Γιουγκοπλάστικα Μπαΐροβιτς

Μία σημαντική μορφή της Γιουγκοπλάστικα και της κοινωνίας του Σπλιτ, ο Βίνκο Μπαΐροβιτς, “έφυγε” από τη ζωή στα 84 του χρόνια.

Ήταν καθηγητής Μαθηματικών και Φυσικής, ενώ για 34 χρόνια εργάστηκε ως ανώτερος εκπαιδευτικός σύμβουλος σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Δαλματία.

Ο “Capo”, όπως ήταν γνωστός στην κοινωνία του Σπλιτ, αφιέρωσε τη ζωή του στην παιδεία, όμως αγαπούσε εξίσου και τον αθλητισμό.

Από μικρός ήταν κοντά σε μία μπάλα. Πρώτα στο ποδόσφαιρο, μετά στο χάντμπολ και τελικά στο μπάσκετ. Για χάρη της Γιουγκοπλάστικα, τη φανέλα της οποίας φόρεσε από το 1952 ως το 1963.

Στη συνέχεια κάθισε επί σειρά ετών στον πάγκο της Γιουγκοπλάστικα και της εθνικής ομάδας, ενώ από το 2000 ως το 2009 διετέλεσε αντιπρόεδρος της Χάιντουκ.

Υπήρξε εμπνευστής της Μαθηματικής Ολυμπιάδας για μαθητές γυμνασίου των βαλκανικών χωρών που πραγματοποιήθηκε το 1989 στο Σπλιτ.

Εφάρμοσε μαθηματικές μεθόδους στον αθλητισμό και τα στατιστικά μοτίβα που συνέταξε ο Μπαΐροβιτς εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στο κροατικό μπάσκετ.

Εξέδωσε περισσότερα από 30 βιβλία και υπήρξε μέγας χρονικογράφος της ΚΚ Σπλιτ (πάλαι ποτέ Γιουγκοπλάστικα).

Ήταν τακτικός και πολύτιμος συνεργάτης της “Slobodna Dalmacija” για χρόνια, σχολιάζοντας όλες τις πτυχές της κοινωνίας.

Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και βρισκόταν στην ηγεσία της τοπικής σοσιαλιστικής παράταξης.

Έλαβε σειρά βραβείων για την προσφορά του στο Σπλιτ, ενώ ανάμεσα στους πολλούς που τον τίμησαν ήταν η Γιουγκοπλάστικα και η Χάιντουκ.

Το 2005, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από την ίδρυση της ΚΚ Σπλιτ (ως ΚΚ Χάιντουκ) συνέγραψε μαζί με τον αείμνηστο Μίλοραντ Μπίμπιτς αναμνηστικό βιβλίο για την ομάδα.

Παράλληλα, ήταν ένας από τους ιδρυτές του Συλλόγου Βετεράνων της Γιουγκοπλάστικα, υπήρξε μέλος της κροατικής ένωσης για την Ιστορία του Αθλητισμού, καθώς και της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την ίδρυση του Μουσείου Αθλητισμού στο Σπλιτ.

Ο Βίνκο Μπαΐροβιτς υπήρξε μία από τις πλέον πολυδιάστατες προσωπικότητες, όχι μόνο του Σπλιτ αλλά και της Κροατίας. Ένας μαθηματικός, συγγραφέας, πολιτικός (και δεινός ψαράς με μετάλλια, να προσθέσουμε), που δεν έλεγε ποτέ “δεν μπορώ”, όταν επρόκειτο για μπάσκετ.

Η ΚΚ Σπλιτ τον “κατευόδωσε” πριν από μερικές ώρες, ενώ στην αναμέτρηση της Αδριατικής Λίγκας κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Οι φίλαθλοι τον χειροκρότησαν και ανάρτησαν πανό προς τιμήν του.