Ηρακλής

Ο ΕΣΑΚΕ συνεχίζει τα αφιερώματα για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε και σήμερα (14/6) έχει σειρά ο Ηρακλής που δεν κατάφερε να προκριθεί στα playoffs.

Το αφιέρωμα του ΕΣΑΚΕ στον Ηρακλή:

Η φυσική συνέχεια της περσινής σεζόν, της επανόδου του στη Stoiximan Basket League έπειτα από εννιά χρόνια και της εξόδου του στην Ευρώπη, θεωρητικά θα ήταν η επιστροφή και στα πλέι οφ για πρώτη φορά μετά το 2004. Με δύο αλλαγές προπονητή και κάποιες ακόμη στο ρόστερ του στη διάρκεια της σεζόν, δεν βρήκε την απαιτούμενη σταθερότητα και την ισορροπία που θα του επέτρεπαν να φτάσει στους στόχους του. Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 12 ομάδων της Stoiximan.gr Basket League της σεζόν 2020-21 με τον Ηρακλή. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.

Τι άφησε η σεζόν για τον Ηρακλή;

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 7 νίκες – 15 ήττες – 10η θέση.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Λίγο πριν το τέλος της σεζόν ο Ηρακλής έκανε το καλύτερο παιχνίδι του. Ήταν στις 14 Μαρτίου όταν υποδέχτηκε και νίκησε το Μεσολόγγι Baxi στο Ιβανώφειο με 100-78, έχοντας 120 ομαδικό ranking. Για να φτάσει σε αυτήν την επίδοση μέτρησε: 18/28 βολές, 23/39 δίποντα, 12/24 τρίποντα, 39 ριμπάουντ, εννιά λάθη, 17 ασίστ, τέσσερα κλεψίματα και δύο τάπες.

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Στην Πάτρα πέρασε ο Ηρακλής μία από τις πιο δύσκολες μέρες του στη σεζόν και έκανε, με βάση τους αριθμούς, τη χειρότερη εμφάνιση του στη φετινή Stoiximan Basket League έχοντας 41 ranking. Στην ήττα του από τον Προμηθέα με 85-61 είχε: 5/9 βολές, 19/45 δίποντα, 6/28 τρίποντα, 34 ριμπάουντ, 13 λάθη, 14 ασίστ, έξι κλεψίματα και δύο κοψίματα.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: O Ηρακλής για τέταρτη συνεχόμενη παρουσία στη Stoiximan Basket League δεν τελείωσε τη σεζόν με τον προπονητή που την άρχισε. Η τελευταία φορά που έγινε αυτό στην κατηγορία, ήταν στην περίοδο 2004-05 με τον Λευτέρη Κακιούση να συμπληρώνει μία τριετία στον πάγκο της ομάδας. Η φετινή σεζόν άρχισε με τον Βαγγέλη Ζιάγκο αλλά λύθηκε η συνεργασία μαζί του μετά την 8η αγωνιστική και με ρεκόρ 4-4. Τον διαδέχτηκε ο Αστέριος Καλύβας που αποχώρησε με ρεκόρ 1-4 στο Πρωτάθλημα, για να αναλάβει ο Θανάσης Σκουρτόπουλος που έκλεισε τη σεζόν με ρεκόρ 2-7. Θα είναι πάντως αυτός που θα οδηγήσει τον Ηρακλή στη νέα περίοδο, καθώς ανανέωσε το συμβόλαιο του.

Ο ΜVP: Ο Βασίλης Καββαδάς ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά σε πολλά από τα παιχνίδια του Ηρακλή. Σε 11 από τα 18 ματς στα οποία αγωνίστηκε, είχε τον μεγαλύτερο αριθμό ranking μεταξύ των παικτών της ομάδας του. Σε επίπεδο απόλυτων αριθμών είχε 355 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης του Πρωταθλήματος και ο δεύτερος της σχετικής λίστας Ολιβιέρ Χάνλαν, είχε 121 λιγότερους βαθμούς (234) παρότι έπαιξε σε τέσσερα περισσότερα παιχνίδια (22) από τον διεθνή σέντερ. Ακόμη πιο πίσω ήταν ο τρίτος της λίστας Σκοτ Σαγκς με 180.

Πιο εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτή η επίδραση του Καββαδά στο παιχνίδι (και) του φετινού Ηρακλή, με την καταγραφή των ranking σε μέσους όρους. Ο αρχηγός της ομάδας είχε μέσο όρο 19,72 βαθμών ενώ τον ακολούθησαν δύο παίκτες που προστέθηκαν στο «κυανόλευκο» ρόστερ στην εξέλιξη της σεζόν, ο Τζος Χάγκινς με 14,8 και ο Ντέιβιντ Ίμπανκς με 13,4.

Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Ολιβιέρ Χάνλαν ήταν ο πιο συνεπής, εκτελεστικά, παίκτης του Ηρακλή στη σεζόν που πέρασε. Ο Καναδός που φόρεσε την κυανόλευκη φανέλα για δεύτερη περίοδο, έκλεισε το Πρωτάθλημα με 300 πόντους σε 22 παιχνίδια και εκείνοι που τον ακολούθησαν, σε απόλυτους αριθμούς, ήταν ο Καββαδάς με 222 και ο Σαγκς με 175 πόντους.

Ο Τζος Χάγκινς έκανε αισθητή την παρουσία του στο διάστημα που βρέθηκε στον Ηρακλή και είχε τον κορυφαίο μέσο όρο πόντων, αφού σημείωνε 13,67 σε καθένα από τα εννιά παιχνίδια του, ξεπερνώντας… οριακά τον μέσο όρο του Χάνλαν (13,64) αλλά και του Ντέιβιντ Ίμπανκς (13,1).

Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Η κυριαρχία του Βασίλη Καββαδά ήταν ξεκάθαρη και σε αυτή τη στατιστική κατηγορία. Τελείωσε το Πρωτάθλημα με 161 ριμπάουντ, υπερδιπλάσια από τους παίκτες που τον ακολούθησαν στη λίστα των απόλυτων αριθμών αφού 67 είχε ο Σκοτ Σαγκς και 65 ο Ολιβιέρ Χάνλαν.

Η πρωτιά του Καββαδά δεν αμφισβητήθηκε ούτε σε επίπεδο μέσων όρων. Μάζευε 8,94 ριμπάουντ ανά αγώνα, επίδοση την οποία δεν πλησίασε κανείς αφού τον ακολούθησαν ο Ίμπανκς με 5 και ο Ενετσιόνια με 4,7.

Ο ΠΑΣΕΡ: Με το πλεονέκτημα της αδιάλειπτης παρουσίας του στο φετινό Πρωτάθλημα -μόνο αυτός και ο Σταύρος Σχίζας είχαν συμμετοχή και στα 22 παιχνίδια- ο Ολιβιέρ Χάνλαν ήταν πρώτος στη λίστα των πασέρ του Ηρακλή με 62 ασίστ και παίρνοντας την πρωτιά από τον Σκάιλερ Μπόουλιν που είχε 58 αλλά σε 13 παιχνίδια. Στην πρώτη τριάδα των απόλυτων αριθμών πρόλαβε να μπει ο Τζος Χάγκινς με 41 ασίστ.

Η εικόνα της λίστας των κορυφαίων δημιουργών του φετινού Ηρακλή είναι διαφορετική σε μέσους όρους. Ο Χάγκινς ήταν αυτός με τον μεγαλύτερο αριθμό ασίστ ανά αγώνα, αφού μοίραζε 4,55 ενώ ο Σκάιλερ Μπόουλιν, πριν αποχωρήσει τον Φεβρουάριο για τη Ζιελόνα Γκόρα, είχε μέσο όρο 4,46 ασίστ. Τους δύο Αμερικανούς ακολούθησε ο Χάνλαν με 2,81 τελικές πάσες στο παιχνίδι.

ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Οι 22 αγώνες του στη Stoiximan Basket League άφησαν για τον Ηρακλή κάποιες ξεχωριστές επιδόσεις μιας βραδιάς.