Με τον απολογισμό του Περιστερίου τη σεζόν που τελείωσε, ο ΕΣΑΚΕ συνεχίζει μέσα από το επίσημο site του την αποτίμηση της αγωνιστικής περιόδου 2021/22.
“Παρότι δεν απέφυγε για μία ακόμη σεζόν τις πολλές αλλαγές, τόσο στον πάγκο, όσο και στο ρόστερ του, κατάφερε στο τέλος του δρόμου να κρατήσει δύο θετικά στοιχεία.
Τη συμμετοχή του στα πλέι οφ της 30ής Stoiximan Basket League, την ανάδειξη του 23χρονου Δημήτρη Μωραΐτη σε ηγέτη του και την παρουσία επτά αθλητών γεννημένων το 2003 και το 2004, στο δυναμικό του.
Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 13 ομάδων της Stoiximan Basket League της σεζόν 2021-22 με το Περιστέρι Vitabiotics.
Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.
Τι άφησε η σεζόν για το Περιστέρι Vitabiotics;
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 10 νίκες – 16 ήττες – 8η θέση.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Το εντός έδρας παιχνίδι της 16ης Ιανουαρίου κόντρα στην ΑΕΚ ήταν, βάσει του ranking, το καλύτερο από τα 26 που έκανε το Περιστέρι Vitabiotics στη φετινή Stoiximan Basket League, έχοντας 108 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης για να φτάσει στη νίκη με το ευρύ 101-81.
Για να φτάσει σε εκείνη την επιτυχία, το Περιστέρι Vitabiotics είχε μετρήσει: 16/21 βολές, 20/37 δίποντα, 15/28 τρίποντα, 28-8 ριμπάουντ, 8 λάθη, 23 ασίστ, 3 κλεψίματα και 3 κοψίματα.
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Η άλλη όψη του νομίσματος για το Περιστέρι Vitabiotics ήταν το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Ήταν στις 13 Μαρτίου όταν ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ με 75-57, έχοντας 41 ranking. Αυτή ήταν με βάση τους αριθμούς η χειρότερη από τις φετινές εμφανίσεις του στο Πρωτάθλημα.
Για να περιοριστεί στην 5η χαμηλότερη επίδοση συνολικά στη φετινή Stoiximan Basket League, το Περιστέρι Vitabotics είχε: 7/13 βολές, 13/30 δίποντα, 8/36 τρίποντα, 20-14 ριμπάουντ, 10 λάθη, 12 ασίστ, 7 κλεψίματα και καμία τάπα.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος διατήρησε την ευθύνη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας από την προηγούμενη σεζόν και στην εκκίνηση της φετινής. Τον Δεκέμβριο χώρισαν οι δρόμοι των δύο πλευρών με τον ομοσπονδιακό προπονητή να έχει φέτος απολογισμό 3-4 στο Πρωτάθλημα και να αποχωρεί από το Περιστέρι Vitabiotics με συνολικό ρεκόρ 8-11 στη Stoiximan Basket League. Στο διάστημα αυτό χρειάστηκε να τον αντικαταστήσει στο ματς της 8ης αγωνιστικής με τον Απόλλωνα Oscar ο συνεργάτης του Κώστας Παπαμάρκος.
Τον Σωτήρη Μανωλόπουλο διαδέχτηκε στην τεχνική ηγεσία του Περιστερίου Vitabiotics ο Μίλαν Τόμιτς που επέστρεψε στους πάγκους της κατηγορίας μετά την παρουσία του σε εκείνον του Ολυμπιακού, της περιόδου 2014-15.
Μέτρησε συνολικά στο Πρωτάθλημα έξι νίκες και 12 ήττες αλλά κατάφερε να οδηγήσει τελικά τους «κυανοκίτρινους» στα πλέι οφ, για να γίνει ο 7ος προπονητής που τους κοουτσάρισε σε αυτή τη φάση του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, μετά τους Πεδουλάκη, Σάκοτα, Πολίτη, Φώσκολο, Γιατζόγλου και Μανωλόπουλο.
Ο ΜVP: Μία τριάδα παικτών ξεχώρισε στο φετινό Περιστέρι Vitabiotics βάσει της στατιστικής με τον Τσαντ Μπράουν να έχει στο τέλος της σεζόν τον μεγαλύτερο αριθμό ranking μεταξύ των 23 παικτών που φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας. Ο Αμερικανός σέντερ είχε 234 βαθμούς αφήνοντας οριακά πίσω του τον Δημήτρη Μωραΐτη με 231 και τον Τεράν Πέτεγουεϊ με 227 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης του Πρωταθλήματος.
