Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Νίκης Αμαρουσίου, Αντώνης Τσέκενης πρόσφερε ένα συμβολικό δώρο στον Αντώνη Λούτση, συγγραφέα του βιβλίου “Χώμα – Νερό – Φωτιά”, ο οποίος δεν είχε την ευκαιρία να δώσει το παρών στην κοπή της πίτας του σωματείου λόγω ασθένειας.
Όπως αναφέρει η Νίκη Αμαρουσίου:
Το βιβλίο «Χώμα – Νερό – Φωτιά» αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο και περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καταγράφοντας τον αγώνα, το ταλέντο, την τέχνη και το μεράκι των αγγειοπλαστών και κεραμιστών του Αμαρουσίου εδώ και εκατό χρόνια.
Παράλληλα, αποτελεί το πρώτο βιβλίο στη δανειστική βιβλιοθήκη που δημιούργησε και προωθεί η Νίκη Αμαρουσίου, πρεσβεύοντας αξίες και ιδανικά που ξεπερνούν τα στενά όρια του αθλητισμού.
«Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε το παρελθόν μας. Σε κάθε περίπτωση, το παρελθόν αποτελεί οδηγό για το μέλλον. Εν προκειμένω, οι αγγειοπλάστες και οι κεραμιστές αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Αμαρουσίου. Το 80% των ανθρώπων που αναφέρονται στο βιβλίο έχουν φύγει από τη ζωή. Άξιζε, λοιπόν να γίνει αυτή η κίνηση ώστε η “κληρονομιά” τους να μείνει για πάντα» ανέφερε στην επίσημη ιστοσελίδα της Νίκης Αμαρουσίου ο κος. Λούτσης.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Ο Αντώνης Τσέκενης επικοινώνησε μαζί μου και εξέφρασε την πρόθεση να γίνει η επανέκδοση του βιβλίου από τη Νίκη Αμαρουσίου. Μου άρεσε πολύ αυτή η πρωτοβουλία. Είναι κάτι που θα μείνει ώστε οι νεαροί Μαρουσιώτες να μάθουν την ιστορία του τόπου τους. Κινήσεις όπως αυτές επιβεβαιώνουν ότι το σωματείο της Νίκης Αμαρουσίου δίνει έμφαση σε πολιτισμικές αξίες. Σίγουρα υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα από μια… μπάλα και ο Αντώνης κινείται με αυτή τη φιλοσοφία.
Κάνω αυτή τη δουλειά εδώ και 65 χρόνια! Από 10 χρονών παιδάκι… Για 18 χρόνια μάζευα υλικό για αυτό το βιβλίο! Ουσιαστικά, είναι ένα έργο ζωής. Ήμουν η τρίτη γενιά σε αυτή τη δουλειά, μετά από τον παππού και τον πατέρα μου. Δυστυχώς τη σημερινή εποχή, αυτή η δουλειά χάνεται. Δεν υπάρχουν πια τεχνίτες. Ο νέος Μαρουσιώτης πρέπει να μάθει τι γινόταν εδώ… Τα κανατάδικα έκαναν ξακουστό το Μαρούσι σε όλη την Ελλάδα».
Κλείνοντας, έδωσε μια ευχή για το μέλλον: «Ο Μαρουσιώτης να μην ξεχάσει ποτέ την ιστορία του. Να μην ξεχάσει από που προέρχεται. Αναφορικά στη Νίκη που πήρε την πρωτοβουλία για την επανέκδοση, είναι πολύ σημαντικό το έργο που γίνεται εδώ. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε αυτό το σωματείο».