www.allstarbasket.gr

Είναι ο προπονητής με τους πιο πολλούς αγώνες σε πάγκους από την εποχή της Α’ Εθνικής. Ο Σούλης Μαρκόπουλος, δεν είναι απλά ένας ρέκορντμαν του ελληνικού μπάσκετ. Είναι πρώτα από όλα ένας υπέροχος άνθρωπος.

Το αφιέρωμα του ΕΣΑΚΕ στους κορυφαίους προπονητές από τη θέσπιση της Α’ Εθνικής (1963/64) μέχρι τις μέρες μας, φτάνει στο τέλος του με τον προπονητή που έχει καταγράψει τα περισσότερα… χιλιόμετρα στα γήπεδα!

Ο Σούλης Μαρκόπουλος, των 702 επίσημων αγώνων μόνο για το Πρωτάθλημα, ο οποίος έχει κοουτσάρει σε πέντε διαφορετικές δεκαετίες!

Αναλυτικά το αφιέρωμα του esake.gr που όλες αυτές τις ημέρες, πότε με τα “κανόνια” του ελληνικού μπάσκετ και μετά με τους καλύτερους προπονητές, μάς θύμισε ορισμένες λαμπρές στιγμές και πρόσωπα από την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ!

 

 

“Έχει κοουτσάρει στη διάρκεια πέντε δεκαετιών αφού το ντεμπούτο του στην Α΄Εθνική κατηγορία χάνεται στην περίοδο 1978-79.

Σε αυτά τα 40 χρόνια μέτρησε 702 παιχνίδια Πρωταθλήματος ενώ από τις 5 Δεκεμβρίου 2010 είναι ο προπονητής με τα περισσότερα ματς στην κατηγορία.

Οι αριθμοί και η λογική λένε ότι θα αργήσει αρκετά να απειληθεί η πρωτιά του, αφού απέχει 165 παιχνίδια από τον δεύτερο Βαγγέλη Αλεξανδρή.

Παράλληλα, με τις 339 νίκες του είναι 3ος στην αντίστοιχη λίστα πίσω μόνο από τον Γιάννη Ιωαννίδη και τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

Το esake.gr ολοκληρώνει τα αφιερώματα στους 10 κορυφαίους, βάσει των αγώνων τους, προπονητές από καταβολής Α’ Εθνικής (από το 1963-64) με τον Σούλη Μαρκόπουλο.

Γεννημένος την 1η Μαρτίου 1949, ο Μαρκόπουλος άρχισε να παίζει μπάσκετ στον Όλυμπο Σαράντα Εκκλησιών για να μεταπηδήσει στον Δημόκριτο στον οποίο αγωνίστηκε από το 1972 μέχρι το 1978.

Το τέλος της αθλητικής καριέρας του συνδυάστηκε με την εκκίνηση εκείνης του προπονητή. Κοουτσάρισε τον Δημόκριτο για σχεδόν μια δεκαετία, έξι χρόνια στην Α’ Εθνική και άλλα τρία στη Β’ Εθνική.

Το πρώτο του παιχνίδι ήταν εκείνο της 4ης Νοεμβρίου 1978 απέναντι στον Σπόρτιγκ και τελευταίο στις 17 Μαΐου 1987 σε μπαράζ στον Βόλο κόντρα στη Νήαρ Ηστ. Ο Δημόκριτος ηττήθηκε με 75-64 και υποβιβάστηκε από την Α2 στη Β’ Εθνική. Στον πάγκο του Δημοκρίτου και ως προς την Α’ Εθνική, ο Μαρκόπουλος είχε απολογισμό 44 νικών και 108 ηττών.

Το 1987 ανέλαβε τον Ηρακλή στον πάγκο του οποίου πέρασε μια εξαιρετικά παραγωγική τριετία. Αν και στη σκιά των δύο άλλων μεγάλων ομάδων της Θεσσαλονίκης, Άρη και ΠΑΟΚ αλλά και του πολύ δυνατού Πανιωνίου, ο Ηρακλής με παίκτες όπως ο Ντέιβιντ Ίνγκραμ και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ήταν πάντα ανταγωνιστικός κατορθώνοντας να βρίσκεται στην πρώτη 4άδα. Στο τέλος της σεζόν 1989-90, ο Μαρκόπουλος μετρούσε 33 νίκες και 41 ήττες.

 

Ο τίτλος του Κυπέλλου Κόρατς

Το 1993 πήρε μια απόφαση που για κάποιους μπορεί να θεωρήθηκε πισωγύρισμα όμως στην πορεία αποδείχτηκε περισσότερο σαν επένδυση.