Η εικόνα της αντίστοιχης λίστας των μέσων όρων δεν ήταν ωστόσο η ίδια, αφού η σύνθεση της πρώτης τριάδας ήταν διαφορετική, με τον Μπράουν μάλιστα να μένει εκτός. Τον μεγαλύτερο μέσο όρο είχε ο Έρικ ΜακΚρι που αποχώρησε τον Ιανουάριο για να συνεχίσει στην Τουρκία. Ο Αμερικανός φόργουορντ είχε 11,6 ranking παίρνοντας την πρωτιά με μικρή διαφορά από τον Δημήτρη Μωραΐτη που είχε 11. Την τριάδα των μέσων όρων συμπλήρωσε ένας από τους παίκτες που προστέθηκαν στο ρόστερ του Περιστερίου Vitabiotics στην εξέλιξη της σεζόν, ο Βασίλης Χρηστίδης με 10,4.
Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Τεράν Πέτεγουεϊ ήταν ο πιο συνεπής από τους παίκτες του φετινού Περιστερίου Vitabiotics στο κομμάτι της εκτέλεσης, τελειώνοντας το Πρωτάθλημα με 301 πόντους. Ο Αμερικανός που διένυσε τη δεύτερη σεζόν του στην αθηναϊκή ομάδα, έφτασε με αυτήν τους 577 πόντους στη Stoiximan Basket League και είναι πλέον ο 17ος σκόρερ στην ιστορία της στην κατηγορία.
Την πρώτη τριάδα των απόλυτων αριθμών στο σκοράρισμα συμπλήρωσαν ο Δημήτρης Μωραΐτης με 196 και ο Τόμας Γκίελο με 188 πόντους. Ο Πολωνός φόργουορντ, προσθήκη που έγινε τον Ιανουάριο στο ρόστερ του Περιστερίου Vitabiotics, ήταν εκείνος με τον μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων. Στα 16 παιχνίδια που έκανε, έδινε στην ομάδα του 11,8 πόντους που ήταν και η μεγαλύτερη επίδοση της σεζόν. Πολύ κοντά σε αυτήν ήταν εκείνη του Τεράν Πέτεγουεϊ που είχε μέσο όρο 11,6 πόντων ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Ίαν Μίλερ με 10,4 στα 10 ματς που μέτρησε στο φετινό Πρωτάθλημα.
Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Τσαντ Μπράουν έπαιζε χωρίς αντίπαλο σε αυτήν την κατηγορία αφού τελείωσε το Πρωτάθλημα έχοντας συνολικά 171 ριμπάουντ ενώ ο δεύτερος της λίστας Τεράν Πέτεγουεϊ ήταν πίσω του σχεδόν κατά 100 ριμπάουντ, αφού μέτρησε 74 και τον ακολούθησε με 72 ο Χρήστος Σαλούστρος.
Η πρωτιά του Μπράουν δεν αμφισβητήθηκε ούτε στη λίστα των μέσων όρων αφού μάζευε 7,1 ριμπάουντ ανά αγώνα. Όπως στο ranking έτσι και στα ριμπάουντ, ο Βασίλης Χρηστίδης είχε θέση στην πρώτη τριάδα των μέσων όρων αφού είχε 4,9 ανά αγώνα ενώ τον ακολούθησε ο Έρικ ΜακΚρι με 4,5.
Ο ΠΑΣΕΡ: Ο Δημήτρης Μωραΐτης είχε μια σημαντική ατυχία στην εξέλιξη της σεζόν αφού υπέστη κάταγμα σκαφοειδούς αριστερής πηχιοκαρπικής στο ματς της 6ης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό.
Υποβλήθηκε σε επέμβαση, έμεινε εκτός για δύο μήνες αλλά επέστρεψε πραγματικά πιο έτοιμος και δυνατός για να κάνει μία σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων.
Μέσα από αυτές σημείωσε νέα ρεκόρ καριέρας σε πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, ranking ενώ ήταν ο μόνος της φετινής Stoiximan Basket League που έφτασε σε double-double με δύο διαφορετικούς συνδυασμούς (πόντοι-ριμπάουντ, πόντοι-ασίστ).
Ο 23χρονος γκαρντ ήταν με διαφορά ο παίκτης με τις περισσότερες ασίστ στη σεζόν για το Περιστέρι Vitabiotics έχοντας 94.
Την τριάδα των απόλυτων αριθμών συμπλήρωσαν ο Δημήτρης Κατσίβελης με 52 και ο Γκλεν Κόζι με 41 ασίστ. Ο Δημήτρης Μωραΐτης ήταν και σε μέσο όρο ο κορυφαίος του Περιστερίου στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού έχοντας 4,5 ασίστ ανά αγώνα. Ο Τζος Χάγκινς που έκανε έξι μόνο παιχνίδια στο Πρωτάθλημα ήταν δεύτερος με 3,2 και ο Κατσίβελης τρίτος με 3-1.
ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Μέσα από τη διαδρομή των 26 αγώνων του στην 30ή Stoiximan Basket League, έμειναν οι εξής επιδόσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο…