allstarbasket.gr

Θλίψη προκάλεσε σε όλο το φάσμα του ελληνικού αθλητισμού η είδηση για το θάνατο του Γιάννη Διακογιάννη.

Από το πρωί της Τρίτης, φορείς και ομάδες εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια του Γιάννη Διακογιάννη μέσα από επίσημες ανακοινώσεις.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Σίγησε του Διακογιάννη η φωνή

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με οδύνη ανακοινώνει την απώλεια του καταξιωμένου δημοσιογράφου, συγγραφέα, ραδιοφωνικού παραγωγού, τηλεοπτικού παρουσιαστή και βετεράνου αθλητικογράφου Γιάννη Διακογιάννη, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών.

Ο Γιάννης Διακογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931. Μετά το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών, σπούδασε μουσική και αθλητική δημοσιογραφία στη Γαλλία.

Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1952 από την εφημερίδα «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» ως συντάκτης και ανταποκριτής της στο Παρίσι και στη συνέχεια ακολούθησε μια αξιοσημείωτη πορεία στον έντυπο Τύπο στο «ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ», την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και τη «ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ», ενώ διετέλεσε και διευθυντής του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Παράλληλα, δίδαξε σε ιδιωτικό κέντρο αθλητικού ρεπορτάζ, ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο στην παραγωγή αθλητικών αλλά και αμιγώς μουσικών εκπομπών και άφησε πίσω του βιβλία, τα οποία αποτελούν σημεία αναφοράς στην αθλητική βιβλιογραφία («100 Χρόνια Ποδόσφαιρο», «60 Χρόνια Μουντιάλ», «Οι Μεγάλες Μορφές του Αθλητισμού» κ.α.).

Το 2003, ήταν ο πρώτος αποδέκτης του βραβείου «Ελένη Βλάχου» για τη συνολική προσφορά του ενώ το 2018, τιμήθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών, σε εκδήλωση για τους βετεράνους του αθλητικού ρεπορτάζ.

Ο Γιάννης Διακογιάννης, για πολλούς ο κορυφαίος στον τομέα του,  υπήρξε αναμφισβήτητα μια εμβληματική φυσιογνωμία της δημοσιογραφίας και δικαίως λογίζεται ως ένας από τους θεμελιωτές του σύγχρονου αθλητικού ρεπορτάζ.

Άνοιξε το δρόμο για τις επόμενες γενιές αθλητικών συντακτών, παρέδωσε μαθήματα ενδεδειγμένης αθλητικής μετάδοσης και κάλυψε τις περισσότερες εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις του καιρού του: τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, μεταξύ αυτών και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, τους πρώτους που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά στην Ελλάδα, οκτώ Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου, παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου  και αμέτρητα άλλα αθλητικά γεγονότα, ενώ ορόσημο στην καριέρα του αποτέλεσε η παρουσίαση της θρυλικής «Αθλητικής Κυριακής» από το 1966 έως και το 1983 στην ΕΡΤ, μιας εκπομπής που χάραξε την εθνική συλλογική μας μνήμη και ακόμα αποτελεί τη μακροβιότερη αθλητική εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση.

«Του Διακογιάννη η φωνή», η φωνή που συντρόφευσε τα κυριακάτικά μας βράδια, η φωνή που έγινε τραγούδι στα στόματα φιλάθλων και μη, σίγησε για πάντα.

Όλοι όσοι τον γνώρισαν κι όλοι όσοι παρακολούθησαν την πορεία του, θα τον θυμούνται όπως ακριβώς ήταν: αγέρωχος και επιβλητικός, ευρυμαθής και γλαφυρός στις περιγραφές του, ευγενής και κομψός στους τρόπους του, γνώστης αλλά και λάτρης του αντικειμένου του. Υπήρξε δάσκαλος για τους νεότερους συναδέλφους και φωτεινό παράδειγμα ευγλωττίας, ταλέντου, εργατικότητας αλλά και αντικειμενικότητας στο ρεπορτάζ. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η επαγγελματική του πορεία τον τοποθέτησε στο πάνθεον των κορυφαίων και αξεπέραστων της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο, ο οποίος αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό και φτωχότερο το λειτούργημά μας”.

