Άρης

Ο ΕΣΑΚΕ συνεχίζει την ανασκόπηση της σεζόν και σήμερα (15/6) έχει σειρά ο Άρης που δεν κατάφερε να προκριθεί στα playoffs της Stoiximan Basket League.

Ζητούμενο ήταν να μείνει μακριά από τις περιπέτειες των προηγούμενων χρόνων και να επιστρέψει στα πλέι οφ μετά το 2017. Στο Πρωτάθλημα όμως των 22 αγωνιστικών περιορίστηκε σε δύο σερί δύο διαδοχικών νικών και αυτά ήταν αρκετά μόνο για το πρώτο κομμάτι του φετινού στόχου του. Ωστόσο δείχνει να δημιουργεί μια βάση ταλαντούχων παικτών που θα αποτελέσουν το «αύριο» του.

Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 12 ομάδων της Stoiximan.gr Basket League της σεζόν 2020-21 με τον Άρη. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.

Τι άφησε η σεζόν για τον Άρη;

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 7 νίκες – 15 ήττες – 9η θέση.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Η νίκη επί του Προμηθέα στο «Nick Galis Hall» ήταν η μεγαλύτερη της σεζόν για τον Άρη και για να έρθει, η ομάδα έκανε την καλύτερη εμφάνιση της έχοντας 99 ranking, που ήταν η κορυφαία επίδοση της. Οι «κιτρινόμαυροι» έφτασαν στην επικράτηση στο ματς που έγινε στις 5 Δεκεμβρίου με 94-83, έχοντας: 22/29 βολές, 24/43 δίποντα, 8/20 τρίποντα, 49 ριμπάουντ, 20 λάθη, 10 ασίστ και 11 κλεψίματα.

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Η άλλη όψη αυτού νομίσματος ήταν ο εντός έδρας αγώνας με την ΑΕΚ. Μπορεί να ηττήθηκε στις λεπτομέρειες με 68-73 στο παιχνίδι που έγινε στις 27 Μαρτίου, όμως στατιστικά εκείνο ήταν ο το χειρότερο παιχνίδι του φετινού Άρη αφού είχε 53 ranking. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε σε εκείνο το ματς: 22/33 βολές, 11/31 δίποντα, 8/30 τρίποντα, 41 ριμπάουντ, 16 λάθη, εννιά ασίστ, έξι κλεψίματα και μία τάπα.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Για πρώτη φορά στη μετά-Πρίφτη εποχή ο Άρης τελείωσε τη σεζόν με τον προπονητή με τον οποίο την άρχισε. Στις τρεις προηγούμενες σεζόν οι «κιτρινόμαυροι» είχαν κάνει από μία αλλαγή στον πάγκο τους όμως φέτος προχώρησαν από την αρχή μέχρι το τέλος με τον Σάββα Καμπερίδη που είχε αναλάβει την ομάδα στην εξέλιξη της περσινής σεζόν. Φτάνοντας τους 32 αγώνες Πρωταθλήματος στον πάγκο του Άρη (με ρεκόρ 11-21), ο Καμπερίδης είναι πια ο 12ος της σχετικής λίστας στα χρόνια της Stoiximan Basket League (από το 1992-93).

Ο ΜVP: Ο Γιάννης Κουζέλογλου διένυσε την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του, την οποία μάλιστα ολοκληρώνει στη Γαλλία. Ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης του φετινού Άρη με 274 ranking, επίδοση μακριά από εκείνες του Μάριο Τσάλμερς που είχε 216 και του Μίλαν Μιλόσεβιτς που παίζοντας πάντως μόνο σε 16 ματς, είχε 200.

Ο Κουζέλογλου ήταν ο πρώτος της λίστας του ranking και σε μέσους όρους, αφού στα 21 παιχνίδια που αγωνίστηκε είχε 13,05 με τον Μιλόσεβιτς πάντως να είναι αρκετά κοντά του με 12,5. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Βλάντιμιρ Ντραγκίσεβιτς με 9,94.