Στάθηκε στο πλευρό του Ντούσαν Ίβκοβιτς ως ασίσταντ κόουτς του ΠΑΟΚ και όταν σημειώθηκε το επεισοδιακό “διαζύγιο” με τον “Ντούντα”, ανέλαβε την ομάδα την οποία οδήγησε στον 2ο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας της, το Κύπελλο Κόρατς απέναντι στην ιταλική Στεφανέλ Τεργέστης και στους τελικούς των πλέι οφ της Basket League όπου ο ΠΑΟΚ έχασε τον τίτλο στον 5ο αγώνα από τον Ολυμπιακό.

Ο ΠΑΟΚ όμως δεν του έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσει και τον Φεβρουάριο του 1995 βρέθηκε στον πάγκο του Άρη διαδεχόμενος τον Μέμο Ιωάννου και δούλεψε μόνο στον Άρη μέχρι το 2000 παρότι η μοναδική σεζόν την οποία διένυσε από την αρχή ως το τέλος της, ήταν το 1995-96.

Στην επόμενη αντικαταστάθηκε από τον Λευτέρη Σούμποτιτς μετά από μία ήττα στην Πάτρα από τον Απόλλωνα για να επιστρέψει στην εκκίνηση της σεζόν 1998-99 πριν πάρει τη θέση του ο Σβι Σερφ. Ο Μαρκόπουλος βρέθηκε και πάλι στην άκρη του πάγκου του Άρη στην αρχή του 1999-00 όμως μια εντός έδρας ήττα από τον Σπόρτιγκ, τον οδήγησε οριστικά στην αποχώρηση από τους “κιτρινόμαυρους”.

 

 

Το Μαρούσι, η επιστροφή στον ΠΑΟΚ και η προσπέραση στον “ξανθό”

Ο Μαρκόπουλος στη συνέχεια δούλεψε στον Μακεδονικό, σε ένα μέρος της σεζόν 2000-01 και της σεζόν 2002-03 πριν βρεθεί στον πάγκο του ΠΑΟΚ για ένα κομμάτι της σεζόν 2005-06, στη 2η θητεία του στον πάγκο του Δικεφάλου του Βορρά.

Ακολούθησε η ΑΕΚ στην εξέλιξη της περιόδου 2006-07 όταν διαδέχτηκε τον Βαγγέλη Αλεξανδρή. Τον Δεκέμβριο του 2007 αντικατέστησε τον Ντάρκο Ρούσο -με ενδιάμεσο, υπηρεσιακό για ένα ματς τον Νίκο Λινάρδο– στο “τιμόνι” του Αμαρουσίου στο οποίο είχε ένα πολύ παραγωγικό πέρασμα.

Στα πλέι οφ του 2008 το Μαρούσι κατέλαβε την 4η θέση, όμως στα ημιτελικά είχε οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε 5ο παιχνίδι το οποίο μάλιστα έχασε στο ΣΕΦ στα… σημεία (64-63). Έτσι κέρδισε τον τίτλο του “προπονητή της χρονιάς”. Το Μαρούσι υπό τις οδηγίες του Μαρκόπουλου έκανε ένα βήμα παραπάνω την επόμενη σεζόν (2008-09) κατακτώντας την 3η θέση στη σειρά μικρών τελικών με τον Άρη με μειονέκτημα έδρας (2-3) για να κερδίσει μια θέση στην Ευρωλίγκα.

 

Το καλοκαίρι του 2009 επέστρεψε για την 3η θητεία του στον πάγκο του ΠΑΟΚ του οποίου έγινε ο μακροβιότερος αλλά και πολυνίκης προπονητής.

Ο απολογισμός του σε αυτές τις περιόδους που τον καθοδήγησε είναι 165 νίκες σε 292 παιχνίδια Πρωταθλήματος. Συνυπολογίζοντας τα 30 παιχνίδια Κυπέλλου και τα 81 παιχνίδια στην Ευρώπη, ο Μαρκόπουλος πλησίασε τα 400 ματς με τον ΠΑΟΚ (393).

 

 

Στις 5 Δεκεμβρίου 2010 σε ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 89-82 όμως ο Σούλης Μαρκόπουλος έγραψε ιστορία, κοουτσάροντας για 489η φορά στην κατηγορία. Με εκείνη προσπέρασε τον Γιάννη Ιωαννίδη και έγινε ο προπονητής με τα περισσότερα παιχνίδια από καταβολής Α’ Εθνικής.

Έμεινε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης για οχτώ συνεχόμενες σεζόν οδηγώντας την τρεις φορές στην 3η θέση (2011, 2014, 2015).