 

Τα συλλυπητήρια μηνύματα από τον χώρο του μπάσκετ:

Η συλλυπητήρια ανακοίνωση της ΕΟΚ:

“Μεγάλη θλίψη και έντονη συγκίνηση προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Γιάννη Διακογιάννη. Ενας κορυφαίος δημοσιογράφος, πρωτοπόρος σε πολλά για την αθλητική δημοσιογραφία στη χώρα και πάνω απ’ όλα με ξεχωριστό ήθος, ευπρέπεια και γνώσεις.

Το Δ.Σ. της ΕΟΚ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του. Η απώλεια είναι σημαντική για τον αθλητισμό της Ελλάδας, αλλά και όχι μόνο γι’ αυτόν, αφού ο εκλιπών υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα με πλήθος ενδιαφερόντων τα οποία και “μοιραζόταν” μέσω ραδιοφώνου και τηλεόρασης.

Η φωνή του ένωσε και δόνησε τον ελληνικό λαό, όπως πολύ εύστοχα αποτύπωσε το τραγούδι του αείμνηστου Λουκινού Κηλαηδόνη.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει”.

 

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο ΕΣΑΚΕ:

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΕΣΑΚΕ (@esake.gr)


Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός:

“Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του κορυφαίου αθλητικού δημοσιογράφου, Γιάννη Διακογιάννη, που σήμερα (13/12) έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

Η ιδιαίτερη φωνή του θα μας συντροφεύει για πάντα.

Καλό ταξίδι…”

Τα συλλυπητήρια της ΚΑΕ Παναθηναϊκός

 

H ανάρτηση της ΚΑΕ ΑΕΚ:

Το μήνυμα της ΚΑΕ ΠΑΟΚ

 

Ο Προμηθέας Πάτρας για την απώλεια του Γιάννη Διακογιάννη:

 

 

Η ανάρτηση της ΕΣΚΑ:

“Όλος ο αθλητικός χώρος πληροφορήθηκε με βαθιά θλίψη σήμερα την απώλεια του Γιάννη Διακογιάννη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

Η εμβληματικότερη μορφή της ελληνικής αθλητικής δημοσιογραφίας, θα μείνει χαραγμένος στην μνήμη όλων για τις γνώσεις και το ήθος του.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

«Πώς μας ενώνει

Και πώς μας δονεί

Του Διακογιάννη η φωνή»

 

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Πανιώνιου, που είχε θρηνήσει πριν από εννέα μήνες την απώλεια, ενός ακόμα πολύ μεγάλου, του Πέτρου Λινάρδου:

“Ο Γιάννης Διακογιάννης, κόσμησε το χώρο της δημοσιογραφίας κι αναβάθμισε το ρόλο του αθλητικού συντάκτη στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω του μεγάλη κληρονομιά και πλούσιο έργο.

Η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Γ.Σ.Σ. αποχαιρετά τον Δημοσιογράφο που προσέφερε στον Ελληνικό Αθλητισμό, με τις γνώσεις, το ήθος, την ευγένεια και κυρίως με τη φιλοσοφία ότι βασικός ρόλος είναι η είδηση και η ενημέρωση του κοινού με ακρίβεια και σεβασμό.

Εννέα μήνες μετά το θάνατο του αγαπημένου μας, Πέτρου Λινάρδου, η Δημοσιογραφία στην Ελλάδα χάνει ακόμα έναν άνθρωπο που υπηρέτησε πιστά τις πραγματικές τις Αρχές και Αξίες”.

O Ιωνικός Νίκαιας:

 

 

 

H δημοσίευση που έκανε η ΚΑΕ Άρης στο facebook: