είχε χαλάσει το μυαλό των παικτών της Ρεάλ, του πάγκου της Ρεάλ στη διαχείριση του παιχνιδιού.
Στηρίχτηκα και στο πόσο καλά και συγκεντρωμένα ήταν στον ημιτελικό, όπου όλοι ήταν εκεί για έναν σκοπό. Ήταν πραγματικά εκεί για να… παίξουν τα ρέστα τους στην κατάκτηση”.
Για το πόσο σημαντικό ήταν ότι ήρθαν ο Εργκίν Αταμάν και ο Κώστας Σλούκας:
“Παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά ίσως με έναν τρόπο που δεν είναι τόσο προφανής. Ο Αταμάν είναι ένας προπονητής τίτλων. Ο Σλούκας είχε ένα τεράστιο κίνητρο με όλη την επιβάρυνση που είχε μες στη χρονιά, αγωνιστική και ψυχολογική, όχι για να αποδείξει αν είναι καλός παίκτης, αλλά ότι άκουσε πολλά και έκανε τη σωστή επιλογή.
Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό για έναν παίκτη. Η διοίκηση μέχρι την τελευταία στιγμή επέμεινε στο πλάνο, αλλά έκανε και την πιο καθοριστική προσθήκη με τον Ναν.
Ο Αταμάν επιβεβαίωσε ότι δεν πρέπει να πέφτουμε στην “παγίδα” ότι υπάρχει ένας τρόπος να κερδίσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κερδίζεις, αρκεί να εμπιστεύεσαι και να κάνεις καλά αυτό που ξέρεις.
Ο Αταμάν ξέρει καλά να εμπιστεύεται τους παίκτες και να τους γεμίζει αυτοπεποίθηση. Δημιούργησε γρήγορα έναν βασικό πυρήνα της ομάδας και μετά ήταν εύκολο να προσθέσει τα κομμάτια. Κατηγορούταν σε όλη τη regular season ότι έπαιζε με 6.5 παίκτες, αλλά αυτό ήταν κρίσιμο, γιατί δημιούργησε συνοχή. “Έκλεισε” τόσο πολύ το rotation γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να δημιουργηθεί ομοιογένεια.
Αυτό φάνηκε στο Final-4 όπου παρουσιάστηκε μια ομάδα πολύ ισορροπημένη σχετικά με το ποιος είναι πρωταγωνιστής, πώς “διαβάζει” το ματς, ποιος το παίρνει πάνω του και η άμυνα ήταν καταπληκτική”.
Για το πόσο βοήθησε η… “τρέλα” του Δημήτρη Γιαννακόπουλου:
“Όταν βγαίνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και λέει “5/5 αυστηρά”, δίνει έναν τόνο όχι απειλητικό, αλλά του ότι δεν υπάρχουν περιθώρια.
Εννοείται πως το ήξεραν και οι παίκτες, απλά φέτος έγινε για πρώτη φορά ίσως τόσο χαρακτηριστικά η σύνδεση της σημερινής εποχής με την εποχή του πατέρα του και του θείου του, ακόμα και στον τρόπο του ή την ψυχική σύνδεση του οργανισμού με τον κόσμο.
Αυτό είχε ανάγκη ο Παναθηναϊκός. Ο μικρός γιος μου είναι 15 χρονών και το τελευταίο ευρωπαϊκό δεν το γνώρισε. Τώρα, όμως, “έχτισε” τη δική του σύνδεση με την ομάδα. Η καινούργια γενιά Παναθηναϊκών έχει πλέον κάτι να θυμάται, το δικό της… Παρίσι.
Έχει κάτι να προσμένει και θα “χτίζει” τα δικά της όνειρα. Αυτό είναι το ανεκτίμητο της ιστορίας. Ο Παναθηναϊκός πλέον έχει βάλει το τρένο στις ράγες, έχει μπει σε μια νέα εποχή.
Μπράβο σε όλους, γιατί δεν είναι εύκολο»”.