Ο ΣΚΟΡΕΡ: Τρεις παίκτες του Άρη έφτασαν και ξεπέρασαν τους 200 πόντους στη διάρκεια του φετινού Πρωταθλήματος. Ο Μάριο Τσάλμερς ήταν πρώτος όλων με 230 ενώ τον ακολούθησαν ο Γιάννης Κουζέλογλου και ο Κουίντον ΝτεΚόζι με 220 και 207 πόντους αντίστοιχα.

Ο Όμηρος Νετζήπογλου ήταν «πρόσωπο της μιας βραδιάς» στον εντός έδρας αγώνα με τον Ιωνικό Hellenic Coin. Σημείωσε 22 πόντους και με αυτούς μέτρησε συνολικά 32 στα τρία παιχνίδια που αγωνίστηκε και που του έδωσαν τον μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων μεταξύ των παικτών του Άρη (10,67). Στην πραγματικότητα βέβαια, η τριάδα των πρώτων σκόρερ της ομάδας και σε μέσους όρους απαρτίζεται από εκείνους που είχαν τις πρώτες θέσεις και στους απόλυτους αριθμούς. Όχι όμως με την ίδια σειρά αφού ο Κουζέλογλου είχε 10,48, ο Τσάλμερς 10,45 και ο ΝτεΚόζι 10,35.

Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Γιάννης Κουζέλογλου κυριάρχησε και σε αυτήν τη στατιστική κατηγορία. Ήταν άλλωστε ο μόνος παίκτης του Άρη που έφτασε σε τριψήφιο αριθμό ριμπάουντ αφού έκλεισε τη σεζόν με 152 στη Stoiximan Basket League. Ο Μίλαν Μιλόσεβιτς και ο Βλάντιμιρ Ντραγκίσεβιτς ήταν οι αμέσως επόμενες σταθερές της ομάδας σε αυτόν τον τομέα, έχοντας 94 και 89 ριμπάουντ αντίστοιχα.

Οι τρεις τους μοιράστηκαν, με την ίδια σειρά, τις πρώτες θέσεις και της λίστας των μέσων όρων. Ο Κουζέλογλου μάζευε 7,2 ριμπάουντ ανά αγώνα, ο Μιλόσεβιτς 5,9 και ο Ντραγκίσεβιτς 5,6.

Ο ΠΑΣΕΡ: Σε μία σεζόν στην οποία η δημιουργία ήταν ένα τα βασικότερα προβλήματα του Άρη -είχε τον μικρότερο μέσο όρο των 12 ομάδων της Stoiximan Basket League με 13,77 ασίστ ανά αγώνα- ο Δημήτρης Φλιώνης ήταν αυτός που ξεχώρισε. Ο αρχηγός των «κιτρινόμαυρων» τελείωσε το Πρωτάθλημα με 58 ασίστ που πέραν του ότι του έδωσαν τη σχετική πρωτιά, τον κατέστησαν τον 8ο πασέρ στην ιστορία της ομάδας στη Stoiximan Basket League, αφού έφτασε τις 193. Στη λίστα των πρώτων δημιουργών του φετινού Άρη τον ακολούθησαν ο Μάριο Τσάλμερς με 49 και ο Μάριο Λιτλ με 34 ασίστ.

Η τριάδα της λίστας των μέσων όρων έχει μία διαφοροποίηση αφού πίσω από τον Φλιώνη (2,8) και τον Τσάλμερς (2,2) ήταν ο Τζαμάλ Σούλερ που στο διάστημα που αγωνίστηκε στον Άρη, μέτρησε 1,7 τελικές πάσες ανά αγώνα.

ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Στο τέλος της προσπάθειας του στις 22 αγωνιστικές της Stoiximan Basket League έμειναν κάποιες ξεχωριστές επιδόσεις μιας βραδιάς…